Фортисимо

Глобалното село

 

Колко е часа по света?

Часовникът "All around the world" на Мистър Джонс не е просто поредният красив модел. Той п�...

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...


Ониропагида… или клопката на мечтите

Е-мейл Печат ПДФ

Ониропагида… или клопката на мечтитеЖивея сред гърци и наскоро се замислих върху думите. Гърците, които имат много богат речник, имат и думи за най-невероятни неща.

Имам една любима гръцка дума – ониропагида (от ”ониро” – мечта и „пагида” – клопка). Употребяват я за нещо, което събира мечтите ти и не ги пуска да си отидат. Гръцкият народ използва обаче една и съща дума за завист и за ревност. Може би защото са едно и също?!

Така де, замислих се за Завистта и за Ревността, и за това което раждат, когато се срещнат. Тяхната рожба е Злобата! Може би затова е цялата душевна болка, която изпитваме. Ако не искахме непременно всички да сме много богати / Ако не ревнувахме тези от кориците на лъскавите списания / Ако не възпитавахме деца, които гледат и непременно искат всичкото ”хубаво” от телевизионния екран – от лакомствата, до скъпите телефони и още по-скъпите къщи / Ако не показвахме, че това са примерите за живота, от сериалите за Бевърли Хилс до грозното порно на канал Планета… злобата щеше да е по-малко!

С горчивина се вглеждам в една истина, че расте поколение, което живее с грешни представи и ценности. Едно поколение, което иска да има всичко, което вярва, че може прекалено много. Едно поколение, което смята, че цената на това, което иска – няма значение. Едно поколение, което вярва само в парите и се кланя на богове, които са точно толкова смешно смъртни, колкото всички ние. Няма лошо да се иска и постига много, но не водени от ярост и злоба.

Злобата и Омразата си растат, майките им Завист и Ревност, всекидневно ги подтикват към нови геройства. „И ти можеш детето ми, и ти ще имашне само ТЕ, другите! Средствата не са от значение, важна е само целта. Затова все по-често казваме, че ценностите се променили.

Тук аз ще се усмихна, нищо че е повече тъжно. Променят се времето и скоростта на вятъра. И без наше участие, и въпреки нашите желания. А ценностите? Те не се променят, те се създават. Създаваме ги, точно както се създава нов модел „Нокия” и нов още по-икономичен автомобил! Цената също определяме ние!

Започнахме да проумяваме и да усещаме, че много скъпо плащаме за всичко, което създадохме напоследък. Скъпо плащаме за това, че оставихме завистта и ревността и злобата да властват.

И пак да се върна на онази моя любима дума ониропагида, за да призная, че в моята клопка за мечти съм си събрала всичката любов към хората (и към тези, които ме мразят). Там е и всичкото слънце, което ме кара да се усмихвам и ме топли през зимата. Там са всичките народни песни на мама, които искам да живеят вечно. Там са всички мъдрости на Моя народ, и много други ценни неща, които могат да създават добро, да раждат любов и да ни топлят. Този капан за мечтите ми е моята дъщеря. Огледайте се около вас! Има толкова много деца, на които можете да подарите по една „събирачка на мечти”, в която да няма страст за пари и идеали за изкуствени устни и задни части. В нея ще има топли чувства, здрав дух и много любов!

Така си мисля, че ще „обърнем вятъра”, ще променим цената и пак ще сме щастливи и ние и децата след нас. Нека в ониропагидата им не допускаме да влизат ревността и завистта, защото ще им погубят мечтите. И няма да ги стоплят, а ще ги разочароват някой ден.

Нека не оставяме майки като Завистта и Ревността да раждат деца и да осиновяват нашите, рекламирайки многото пари като Щастие.

За fortisimo.eu – Ивелина Алексиева

 

0 коментара

  Добавете коментар   Ново изображение
   Сподели във Facebook

   Ново от Това е лично

   Реклама

   Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

   ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


   Вход за потребители

   Слушай Форте радио он-лайн

   Хороскоп

   ВиК - Шумен ООД

   В и К - Шумен” ООД

   Още от Това е лично

   Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

   Лично във Facebook

   
   Κατασκευή ιστοσελίδων
   joomla modules templates
   You are here: Home Това е лично Това е лично Ониропагида… или клопката на мечтите

   Приятели

   • Форте радио - силата да бъдеш информиран
   • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
   • Лимонче с лед - блогът на Рошо
   • Българите в Австрия - блогът на списанието
   • Бела - онлайн издание
   • ШУМ.bg - newspaper online
   • Шумен City - Порталът на Шумен
   • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

   Контакти

   Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

   • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
   • Телефон: 088 683 538 6
   • Email:  и
   • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414