Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Постите започват

Е-мейл Печат ПДФ

Постите започватМного дълго се чудих за началото на тази статия – дали първо да представя човека, който ми разказа всичко това, или да карам направо по темата. В крайна сметка се спрях на факта, че слушайки думите му забравих за съществуването на категорията „време”. След края на разговора ни с отец Емил от шуменския храм „Свети Три Светители” имах усещането, че знаем толкова много неща един за друг...

Една от темите, които засегнахме, беше за постенето. Защо? През годината има четири поста. Два от тях са големи – преди Коледа и преди Великден. На 14 ноември са последните за годината Заговезни и от утре, според християнството, започват предколедните пости. Някога нашите баби и дядовци са ги спазвали стриктно, но днес този християнски ритуал е позабравен. Решихме да го извадим от прахта, да го поизтупаме и представим пред вас, с помощта на отец Емил.
 
Светлана Крумова: Какво всъщност е постът – прочистване на тялото ли?

Отец Емил: Постите, от гледна точка на църквата, имат две страни – материална и духовна. Първата е насочена към това човек да ограничи животинската храна, която яде всеки ден. Втората, по-важната, е духовната страна. Постът кара човек да се обърне навътре към себе си, да отвори душата си и да погледне колко е съгрешил спрямо Бога. Съчетавайки двете страни, се постига хармонията, която води до примирението на човек с Бог. Творението отдава почит към Твореца, към Светата троица. Целта на поста е ние, хората, да осмислим живота си от всяка една страна – индивидуално, спрямо семейството, близките си, обществото – в цялостната му пълнота. Когато човек започне да пости и се обърне към себе си, тогава разбира колко може да се владее.

Светлана Крумова: Как животинската храна влияе върху хората?

Отец Емил: Когато човек прекалява с животинската храна, с месото, той се овълчва – неслучайно хищниците са агресивни. Месните продукти оказват влияние върху психиката. А когато човек пости – разбира колко може да владее страстите, които постоянно бушуват в него – злоба, гняв, дали проявява агресия към близките си. Ако не прочистваме тялото и душата си чрез поста, тази негативна енергия се натрупва. Няма начин тя да не избие някъде – в психиката, в тялото, и тогава идват болестите. Постът започва да ти влияе – усещаш как малко по малко се освобождаваш от негативното в теб. Постепенно получаваш облекчение и смирение. Най-интересното, е когато хората дойдат в църквата след поста, да се покаят и получат Светото причастие – венецът на всичко това. Те са примирени и по-щастливи. А това всеки един от нас ползва безплатно. Господ ни го е завещал и ние просто трябва да го правим. Неслучайно от стари времена е приказката „Здрав дух – здраво тяло”. Това е доказано в човешката история.

Слушам отец Емил и се чудя да му вярвам ли, или не. Лично аз не постя. Никога не съм го правила, защото по-скоро съм чувала светската страна на нещата. Хората около мен са използвали постенето за пречистване на тялото си, за почивка от храната и най-вече -  заради диета. А се оказва, че след 40 дни може и да си нов човек. Без стрес, или помощта на психолог. Ето обаче какво препоръча отец Емил за начинаещи:

Отец Емил: Постът трябва да е с мярка! Хората, които тепърва навлизат в духовната сфера, трябва да се допитват до духовното лице, за да може то да им даде правилното решение. Има хора, които изземват функциите на духовниците – казват „постът почва и 40 дни трябва да постиш”. Но така тялото ще получи стрес, затова се прави постепенно. Като един лекоатлет – за да постигне цел, примерно – 100 м за 10 сек., той започва да тренира постепенно, малко по малко. Тази цел я постига след една година с упорит труд всеки ден. Така е и в духовната сфера. Конкретно за поста – започва се бавно. От утре, след Заговезни – този пост може да трае 3 дни през първата седмица и 3 дни през последната. На следващия пост – една седмица в началото, и една – в края. Така, докато организмът вече може да издържи 40 дни. И при диетите е така – и там има норми, време и начини – най-малкото лекарят ще предпише режима.

Светла Крумова: Но сега има грип и лекарите не препоръчват постене...

Отец Емил: Разбира се, винаги трябва да се наблюдава здравословното състояние на човека. Болни хора на легло, на инсулин – не могат да постят. Това е осъдително. Всичко трябва да се прави с разум, не може безумия. Понеже човек е слаб и има нужда от тази храна, аз категорично забранявам на хора, които са болни, особено в тежко състояние, да постят. Все едно да осъждам на смърт. Но който може, да пости, както подобава.

Тук спирам да ви предавам нашия разговор. Обсъждахме религията и колко хората са склонни да вярват на врачки, а не на свещеници. Говорихме за благотворителност, психология и какво ли още не. Но всичко това ще оставим за следващата седмица, когато във fortisimo.eu ще навлезем в тайните на човешката душа.

p.s.: Все пак да кажем, че по време на пости не се пие алкохол. Яде се хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби. Олиото и виното също са разрешени, но без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца и кашкавал. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба.

Изключение от Коледните пости (освен за болните) църквата прави за децата и бременните жени. Според отец Емил, не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, колкото е необходимо да се обърнем към себе си. Да обуздаем гнева, който се трупа всеки ден, и да се освободим от стреса.

За fortisimo.eu с енорийския свещеник Емил Павлов разговоря Светлана Крумова

 

1 коментара

 1. http://www.vbox7.com/play:bc1051e5&start=85

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Постите започват

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414