Фортисимо – това е лично!



„Епизод” – българският ортодоксален рок!

Е-мейл Печат ПДФ

www.epizod.comТази есен любимата рок група „Епизод” отбелязва 20 години от своето създаване. В този си вид тя натрупа по-голямата част от историята си, а през пролетта към нея се присъедини Васил Бележков.

 Групата вече е готова с две нови песни за предстоящия албум. Поименно „Епизод” всъщност е обединение на творческата енергия на Емил Чендов – соло вокал, Христо Гьошарков – ударни, Делян Георгиев – клавир, Симеон Христов – бас китара и споменатото вече ново попълнение на соло китарата Васил Бележков.

20 години творческа дейност е много време. Как накратко бихте представили историята на „Епизод”?

Симеон Христов: Тези двайсет години творческа дейност бих обобщил като бурно начало и екстремни емоции в първия период. След това годините на емиграцията. Търсихме шоуто, купона и емоцията на сцената. Последва възраждането на групата с нови музиканти и нова енергия. Тогава разбрахме, че текстовете на френските класици, които се бяха превърнали в наша запазена марка вече не са толкова интересни на новото поколение. Така дойде и третият ни по-значим период, когато върнахме групата към нейните корени. От 1996 година „Епизод” е плътно до хората  и мисля, че така ще продължи до края на творческия ни път.

От френските класици към едни от най-епичните текстове от българската литература. Това на нас ни изглеждаше, като странен експеримент. А на вас?

Симеон Христов: През изминалите години много трудно се адаптирахме към бързо променящата се действителност и наистина трудно оцеляхме. Но пък постигнахме най-голямата си мечта. Накарахме хиляди българи да запеят най-хубавите стихотворения в нашата история. Сигурен съм, че дълго време след нас тези песни ще продължават да живеят. Мнозина твърдят, че връщането към корените ни може би затваря вратите на групата към големия музикален пазар. Не сме мислили за това, когато започнахме да пеем текстовете на българските класици. Сигурно ще ви е любопитно да узнаете, че едно немско списание ни потърси за ревю на рок операта „Патриарх Евтимий”. Това се случи през 2004 година. Потърсиха ни още няколко медии от Германия, Франция и Канада. А истинската препоръка дойде в момента на влизането на България в Европейския съюз. Тогава Би Би Си ни определи за най-качествената българска рок група, като се обоснова с успешното вграждане на българския фолклор и ортодокс в рокмузиката. От тогава през времето досега все не успяваме да излъчим албум с дубъл на английски и да го предоставим на европейския пазар. Но се надявам все някак да успеем и с това. Защо да сме егоисти и само българите да слушат нашата музика?

alt

Считате ли се за по-различни от останалите рок изпълнители у нас?

Симеон Христов: Не. Винаги когато видя млад рошльо с китара на гръб и ми се доплаква от щастие. Сигурен съм, че това е бъдещ създател на качествен български рок. Бих се радвал, ако на младите днес им е по-лесно и съм сигурен, че те ще направят повече от нас. Времената са различни. Все пак излязохме от комунистическия период. Хората са свободни. Медиите са свободни. Вече сме в Европейския съюз. От друга страна обаче - лепиш афишите за концертите си до тези на световноизвестните групи и се съревноваваш с тях за една и съща публика. Това е пазар и всъщност да си по-различен от тях е твой плюс.

Планирате ли участие в Шумен в скоро време?

Симеон Христов: Разговаряме с една дискотека, където бихме могли да свирим, като част от клубното ни турне. За съжаление обаче програмата ни за октомври и ноември вече е готова. Така че в Шумен можем да дойдем най-рано през декември. Радвам се, че вашият град е един от най-често включваните в нашите турнета и знам, че приятелите ни там се множат.

Бихте ли направили съвместна песен с някоя от известните поп фолк изпълнителки?

Симеон Христов: Досега никой не ни е правил такова предложение. Ние също не сме предлагали, но ако познавате фолк изпълнителка, която би пожелала да запише съвместно с „Епизод” – дайте я насам. Ние ще й дадем хубава песен и нека тази жена забие истински рок. Никой няма да загуби от това.

Кажете няколко думи за новите песни. 

Симеон Христов: Заредихме радиата с две нови песни от новия ни албум, който ще излезе пролетта. Вече е готов и видеоклипът на „Молитва”, който започва да се върти по телевизиите. Очаквам по-нетърпеливите да видят парчето в нашия сайт.

Какво НЕ пожелавате на читателите на fortisimo.eu?

Симеон Христов: Не пожелавам на вашите читатели да допускат в себе си омраза, завист, яд. Това унищожава човека, кара го да руши и го отдалечава от светлото усещане на любовта към всичко.

За fortissimo.eu с „Епизод” разговаря Силвия Терзиева

 

 

 

 

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Интервю

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Интервю БГ Музика „Епизод” – българският ортодоксален рок!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414