Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Да осмислиш прехода чрез 15 септември

Е-мейл Печат ПДФ

Да осмислиш прехода чрез 15 септемвриАз съм рожба на прехода. Усетих това на 7-годишна възраст точно на 15 септември преди 21 г. Да си призная не помня тържеството около откриването на учебната година, но имам спомени от първото си влизане в класната стая.

Посрещна ме една мила възрастна дама, която трябваше да наричам „госпожо”, а не „другарко”. Беше трудно да свикна, защото „другарко” виках на всички учителки в детската градина (колко яки бяха).

На първия ми 15 септември бях леко сърдит, защото братовчед ми Петър, който е с две години по-голям от мен, имаше у тях чавдарско шалче (или както го наричаше – връзка). Много ми хареса, даже си го поисках, ама Петър ми каза, че му трябвало за училище. Успокои ме обаче, че на 15 септември и на мен щели да дадат. Да бе, да, Дадоха ми… дръжки. Другарката, тоест госпожата, заяви, че вече нямало да има чавдарчета и не ни се полагали шалчета. Какво да правя? Примирих се.

Истинският шок обаче дойде когато ми раздадоха учебниците. Най-отгоре стоеше „Буквар”. Ама не беше този, по който баба ми ме подготвяше цяло лято. Беше нов с едни неприятни рисунки върху него, драскани сякаш от дете. Е, това съвсем не е честно. Казах си аз. Не стига, че няма да имам синьо шалче, а сега ще ме учат по грозни учебници, чиито уроци трябва да уча наново. Та нали вече знаех всички текстчета от стария буквар наизуст. За какво ме мъчи баба толкова много през лятото?

Да осмислиш прехода чрез 15 септември

После видях, че абсолютно всички учебници са нови. Как сдържах сълзите си, не знам.

По-късно разбрах, че са ме прецакали и с ученическата чанта. Няма да имам от онези големите и твърди кафяви кожени чанти, в които блокчетата за рисуване не се мачкат, точно като на братовчед ми Петър. Толкова бе практично, пък Петър не обичаше да рисува. Та, аз получих нова и модерна раница – синя и платняна. Същата като тези, с които тръгват на училище и днешните първолаци. Да, ама блокчетата в нея се мачкаха и рисунките изглеждаха грозно. Но пък чантата беше с щура маймуна отпред. Затова не протестирах много.

Така от първия ми учебен ден разбрах, че промяната ще върви с мен. Големият урок от моя 15 септември е, че не трябва да изоставаш, че трябва да догонваш новото и да се приспособяваш към нея. Няма смисъл да се сърдиш или да копнееш по неща от миналото. Дори когато новите им еквиваленти мачкат блокчето ти за рисуване. Забавиш ли се в блян по старото и вече си изпуснал настоящето. Защото в забързаното ни ежедневие никой няма да спре, за да те чака.

ПС: Колкото до чавдарското шалче, в началото на септември най-накрая сбъднах първолашката си мечта и си купих едно подобно. Даже по-хубаво! Чисто синьо и марково. От МОЛ-а.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка bibliotekata.wordpress.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да осмислиш прехода чрез 15 септември

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414