Фортисимо

Глобалното село

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...

 

Куфар – шок на летището

Искате да се позабавлявате по време на поредното пътуване? Няма как да не съберет...


Деца за пример

Е-мейл Печат ПДФ

Деца за примерДве щайги. Две деца. Една цел. Играчки от шоколадови яйца, динозаври, играта „Островът на съкровищата” и… вестници „Кауфланд”. Разпродажба на надежда… на мечти… на спомени. 

На един стол - две братчета, превърнали тротоара пред бабината им къща в „Мини шоп”.

Събрали ненужните си залъгалки  с ясната идея „Да правят добро”.  С обявени цени от стотинка нагоре Мариан и Симеон вярват, че успехът ще ги споходи. Убедени, че светът се променя според хората, те се опитват да покажат на всички големите си сърца.

Деца за пример

Бургазлийчетата (на 8 и на 9 годинки)  вече не обичат играчки. Нямат целта да бъдат Батман или Костенурките Нинджа. Предпочитат стратегически игри, изискващи много логика и мисъл. Толкова малки, а вече и с  ясна идея за бъдещето си – Мариан вижда себе си като воден архитект, а Симеон иска да се занимава с химия и дори да бъде утвърден учен. Израстващи в семейството на капитан и рехабилитатор, братчетата са благодарни за възпитанието, което получават от родителите си и се надяват един ден да бъдат като тях. Не могат да разберат родители, които се държат агресивно към децата си и споделят: „Наскоро в близък магазин едно момченце плачеше, че иска зрънчо с изненада и се опитваше да прегърне пакетче от щанда, а майка му щеше да му изтръгне ръката като му се караше, че нямат пари”.

Деца за пример

Това мотивирало Мариан и Симеон да „търсят решение” за всички онези свои връстници в неравностойно положение. Идвайки нагости при баба си братчетата разравят шкафове и кашони, готови да продават ценностите си с благотворителна цел. В щайгите им намират място и лични техни изобретения - къщичка за птици (с помощ от дядо им) и хартиени акордеончета. С думите „Моля заповядайте” и широки усмивки, уверени децата привличат тротоарни клиенти.

На въпроса ми обаче по колко парички им оставят обикновено и кой е най-търсеният артикул, те са единодушни: „Вестниците „Кауфланд”, които взимаме от пощенската си кутия и предлагаме по 2 ст.”. Най-често хората пазарували с жълти монети.

Деца за пример

Мариян и Симеон са благодарни за всяка стотинка и не пропускат случай да ги дарят в църквата, вярвайки, че средствата отиват в помощ на бедните деца.

Ние имаме много играчки и не ни трябват вече. Защо да не ги дадем на някой, който мечтае да притежава такива, а родителите му нямат възможност?!”, разсъждават малките дарители.

Деца за пример

Разделям се с Мариан и Симеон, закупила играта „Островът на съкровищата”, напълнила сърце и душа. Това, което малките търговци ми „продадоха” го няма на нито една витрина… Урок по щастие и надежда за бъдещето на България.

За fortisimo.eu от Бургас – Даниела Пенева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Деца за пример

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414