Фортисимо

Глобалното село

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...

 

Куфар – шок на летището

Искате да се позабавлявате по време на поредното пътуване? Няма как да не съберет...


Гласът на България стана жертва на журито си

Е-мейл Печат ПДФ

Зрителско недоволство заля шоуто „Гласът на България” след снощния финал, излъчен по bTV. Стената на музикалния формат в социалната мрежа е наводнена с обвинения в „нагласени избори”, леко творческо дежа вю след вота за местна и президентска власт в неделя.

Но не затова ще говоря сега.

Хората реагират първосигнално и задкулисните игри са обичайният заподозрян. Факт е обаче, че тук игрите не бяха зад кулисите, а се случиха пред очите на всички. Не е нужно победителят да е нагласен тайно, защото финалистите бяха изведени пред публиката чрез субективните, но очеизвадни симпатии на журито.

С любопитство изгледах първите няколко концерта на „Гласът на България”, но бързо бях отблъснат от липсата на обективност в съдийските решения, както и от неземното театралничене на участниците. Завърнах се пред екрана за финала и се оказа, че почти нищо не съм изпуснал. Първоначалните фаворити на менторите Миро и Ивана бяха оцелели. Говоря за сладникавия Тошко, който трябваше да си тръгне още на кастингите и ромската перла Роксана. За моя най-голяма изненада не помнех останалите двама финалисти. Смятайте колко безлични са те. Всъщност гледах Игор Шабов миналата седмица в YouTube. Мъжът се опитваше да пее „They Don’t Care About Us” и въпреки смехотворните напъни да рецитира на развален английски – неадекватното жури го похвали щедро. Така момчето стигна до финала с талант, който няма да му спечели аплодисменти дори на караоке парти.

Изобщо не мога да си спомня нито едно изпълнение на Стелияна Христова, но пък съвсем обективно мога да заявя, че в царство от слепи въпросната госпожица е кралица. Вотът на зрителите бе абсолютно адекватен, макар че изборът бе по-скоро срамен.

Мога да разбера защо в очите на Миро – Тошко е „Гласът на България”, но не мога да проумея, че професионален музикант може да си позволи лукса да лансира момче с ограничена бленда. Какво като гласът му е мек – нали е немощен?! Оставям настрана поведението перманентно плеснат с мокър парцал и наглостта (или мързела) „няма да уча нова песен за финала, а ще си изпея отново парчето от кастинга”. Между другото Миро трябва да си припомни как Майкъл Джаксън пее “Ain't No Sunshine” на 9-годишна възраст и тогава може и да осъзнае колко скромен вокалист е бутал напред цял сезон.

По правилата на реалити форматите (въпреки че „Гласът на България” е музикално състезание и няма нищо общо с въпросния ТВ жанр) Роксана имаше най-сериозни шансове за победа. Принципът се нарича „помощ отвън”. А в случая тя имаше цели двама помощници. Майка й, която почина трагично по време на надпреварата, и брат й, който се състезаваше в съседен отбор. Етническият фактор обаче остави дамата назад в класирането. Оценявам, че тя има голям глас, но също така чувам, че Роксана копира 1:1 другите изпълнители и определено циганското звучене не ми пасва на вкуса. За този финалист обаче не мога да виня Ивана. Поп-фолк дивата просто се понесе по бурните обстоятелства около участничката в нейния отбор.

Игор Шабов обаче е типичен пример за съдийска грешка. Кирил Маричков определено трябва да се отдаде на заслужена почивка, защото преценката и коментарите му съвсем не звучат адекватно. Дори и да преглътнем липсата на качества и фалшивото пеене, Игор изглежда като морално остарял певец, стъпил на днешната поп сцена.

Интересно ми е обаче какво ще се случи с така наречения „Глас на БългарияСтелияна Христова. Безличността на девойката може да се коригира от добър екип стилисти, но дали това ще се случи? Предстои да видим.

Аз обаче оставам скептичен относно бъдещата й кариера и предстоящото повторение на формата. Съдейки по рейтингите „Гласът на България 2” ще има. Дано екипът на Слави Трифонов се поучи от грешките си и види какво се нарича шоу, следейки The X Factor по НОВА ТВ. Чисто от гледна точка на продукция на изпълненията – концертите на bTV изглеждат като читалищни прояви, сравнени със стандартите на английския формат.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки bTV)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Гласът на България стана жертва на журито си

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414