Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Hugo Boss = нацист?!

Е-мейл Печат ПДФ

Hugo Boss = нацист?!Как ли ще реагира един модерен човек ако разбере, че носейки дрехи или парфюми на световно известната марка Hugo Boss, то всъщност се кичи със стоки, притежаващи името на нацист?

За изненада на мнозина дизайнерът Хюго Бос е бил ревностен нацист и привърженик на Хитлер. Дори в къщата си на видно място държал свой фотос с фюрера.

Макар нацисткото минало на шивача да е известно в Германия, за него не се знае почти нищо по света. Изследване на Роман Кьостер, преподавател по история на икономиката във Военната академия в Мюнхен обаче хвърля по-сериозна светлина върху модната бомба. За него ни информира www.dw-world.de.

Hugo Boss = нацист?!

Всъщност Хюго се възползвал от задължителната военна служба, въведена в нацистка Германия след 1938 г., и започнал да бълва униформи. Така спасява шивашката фабрика на баща си в град Метцинген, която през това време е пред фалит. А войната буквално спасява семейния бизнес на Бос.

Но почитта на шивача към Хитлер не се измерва само в бизнес интереси. Хюго е бил ревностен член на Националсоциалистическата партия още през 1931 година. Затова не е изненада за никого, че във фабриката му принудително работели жени от Полша и Съветския съюз. От друга страна историците отбелязват, че Бос се опитвал да облекчи заточението им, като ги карал да ядат във фабриката, а не в лагерите, защото там храната била с пъти по-лоша. Не липсват обаче и съобщения за тормоз и заплахи, че при евентуално неподчинение робите ще бъдат изпратени в лагери на смъртта.

Hugo Boss = нацист?!

Близостта му с Хитлер обаче не носи на Хюго финансова изгода. Фирмата излиза на печалба 12 г. след смъртта на Бос и то когато е поета от зет му. Внуците му Уве и Йохен Холи пък успяват да превърнат името в луксозна марка, като започнали да шият мъжки костюми по италиански кройки. През последните две десетилетия корпорацията сменя няколко пъти собствениците си, така че наследници на Бос отдавна не стоят на чело на управлението на модния гигант, но си е факт, че брандът винаги ще носи името на един ревностен нацист.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки webcrawlerblog.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Hugo Boss = нацист?!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414