Фортисимо

Глобалното село

 

Нож в нож

Вече се разбрахме, че мястото на домакинските уреди не е под прибори и уреди. Да, н...

 

Часовник напомня, че си смъртен

„Помни че си смъртен” (“Memento Mori”) е часовник, създаден като проект за дипломна р�...

 

Барабаните на Дядо Коледа

Сигурно помните, че родните знаменитости се обявиха срещу еднообразната музика �...


Убийците в Катуница сме всички ние

Е-мейл Печат ПДФ

Убийците в Катуница сме всички ниеСтоя и немея какво се случва в България. Нелепото и жестоко убийство в Катуница успя да взриви насъбирана с десетилетия омраза към циганите. А това силно чувство накара хиляди българи да изгорят не само имотите на цар Киро, а и Конституцията на държавата.

Изобщо не се опитвам да омаловажа смъртта на 19-годишния Ангел, за когото приятелите му казват, че е бил чудесно момче, отличен спортист и ученик. Да бъдеш премазан с микробус и да те влачат безмилостно 15 метра – е нечовешко престъпление. Организаторите и извършителите трябва да бъдат разкрити и да усетят строгата сила на закона. Тук спор няма.

Нормално е хората от Катуница да се вдигнат на бунт, задължително е да искат мъст, но нали сме разумни същества. Първо, не може да съдиш някого без вината му да е доказана. Живеем в законов свят и ако на някого това не му харесва – да хваща гората. Второ, никой няма право да посяга на нечие имущество. Нито да го гори, нито да го руши. Това е престъпление, точно като убийството на човек (макар животът да е несъизмеримо по-голяма жертва). Лесно могат да се изтъкнат оправдания за гражданската атака, но по същата логика можем да извиним и убийците. А, не... те са цигани.

Според медиите агитка от 2 хил. души организирано е нападнала имението на цар Киро, сочен за виновник на убийството. Тиражираната версия е, че внуците му имали дълга вражда с Ангел.

Полицаи обясняват, че било невъзможно да се справят с бунтуващата се тълпа. Сигурно са прави. Но организацията на агитките бе следена от медиите и съвсем очаквана. В тази държава няма ли войска, която да реагира, питам се аз?

Ужасът е, че в отразяването на събитията се забелязва радост от усещане за постигнатото възмездие. Дали? Да не би Ангел да се въздигна от гроба? Напротив, по време на безредиците прибра при себе си свой приятел – 16-годишният Павел, който бе премазан от съселяните си. Чудя се, това не е ли убийство? Няма ли виновници тук? Не, Павел падна в бой за свобода.

Горкото момче, поклон пред паметта му. Наистина съжалявам, че около него е нямало достатъчно разумни хора, които да запазят живота му.

Протести трябваше да има. Но те трябваше да бъдат мирни. Хората от Катуница, а и цяла България трябваха да притисне полицията и съда за бързо разследване и тежки присъди. Така виновните щяха да получат наказание от закона и едно дете щеше да остане живо. Но, не… ние трябва да реагираме като животни и да се впуснем в атака. Без да сме наясно кой и какво е направил. Какво като утре могат да набедят теб, че си блъснал човек или, че си поръчал ликвидирането на този или онзи? И ако си малко по-мургав, можеш да очакваш организирани главорези в двора, държащи коктейли Молотов?!

Толкова е гнусно, че реакцията бе провокирана заради ромския произход на предполагаемите поръчители. Къде спаха агитките когато (вероятно) българин уби Яна в Борисовата градина. Къде бляха, когато пак там скинари взеха живота на едно момче, само защото „приличало на гей”? Всъщност по-добре е, че си останаха пасивни, защото насилието определено не е начинът за търсене на вина.

Сигурен съм, че фамилията на цар Киро си позволява надменно поведение, убеден съм, че парадира с парите и влиянието си, но дотук това не са престъпни деяния. Сигурен съм, че роднините му наричат българите „гяури”, както се оплакват местните, но също така съм убеден, че те им отвръщат с обиди а ла „мангали”. В медиите не спира да се тиражира твърдението, че над циганската фамилия стои политически чадър, но и той може да бъде затворен. Да се съберат хората от селото и да поискат данъчна ревизия за краля на ромите. Нека излязат наяве парите и далаверите на ромския монарх. Съселяните му и ние трябва да вдигнат толкова голям шум, че да ни чуе Европа. Трябваше да го направим отдавна.

От това ще има смисъл. Защото гражданският бунт само удвои трагедията, макар никой да не акцентира върху този факт. Всички са заети просто да мразят. Никой дори не се сеща да поднесе съболезнования на семействата на Ангел и Павел.

Съжалявам, момчета. Убийците сме всички ние, но сами няма да си потърсим вина. Твърде заети сме да обвиняваме другите.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка vesti.bg)

 

9 коментара

  1. Колко пъти в България мирен протест е постигал някакъв успех? И като цяло не само в България. Не оправдавам вандалстването и всеки трябва да си понесе последствията, но за съжаление само това е начина към момента.
  2. Премазан от тълпата?!?...глупости. И ми писна куцо, кьораво и сакато да ми казва, че аз съм виновен,,,ами не съм, толерирах, толерирах...Това стана държава на толерастите...не мерси. Сега смятам да променя нещата или поне да направя всичко възможно. Аргументите ти са неадекватни и евтино балансьорски. Не виждам връзка с други убийства, с които си направил аналогия. Евтино Стоянов, евтино. Прощавай ,но "Заради страхливоци като теб сме на тоя хал, дето все казват спокойно, спокойно...До кога бе?До кога питам?"
  3. Да не мислиш, че този е убиеца...и ще се върне за доживотна...да бе. Казали са му да поеме вината и ще оправя семейството му...
  4. За съжаление българинът се обединява единствено, воден от омраза, а НЕ от желания за промяна или... болка. Това в Катуница нямаше да се случи, ако убиецът не беше "тъмнокож с лилави венци и клеймо". И никой да не ме убеждава колко "жалее", защото явно само милее за зрелище!!! Къде беше народът, когато убиха Радостина от Варна (при това - син на депутат);Яна (в Борисовата градина); когато 2 г. след като тялото на 26-годишния Михаил бе намерено на алея в парка бяха разкрити убийците му- ХОМОФОБИ; когато 71-годишен баща от Габрово уби сина си преди броени дни; Как в 21-ви век дете умира от сливици следствие на "лекарска грижа" (Смъртта на 4-годишната Гергана, която потресе всички ни); когато премазаха 12-годишната Валя на пешеходна пътека в Бургас или когато поредния "луд с ножка" преряза нечие гърло?! Къде са всички "обичащи правдата", когато лекарят сгреши с фатални последствия, когато синът на български депутат извърши убийство или виден спортист премаже жертви "извън сценично"?! Къде са "необходимите огньове", камъни, оръжия и нападки, когато "някое бяло човече" забърше седем подобни от тротоара (трагедията от Симеоновград)?! Хайде стига сме се правили на съпричастни... Всъщност съпричастни сме само в една идея- далеч не хуманната "циганите не са хора". И когато циганин е убиец, той трябва да бъде убит. Бял ли е- не ни е грижа. Доколкото мнението на "толерантния" Димитър, чиято "грамотна позиция" се изразява в "Заради страхливоци като теб сме на тоя хал", мога да кажа единствено, че заради "смелчаги" като "Митко варварина" скоро ще започнем да режем носовете на прелюбудейците и да съдим КОЛКО е вината според това колко е ощетена обвинената ръка, изпитана да извади кръст от врящ казан с вода (като в Средновековието). Такива като Митко, хвърлен на "оня хал" под път и над път. Толерантни към всяко зло и неадекватни в идеята си за правда. Живеем според закони, от които трябва да се водим, а не от първични инстинкти. Заради един такъв "инстинкт за правда" "праведно убийство" ли се извърши?! Или втората жертва, премазана от тълпата е " в името на висша цел" и заслужава ОТКЛОНЕНО внимание... "Ударение" върху циганите.... без да сме сигурни "върху коя буквичка точно". "Толераст" бил Митко някога... Днешната му позиция е за диагноза "ВарварАСТ"... За всички с подобно мнение- хайде копията и право във филма, че ще изтърват сцените.... усещащите жажда за мъст нека изпият по един редбул, "който дава крила" и хайде към Катуница, че червено килимче са им постлали.... Лек полет им желая и приятно търсене на аналогия!
  5. Да, вярно е че не винаги отстояваме правдата по този начин. Понякога е с мирни протести, друг път нещата се потулват още преди обществото да осъзнае трагедията. НЕ ОПРАВДАВАМ това което се извърши в пловдивското село снощи, но именно това насъбиране покрай всички неща, които ни се струпват доведе до този бунт превърнат от медиите и известно количество националисти и футболни фенове в етнически конфликт. Няма обаче как да се действа по друг начин, защото циганите от както се помня са неудобна тема за управляващите (с изключение около изборите). Мир не се проповядва чрез насилие, но мисля че достатъчно дълго обръщахме и другата буза... Не казвам че всички трябва да излезем по улиците и да трошим и палим, но и не е нормално да си стоим в черупките и да си мънкаме по форуми, телевизии, вестници и когато трябва да отстоим мнението си да има 10 студента на простест. А като цяло мисля, че статията е доста популистка и не можем да сравняваме това убийство с тези на пияния шофьор от Свиленград или с това на малкия Пресиян например ...
  6. Всеки по-широкомислещ текст е "популистки" за предубедените читатели. Айде, айде! А никой не забелязва кои партии вече са яхнали трагедията. Това се казва популизъм. И естествено, че настоящият инцидент може да бъде сравняван с други убийства. Нали крайният резултат е един и същ?! Този материал е единственият нерасистки текст по темата, който открих днес.
  7. Имах предвид, че няма как да събуди същата омраза в хората, която както каза и Даниела за съжаление е единствения ни обединител в последно време. Всеки опит да се размъти главата на човек и да му се даде грешна представа за случващото се, си е популизъм!
  8. Не на всички роми са изпепелени къщите,така че не ескалира омразата към циганите,а към един човек "ЦАР КИРО", който е ром.След всички жалби срещу него ,имали резултат...!?Не винете хората, че не са намерили друг начин, да може да е първобитно, да живеем в правова държава, но точно безхаберието на властите е принудило хората да се бунтуват по този начин. ДОКОГА ХОРАТА С ПАРИ ЩЕ СА ПО ВАЖНИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА!
  9. Съжалявам много за вашето чуство за вина г-н Стоянов, но аз НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ВИНОВНА! И най-вече защото съм била твърде толерантна към маса хора, която иска да има нашите права, но не и нашите задължения. Маса от хора, за които е по-лесно да откраднат и убият, отколкото да влезнат да учат или да работят. Аз не поставям всички цигани под един общ знаменател, защото имам в живота си примери за перфектно интегрирани успяли и добронамерени към света цигани. Но за съжаление имам и лични примери как съм безсилна да защитя себе си и детето си от нагли безпардонни цигани. И моля ви не приравнямайте убийството на дете на 19 години с подпалването на някакви къщи. А ако бяха убили вашето дете? Ако бяха убили... не - размазали с бус, човека, който най-много обичате? Щяхте ли да сте толкова толерантен и да призовавате към толерантност към цар киро??? Пращате да ходят в гората, тези които подпалват къщите, а тези които убиват децата ни къде да отидат? Цивилизовано и нужно е човек да е цивилизован, но е безразсъдно и неадекватно е да не се защитава, когато го нападат така яростно. Да сме равни означава да имаме равни права и равни задължения - да сте забелязали такова равновесие при циганите???

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Готви с нас

Конкурс: „Празник на трапезата” с награда електрическа хлебопекарна

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Ева – център за красота от ново измерение. Ние се погрижихме, когато преминете вратите на център за красота ЕВА, да почувствате уюта и комфорта на домашната атмосфера.

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Убийците в Катуница сме всички ние

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414