Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Как ураганите получават имената си?

Е-мейл Печат ПДФ

Как ураганите получават имената си?Докато следим щетите и жертвите от урагана „Айрийн” в Северна Америка, се запитахме как тези природни стихии получават имената си. Оказва се, че кръщаването се прави с ясна цел.

Понякога в океаните се движат по няколко урагана и наименованието спомага за по-точното им проследяване. Изготвена е и система, която не е никак сложна. „Кръщенията” започват още през XIX век на островите в Карибско море. Месното население започнало да дава имена на връхлитащите го стихии и те били предимно женски. Метеоролозите на военновъздушните и военноморските сили на САЩ, които внимателно следят прогнозата за времето, заимствали идеята от островитяните и започнали да дават на стихиите имената на жените си. Основният принцип е да се използват кратки, ясни и лесни имена. През 1953 г. е създаден и официален списък с имената, които могат да бъдат използвани за обозначаване на ураганите. Отговорник за подбора е Американската национална метеорологична служба. Едва през 1979 г. е разрешено включването и на мъжки имена. Любопитното е, че това става под силния натиск на феминистки движения в САЩ.

Това бе списъкът с имената, които можеха да се използват миналата година:

Алекс, Бони, Колин, Даниел, Ърл, Фиона, Игор, Джулия, Карл, Лиса, Матю, Никол, Ото, Паула, Ричард, Шери, Томас, Вирджиния, Уолтър, Хермина и Гастон.

Изчерпят ли списъка, хората от Американската национална метеорологична служба започват да използват гръцките букви за наименоване – Алфа, Бета, Гама, Делта и т.н.

Съществуват шест списъка с годишни именници за ураганите в Атлантика. Те се редуват всяка година. Това означава, че през 6 години названията започват да се повтарят. Ако обаче една природна стихия се окаже прекалено разрушителна, името й се зачерква, а на негово място се слага ново. Така никога повече няма да се използват названията „Катрина” и „Айрийн”.

Екип на fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Как ураганите получават имената си?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414