ФортисимоТърсят здрави яйцеклетки!

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка chudesa.netЧитателите на тази рубрика и fortisimo.eu вече добре знаят, че в най-скоро време Шумен ще е един от центровете в България, в които се извършват всички методи за асистирано оплождане. Развитието на този клон на медицината дава и нов ракурс на разговора за трансплантациите. Готови ли сме да дадем част от себе си, за да помогнем на други хора, които искат да имат деца? Какво представляват банките за „сперматозоиди” и „яйцеклетки”?

Очакваното разрешително от Агенцията за трансплантациите за прилагане на асистирани репродуктивни техники от специалистите в медицински център „Св.Иван Рилски” прави този далечен за местната общественост въпрос много по-актуален. Според д-р Даниел Димов в момента много жени се нуждаят от здрави яйцеклетки, които могат да се набавят само по пътя на донорството.

От медицинска гледна точка процедурата за изваждането на здравите яйцеклетки от жената донор е абсолютно ясна и безпроблемна. Специалистите уверяват, че процесът не води до някакъв особен дискомфорт, заплатена е, а в следствие на донорството още една жена може да стане майка благодарение на теб. Жената донор подписва със здравното заведение договор и необходимите декларации след което се подлага на лека стимулация извършвана инжекционно. Здравите яйцеклетки се изваждат чрез пункция, която не отнема много време, а необходимостта от женски фоликули е определила цена от 1 400 лева.

„При всички демографски проблеми, пред които е изправена България, ние се чувстваме невероятно добре от възможността да имаме принос към всеки нов живот”, казва д-р Димов коментирайки възможните притеснения от морален характер през евентуалните донори. Въпросът има отношение и към темата за семейното планиране, но дългогодишната работа на д-р Даниел Димов го кара да бъде по-скоро скептичен.

„Въпреки нашите усилия за развитие на тази тема и след десетина лекции в присъствието на поне по 80 момичета по-сериозен интерес проявяват само две или три. Според мен в България семейно планиране няма и няма почва да се развие”, допълва д-р Димов.

За fortisimo.eu разговорът води Деси Кръстева

 

2 коментара

 1. Защо да няма почва у нас ? Просто явно хората още не знаят за какво става въпрос. Ама да се вземат яйцеклетки само от надеждни донори, не от малцинства и т. н. Още повече в тоя град с такава безработица , мисля , че доста жени ще се възползват!
 2. Едва ли знаете, не сурогатни майки(не съм много сигурna дали точно така се казваха), са извън закона в България. И респективно темата става абсолютно......непроверена и НЕВЯРНА!!! Много моля малко по-сериозно се отнасяйте точно тази тема. Деси Кръстева да си понесе пследствията.

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Търсят здрави яйцеклетки!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414