Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Направиха електронни учебници, но има ли смисъл от тях?

Е-мейл Печат ПДФ

Направиха електронни учебници, но има ли смисъл от тях?От този 15 септември учителите ще могат да преподават на децата с помощта на електронни учебници. Първата версия на Prosveta Libri Magici включва 45 заглавия – от „Буквара” за най-малките до езиковите учебници за осмокласниците.

На пръв поглед електронните страници са точни копия на хартиените, само че притежават определени интерактивни функции като по-ясна визуализация на малките снимки и мултимедийни материали по темите. Изданията приличат на интерактивни сайтове – платформа, която със сигурност ще достигне по-лесно до обсебените от Интернет деца.

На пръв поглед всичко звучи чудесно, но колко класни стаи в българските училища разполагат с интерактивни дъски или мултимедийни съоръженияСъвсем отделен въпрос е колко учители могат да работят с тази техника и колко ефикасно се учи в затъмнена стая ;). Да, вероятно в близкото десетилетие цялото обучение ще бъде дигитализирано и е хубаво, че се работи в тази насока. „Просвета” дори има още една чудесно звучаща идея. Да обновява електронните учебници с допълнителна информация, игри и тестове – всяка година. Защото компютърните страници се обогатявали по-лесно от хартиените. На практика е така, но дали ще се случи?! Вероятно веднъж.

Направиха електронни учебници, но има ли смисъл от тях?

Проблемът е, че тук реализацията и намеренията драстично се разминават. Засега тези дигитални помагала биха били полезни най-много в домашната самоподготовка на децата. В тях има тестове, които могат да служат като проверка на научения материал или за отмора чрез учебните игри. Но няма да имат същата познавателна стойност за целия клас. Примерно, каква ще е ползата за останалите ученици ако Иванчо излезе на интерактивната дъска и реди пъзел 5 мин.?

Съдържанието на Prosveta Libri Magici трябва да е достъпно он-лайн, а не да се предоставя само на учителите, които са заявили, че ще преподават по учебниците на „Просвета”.

Направиха електронни учебници, но има ли смисъл от тях?

Непременно посетите сайта на издателството, за да се посмеете с една нелепа пропаганда, която е демоде от поне няколко десетилетия „За пръв пътбългарските учители равнопоставени с европейските си колеги!”, „Ние не даваме празни обещания” или „Prosveta Libri Magici е мащабен проект, който връща магията на ученето (…) Ценен е и за учителите, защото им дава възможност да бъдат творци, откриватели и истински наставници. Могат ли хора, които мислят с толкова остарели възгледи, да създадат образователни текстове, разбираеми за децата?! На този въпрос ще отговарят родителите, които помагат на хлапетата си с уроците.

Та, да обобщя. Безспорно идеята за Prosveta Libri Magici е чудесна, но реализацията поставя доста въпросителни и поне на този етап обезсмисля огромната инвестиция. По-интересните коментари ще последват след като стане ясно кой и колко често ще използва тези електронни книги. Любопитно ще бъде и да проследим обещаното им актуализиране.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: prosveta.bg)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Направиха електронни учебници, но има ли смисъл от тях?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414