Фортисимо



Патладжан по гръцки

Е-мейл Печат ПДФ

Патладжан по гръцкиМного от популярните ни български рецепти намираме в кухнята на съседските ни държави. Ако не същите, то доста подобни. Това предястие обаче съм хапвала само в Гърция. Много е вкусно!

А най-интересното е, че ми го сервира македонка, женена за грък-собственик на таверната. Оттам и рецептата на „Патладжан по гръцки”.

Необходими продукти:

Патладжани - 4 броя
Бучка бяло саламурено сирене
Домати - 2 броя
Чесън, магданоз
Зехтин, оцет, сол, щипка черен пипер

Как се приготвя патладжан по гръцки? Нарязвате патладжаните на две половини по дължина. Осолявате и ги оставяте 30-40 минути да изтече горчивината им. След това нарежете с нож на ромбоиди вътрешността на патладжаните. Намажете ги обилно със зехтин, поръсете с щипка черен пипер и вашите патладжани вече са готови за печене във фурната. Oбикновено слагам хартия за печене в тавичката и след това нареждам патладжаните. Пека на силна фурна за около 30 минути. В гръцката таверна ги печаха на грил, но и във фурната стават вкусни.

Докато се пече патладжана, пригответе в купичка смес от зехтин, оцет и счукан или пресован чесън. С това ще залеете изпечените зеленчуци. Нарежете на ситни кубчета и доматите. Можете да си приготвите и магданоза, нарязан или на късчета, както го обичате.

Когато патладжана омекне и се зачерви леко, го извадете от фурната. Разровете с вилица меката и нарязана вече вътрешност на патладжаните и залейте обилно със сместа от зехтин, оцет и чесън. Върху всяка половина натрошете отгоре обилно сирене. Поръсете със ситно нарязаните домати и магданоз. С това рецептата е изпълнена!

Патладжан по гръцки

Това предястие може да се консумира и топло, и студено. Ще споделя и още една вариация: вместо магданоз, поръсих с босилек и комбинацията беше много успешна. И в двата варианта е много вкусно и върви страхотно с узо! Наздраве!

За fortisimo.eu сготви Светла Кюркчиева

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Хапвай с нас

    Популярно от Хапвай с нас

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Хапвай с нас

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Хапвай с нас Хапвай с нас Патладжан по гръцки

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414