Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Разкритие: Изказването на Саркози за циганите и Хитлер е измислица

Е-мейл Печат ПДФ

Разкритие: Изказването на Саркози за циганите и Хитлер е измислицаВчера един приятел, който принципно е образован човек, следящ изкъсо пресата и новините, буквално ми се развика: „Защитаваш циганите, а виждаш ли даже Саркози какво мисли за тях?”. Вдигам рамене и питам „Какво?”. „Ми, не четеш ли форумите?”.

Стана ми интересно… Написах в Google ключовите думи “Саркози” и „цигани”, натиснах бутона Enter и що да видя: „Само Хитлер може да интегрира ромите”. В текста се твърди, че по време на телевизионно предаване френският президент е обявил, че интегрирането на циганите било невъзможно. И всичко това е гарнирано със стереотипи и заключения, присъщи на крайните български националисти.

Медиите крият това, не го показват, защото е автогол за властта, а идват избори”, спомних си как се пени моят приятел. А замисля ли се той, че „изказването” на Саркози е пълно с толкова крайни тези, че ако беше истина, щеше да взриви всеки политически чадър и да изгори цяла Европа.

Оказа се, че източник на „новината” е Бъзиклийкс, краен сайт, който по странен начин смесва истина с фикция. От него тръгна и част от истерията срещу журналистката от bTV Миролюба Бенатова, отразила по уж маниполотивен начин бойкота в Катуница. Ясно е, че форматът на медията е странен и най-вероятно изказването е плод на нечие въображение, но все пак реших да проверя.

Започнах да търся резултати в Google с ключовите думи “Sarkozy”, “Gypsies” и “Hitler”. Следи от подобно изказване нямаше. Проверих за всеки случаи и в няколко световни новинарски сайта. Отново ударих на камък.

Дори напротив. Всички големи медии отбелязваха, че след решението за екстрадирането на румънските и български цигани през есента на 2010 г. Саркози доста внимателно подбирал думите си по темата. Същото се отнасяло и за целия му кабинет, твърди dailymail.co.uk.

Но спомнете си лафа за сестрата. Кой ще опровергае тази информация във всички над 3 300 български сайта, където е копирана?! Расистката фикция е попаднала дори в електронните издания на dir.bg, bg-mamma.com, novini.bg, dnes.bg, segabg.com и много, много други, било то и като коментари или теми във форуми.

За голям ужас на мнозина – не всичко, което се тиражира във форумите или фейсбук е истина, без значение колко авторитетно оправдава вилнеещата се омраза в момента. А хората, които са повярвали на тази лъжа, трябва да се запитат дали не са се хващали и друг път на идеологически въдички. Разкритието за фалшивото изказване на Саркози може да се окаже студен душ за мнозина, но масата ще побърза да ме обвини, че и аз съм продажник, който само се опитва да ги манипулира.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка altermedia.info)

 

4 коментара

  1. Смисъла на статията и истините в нея са по важни, а не факта, че е измислена
  2. Хубаво е да се замислим над проблемите, но това трябва да го направят както българите – така и циганите. Спор няма. Вярно е също, че в стереотипите има някаква истина. Но, със същия успех мога да напиша, че Папата е призовал за свещенна война срещу ромите и да прокламирам нов кръстоносен поход. Този текст стана толкова популярен заради авторитета на Саркози. А той всъщност няма нищо общо с него.
  3. Eдин текст става популярен защото изразява напълно нова гледна точка или ексцентрична позиция или защото изразява мнението и чувствата на мнозина. Постоянно ни повтарят, че не сме прави за ромите/циганите. Е, написали са текст, вложили са го в устата на Саркози. Хората го препредадоха, защото - о, чудо - някой ПРИЗНА чувствата на много българи. Най-сетне. Няма значение кой е. Всеки има нужда да признаят чувствата му. Не са възможни дългосрочни взаимоотношения, ако не са признати чувствата ти (напр. в брака), но това се отнася и за макро-равнището - дуета между управляващи и избиратели.
  4. А вложиха тези думи именно в устата на управляващ именно, за да подсилят контраста с нашите избираеми. Просто компенсация за копнежа да бъдем чути, защото изкараха българите лумпени.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Разкритие: Изказването на Саркози за циганите и Хитлер е измислица

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414