Фортисимо

Глобалното село

 

Часовник напомня, че си смъртен

„Помни че си смъртен” (“Memento Mori”) е часовник, създаден като проект за дипломна р�...

 

Барабаните на Дядо Коледа

Сигурно помните, че родните знаменитости се обявиха срещу еднообразната музика �...

 

Библиотека във фотьойла

Ванкувърското студио Straight Line Designs е известно по света със иновативните си мебели....


Символ – верую на полезния егоист в теб и мен

Е-мейл Печат ПДФ

Символ – верую на полезния егоист в теб и менСедиш и си мислиш… Не, не. Даже никога не е било необходимо да отделяш от времето си, за да размишляваш. Понеже ти си го знаеш, нали?

Знаеш, че никой не е длъжен да те обича. Нито такъв, какъвто си, нито такъв, за какъвто се представяш от време на време. Никой не е длъжен дори да те харесва. Защото и ти не харесваш всеки срещнат, нали? Ти си щастлив човек, когато си ценен и обичан, но ако никой не изпитва подобни чувства към теб, ти пак си оставаш същия. Ей такъв, готин! И никога, ама никога няма да си внушаваш, че не заслужаваш да бъдеш харесван от останалите хора.

Нормално е да правиш грешки. Това не значи, че си лош и недостоен човек. Защо да се разстройваш? Ти всеки ден изучаваш живота и себе си, така че една грешка няма да ти попречи да продължиш напред. Можеш обаче да се научиш да избягваш фаловете. Другите също имат право да грешат. Единствено се научи да приемаш и техните грешки. И да ги подминаваш.

Другите са такива, каквито са. Същото важи за теб и мен. Точка по въпроса. Ако нечия постъпка не ти хареса, това не означава, че този човек е лош. Не бива да го наказваш, защото не ти се нрави какви ги върши. Гледай на глупавите постъпки на околните така, както ти би искал да гледат на твоите собствени глупости. С други думи, прави се, че нямат значение, защото… На кого му пука в действителност, а? Няма причина другите да са такива, каквито ти искаш да бъдат, нито пък те могат да те моделират. Всеки има право да се самоопределя. И всички заслужаваме уважение до момента, в който нямаме къде да го съхраняваме.

Не е задължително да държиш всичко под контрол. Ако дадена ситуация се развие по неочакван начин, ще се справиш. Просто не забравяй да приемаш нещата, хората и себе си такива, каквито са. Защо да се разстройваш, ако ситуацията не съвпада с твоите желания? Дори нещо да те дразни, можеш да живееш въпреки него. Теоретично.

От теб зависи как ще протече денят ти. Ти си властелинът и на чувствата ти, и на постъпките ти. И ако си имал ужасен ден, то ти си го направил такъв. Иначе, как би допуснал, ако пък денят ти е бил страхотен, да препишеш заслугата за това на някой друг? Именно. Важно е нагласата ти да е позитивна, не мислиш ли? Ти носиш отговорност за живота ти.

Ако нещата се оплескат, можеш да се справиш. Няма причина все да си нащрек и да чакаш ситуацията да се влоши. Обикновено всичко е наред, или поне се побира в общоприетите норми за “наред”. Но дори да не е – и това ще мине. Не пилей енергията си в излишни притеснения и щади нервите си. Светът няма да свърши. Твоят поне със сигурност няма.

Ако друг не може, ти можеш! Дори да си изправен пред огромни препятствия, опитвай се да ги преодолееш, не ги заобикаляй. Избягването на трудностите няма да ти даде шанс да изпиташ радостта от успеха, а ти искаш да си радостен, нали? Ако нещо си заслужава да го имаш, значи си заслужава и да положиш известни усилия за него. Но не се залъгвай! Вероятно много неща ще бъдат извън възможностите ти, но поне ще пробваш.

Можеш да се грижиш за себе си. Какъв е смисълът друг да се грижи за твоите проблеми? Можеш сам да взимаш решения, при това добри. Можеш сам да мислиш. Не бива да зависиш от нечии грижи, или поне направи така, че да изглежда сякаш не си зависим. Май това беше идеята…

Можеш да се променяш. Защо да оправдаваш постъпките си с минали преживявания? Всеки ден е нов. Глупаво е да вярваш, че каквото и да направиш, си оставаш същия. Променяш се.

Другите хора могат да се грижат за себе си. Ако не могат, ето на – постарали са се да изглежда така. Ти и без това не можеш да решиш проблемите на всички. Не е нужно да се товариш с грижите им и да ги приемаш като твои собствени освен ако, разбира се, не ти плащат за това. Не се заемай да подреждаш чужд живот. Можеш да им съчувстваш, да им помагаш, но не и да вършиш всичко вместо тях.

В крайна сметка, ти имаш гъвкав подход. Има безброй начини да се направи нещо. Много хора раждат ефективни идеи. Не съществува единствен, “съвършен” начин. Всеки има идеи, които си струват. Е, някои може да звучат по – несмислено, но всички са ценни. До една! :)

За fortisimo.eu – Пламена Лачева (снимка log.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Символ – верую на полезния егоист в теб и мен

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414