Фортисимо

Глобалното село

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...

 

Куфар – шок на летището

Искате да се позабавлявате по време на поредното пътуване? Няма как да не съберет...


Има хора, които просто не трябва да гласуват

Е-мейл Печат ПДФ

Има хора, които просто не трябва да гласуватСложно било гласуването в неделя. Това ни повтарят медиите вече пет дни. Да, толкова е сложно да разгънеш три бюлетини и да поставиш три кръста. А после да ги сгънеш по вече пресованите ъгли. На мен това упражнение ми отне 30 сек. Без да бързам.

И наистина не мога да приема, че съм длъжен да чакам баби и дядовци, на които им трябват от 5 до 50 мин. за въпросното упражнение.

Да, правото на глас се дава на всеки. Но идеята не е просто да дадеш глас, а той да бъде адекватен. Голяма част от хората пред мен в избирателната секция въобще не знаеха защо им дават три бюлетини. Знаейки това, как мога да приема, че този гласоподавател ще даде адекватен глас?

Не съм ейджист. Има адекватни възрастни хора, но има и такива, които не знаят нито закъде са тръгнали, нито за какво гласуват. И в същото време точно те определят политическата посока на България. Защото са много и доста „съвестни”. Позволяваме им това, но бихме ли им позволили например… да ни сготвят? Аз не бих ял храна, приготвена от дядото, който стоеше на опашката пред мен и пъплеше с два бастуна. А самият той вероятно би казал „А, не мога да сготвя”. За сметка на това обаче може да гласува и да участва в процес, който е доста по-важен от това какво да сложа в тенджерата.

Изборният метод трябва да бъде още по-сложен. Трябва да ти дават празна бюлетина, в която ти лично да изпишеш пълното име на партията, която подкрепяш и името на водача. А може и да има някакъв въпрос, който да проверява адекватността на гласоподавателя. Един вид антиспам проверка.

Писането на български ще върже ръцете не само на пенсионерите с деменция, а и на турците от селата, които гласуват под партиен натиск и масово не владеят български език. Да, правото на глас е гарантирано от Конституцията, но и владеенето на официалния език, а той дори в Лудогорието е български.

Демокрацията дава редица свободи и права, но има и определени изисквания… и докато те не започнат да се спазват – смисъл от целия фарс, наречен Избори, няма да има. Единственото средство на съпротива е да скриете личната карта на баба си и дядо си и да дадете осъзнат глас, който да неутрализира един купен, неадекватен или наложен.

Затова ако знаете за какво гласуваме в неделя и какво предлагат претендентите за властта – не си стойте в къщи, а се разходете до урните.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Има хора, които просто не трябва да гласуват

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414