Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Защо се разголваме във Фейсбук?

Е-мейл Печат ПДФ

Защо се разголваме във Фейсбук?Аман от комплексари, които кичат профилите си с напомпани снимки”, написа преди ден една приятелка във Фейсбук. Факт е, че не е лесно да изваеш добро тяло. Това коства много усилия, редовни тренировки и в повечето случаи килограми скъпи хранителни добавки.

И след като си постигнал желаната форма – как да не се похвалиш? Разголването се превърна в социална практика в пряк и преносен смисъл. Въпреки че то често причинява проблеми от семеен и работен характер. Оказва се обаче, че зад привидното перчене и жаждата за внимание стоят още няколко фактора, които обясняват голите изображения.

Тези дни пред медиите бе представено американско проучване, наречено „Терапия Фейсбук – защо хората споделят в интернет интимна информация?” от Джона Бергер, преподавател по маркетинг в университета в Пенсилвания. Според учения разумът не играе главна роля в Социалната мрежа – за сметка на чувствата и химията, които ни управляват.

Бергер пратил студентите си да тренират, а след това започнал да следи тяхната интернет активност. Оказало се, че след физическите натоварвания младежите са поне три пъти по-склонни да показват и споделят лична информация и снимки. Американецът открил и зависимост между степента на натоварване и разголването в мрежата. Оказало се, че колкото по-тежка тренировка е имал някой студент, толкова по-застрашен бил от глупави прояви в мрежата.

Това лесно обяснява защо толкова много спортуващи момчета (макар че такива прояви се срещат и при момичетата) представят себе си в мрежата я с коремни плочки, я с бицепс. Но и комплексите не отстъпват като извинение при разголването във Фейсбук.

Изследването показва, че хората с по-нестабилна психика са още по-склонни да споделят личните неща в мрежата. Води ги желанието за внимание, което предразполага емоционалност и провокация – два фактора, които гарантират ответна реакция. Това поведение е вид терапевтично лечение.

Липсата на задръжки в социалните мрежи най-вероятно се дължи на липсата на опит в този вид комуникация. Преди години известните личности имаха проблеми с поведението пред телевизионните камери, но днес излагациите в ефир са по-скоро рядкост. Същото ще се случи и с интернет общуването. Предпазливостта ще се наложи след определена доза горчив опит.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Защо се разголваме във Фейсбук?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414