Фортисимо



Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Е-мейл Печат ПДФ

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държаваТя е красива, умна, забележителна и романтична, сигурно защото е родена на морето. Родена е на 7 април – деня на лекаря и първо е искала да стане лекар. Лутала се е доста, докато реши каква иска да бъде. В крайна сметка завършва право.

Петя Стефанова е едно от най-известните лица от телевизионния екран и в новините. Има много ангажименти и малко свободно време. И макар че нашата среща се отлагаше доста, Петя спази обещанието си да направим това интервю. Позволих си да я питам много неща и открих колко безкрайно сърдечна е тя. За стъпките й в света на журналистиката, за любовта и политиката, за славата и телевизията лично от нея…


Нели Русева: Здравей, Петя! Как влезе в света на журналистиката?

Петя Стефанова: Като ученичка се записах на курс по журналистика при един от медийните титани във Варна – Ламбрин Сотиров, а после с мой приятел-оператор се осмелихме да си потърсим късмета в РТВЦ-Варна. Без познати, без контакти, нямаше и обявен конкурс даже. Изтъпанихме се пред директора и му казахме, че искаме да работим в телевизията. Оцениха ни куража. Въведоха ме в правенето на репортажи и воденето на емисии. След няколко месеца ми повериха програма „Море” – станах водещ на двучасовото информационно-развлекателно предаване на телевизията, което и в момента се излъчва по БНТ Сат. Представете си ме – току-що завършила училище, дискотеките и гаджетата ме зоват, а трябва да ставам в 4 сутринта и да се правя на сериозен журналист, за да ме приемат хиените в гилдията. Това беше единствената телевизия в България, частните се появиха по-късно. Както се казва, събудих се „звезда”. Бях и кореспондент от Варна за новините на Канал 1 и Ефир 2. Така започна всичко – от школата на БНТ.

Нели Русева: Къде се чувстваш в свои води като репортер, водещ на блок или новинарска емисия?

Петя Стефанова: Обичам всичко, свързано с телевизията. Колкото до воденето на сутрешен блок, неведнъж съм признавала, макар и не с гордост, че ранното ставане ми е проблем. Когато са ми предлагали такава позиция, съм приемала и съм успявала някак да се мобилизирам, но не се чувствам в стихията си. Сега вече отказвам :).

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Ти си една от най-известните журналистки в България. Какво ти носи тази известност?

Петя Стефанова: Благодаря много за оценката, но не изпадам в такива самосъзерцания. Познала съм предимствата, които дава известността, като например полезни контакти или пък най-хубавото грозде на пазара, както и фалша, който често те съпътства покрай нея. Знам да се възползвам от едното в разумни граници и да избягвам другото, доколкото е възможно. Не се главозамайвам, защото отдавна съм в този филм, а и нищо не е завинаги. Била съм и на върха, и съм изчезвала задълго от екрана. Говоря си свободно и приятелски с хората, които ме разпознават, и ми е много приятна тази обратна връзка. Това са именно лицата, които аз не виждам, а към които се обръщам от екрана. Искам да знам какво ги вълнува, как изглеждат, как живеят.

Нели Русева: Кой твой материал няма да забравиш никога?

Петя Стефанова: Много са. В момента повече водя и по-рядко снимам репортажи, но ми е важно. Например неотдавна се срещнах с една от дъщерите на Иво Карамански, която преди 2 години е загубила и приятеля си при жестока касапница. Александра ме впечатли. Беше нетипично зряла и сериозна за своите 23 години. И няма как да е иначе – погребала е любимите си мъже, а трябва да живее, да намери смисъл. Тя ме запозна с майката на убития си приятел – една от най-разтърсващите срещи, които съм имала някога. Няма да забравя думите на тази жена – съвсем малка част от тях излязоха в ефир в моя 2-минутен репортаж. Тя се бори за отмяна на съкратената съдебна процедура, която намалява присъдата на убиеца, когато си признае. Така техният палач беше получил 10 години затвор за зверски прекъснатия млад живот. Тази майка сграбчи моята ръка на майка и ми каза неща, които ще помня, докато съм жива.

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: На каква тема ти се работи най-вече?

Петя Стефанова: Не обичам да засядам в студиото и да губя тази връзка с хората, за която говорихме преди малко. Искам да показвам положителни герои, да откривам добрите новини, да усмихвам и обнадеждавам чрез приятни находки. Това не означава, че си бродя по улиците с розовите очила. Но се дразня, когато в новините присъстват само драми и катаклизми.

Нели Русева: Смяташ ли, че в българската политика има хаос?

Петя Стефанова: Ще те изненадам ли, ако кажа не? Е, хаос е, така че няма да те изненадвам :). 22 години гоним Михаля. Залъгват ни едни, после други. Следя събитията съвсем отблизо и се чувствам омерзена. Няма добри и лоши, няма – фили и – фоби, няма цветове – има един национален флаг. Докато не прогоним Дочоолу и Гочоолу от политиката, няма да се оправим. А те от Алеково време са си сред нас.

Нели Русева: Живеем зле, защото сме лоши или сме лоши, защото живеем зле?

Петя Стефанова: Просто живеем зле. Масата българи. Нормално ли е бабите ни да просят, децата да се изкривяват от малки в пошла среда... Ясно е – сиромах човек, жив дявол. Какви да са хората в бедна страна с ненормално богати управници?

Нели Русева: Не можем да различим кои са „добрите” и кои са „лошите”, защото сме глупави, или защото политиците са безскрупулни?

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Петя Стефанова: Чак глупави не, но не и особено умни. Едно са скалите на МЕНСА, а друго животът, в който сърбаш това, което си си надробил. Това важи с пълна сила във всяка изборна ситуация и в моментите, когато трябва да взимаме важни решения.

Нели Русева: Какво мислиш за това, че ние българите сме гениални, мит ли е?

Петя Стефанова: Прощавай, но се засмях. Де да бяхме богоизбрани и гениални. Избягвам да обобщавам, не мисля, че има гениални нации. Гениални индивиди да. Какво ли е да си гениален индивид?... Не съм имала близка среща :).

Нели Русева: Какво те дразни в нашия живот „по български”?

Петя Стефанова: Нищо, идеални сме си :). Само да не бяхме толкова всезнаещи, негативни и завистливи. Всеки знае как се вкарва гол и как се управлява държава. Но ако го посочат с пръст, губи ума и дума.

Нели Русева: От гледна точка на професията ти, кой е най-сериозният проблем пред българското общество?

Петя Стефанова: Както каза един приятел – „високият акциз на ракията” :). Иначе липсата на морал. Тоталното обезверяване.

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Има ли гражданско общество у нас?

Петя Стефанова: Не. Има отделни агитки.

Нели Русева: Живяла си в Германия известно време, какво от живота на германците би искала да приемем и ние българите?

Петя Стефанова: Те са прекалено усърдни и точни, което и на мен ми изглежда сухарско и смешно отстрани, но както виждаме не им се отразява зле. Имаме дефицит на тези качества. Но и ние можем да им отворим очите за много неща :).

Нели Русева: Мислиш ли, че в последните години езикът в телевизиите някак опошля, това ли продава?

Петя Стефанова: Като цяло не мисля, че е опошлял. Телевизиите държат някаква мярка. При шоута с червена точка и адекватен час е допустимо да се прекрачи мярката. Живеем в 21-ви век. Дистанционното дава твърде богат избор.

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Има ли свобода на словото и печата? Страда ли българската журналистика?

Петя Стефанова: По-страшна от цензурата е автоцензурата. Такава се шири на много места. Особено тежко е за медиите в малките населени места. Да не се заблуждаваме. Професията не е от добре платените, а и много журналисти бяха съкратени. Телевизии, радиа, издания сменят собствениците си или просто фалират. Колегите не се чувстват защитени от държава или синдикат, за да бъдат истински остри и смели. Дори т.нар. разследващи журналисти не скачат в дълбокото. Категорична съм за това и го казвам с огромно съжаление.

Нели Русева: Какво мислиш за шоу програмите с благотворителни каузи?

Петя Стефанова: Като цяло не съм им почитател. Събирането на пари чрез смс-и винаги ми е било съмнително. Също и стотиците фондации. Услажда се. Горещо се надявам хората, за които са правени тези шоута, да са били реално подпомогнати.

Нели Русева: Освен финансова криза – има ли криза и в отношенията между хората?

Петя Стефанова: По-силна от всякога. Моля те, не съм черноглед човек, питай ме и нещо позитивно.

Нели Русева: Има ли време,чувство, човек... нещо, което много да ти липсва?

Петя Стефанова: Аз съм емоционална, макар че невинаги си показвам емоциите. Връщам се към красиви моменти. Дори полъх на парфюм или някоя песен могат да ми върнат спомени. Чувства не ми липсват – давам, получавам. Конкретно време също- живея сега. Липсват ми близките, защото рядко ги виждам, но има мобилни връзки и скайп.

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Има ли любим мъж до теб?

Петя Стефанова: Да. Но не е до мен.

Нели Русева: Какъв трябва да е един мъж, за да те спечели и да остане до теб?

Петя Стефанова: Хмммм.... Специален (чаровен, забавен, романтичен, с принципи). Да ме кара да се чувствам единствената на света.

Нели Русева: Как разтоварваш, имаш ли любимо място за бягство от динамичното ежедневие?

Петя Стефанова: Обичам да спя до късно, да се поглезя в СПА, да готвя по фантазия, да танцувам. Имам любими нощни клубове, не пропускам да се видя с приятели. Обичам също да ходя на кино и да гледам анимационни филми с дъщеря ми.

Нели Русева: За какво не ти стига времето?

Петя Стефанова: За разговори с детето ми.

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Какво му трябва на човек да е щастлив?

Петя Стефанова: Здраве, любовна тръпка, хубава работа и добри приятели. Поне за мен е така.

Нели Русева: Разкажи за дъщеря си Белла. Смяташ ли, че си й длъжник, заради работата ти?

Петя Стефанова: Всеки работещ родител е длъжник на детето си. Стремя се да компенсирам заетостта си, да сме приятели и да си имаме доверие.

Нели Русева: Кое научено от твоите родители би искал да предадеш на детето си?

Петя Стефанова: Чувството за справедливост.

Нели Русева: От какво те боли най-много?

Петя Стефанова: От неистината и предателството.

Нели Русева: А какво може да те разсмее истински?

Петя Стефанова: Всичко, стига да е оригинално. Мога да се влюбя в човек, който умее да ме разсмива истински.

Нели Русева: Кое е най-екстремното нещо, което си правила досега в живота си?

Петя Стефанова: Скачането с бънджи е банално и няма да го отчета за екстремно. Най-екстремното нещо, което съм правила, е свързано с любов и страст, и затова ще сложа многоточие ...

Нели Русева: Къде пътуваш в мислите си? А къде би искала да отидеш?

Петя Стефанова: До топли острови с тюркоазена вода и екзотична храна. До извънземни места и приключения. Иначе мечтая да отида в Рим. Но може да забравя да се върна...

Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

Нели Русева: Вярваш ли в Бог или човек сам гради съдбата си?

Петя Стефанова: И в двете вярвам. Не мисля, че са взаимноизключващи се. Бог помага на смелите. Усетила съм го лично, когато се осмелих да поема по собствения си път.

Нели Русева: Има ли нещо, което не можеш да простиш?

Петя Стефанова: Предателството от близък човек. Слава Богу, досега не ми се е случвало нещо, което да не мога да простя.

Нели Русева: Силна или крехка е жената Петя Стефанова?

Петя Стефанова: Ж е н а. И победител, и жертва, и хищник, и плячка.

Нели Русева: Пожелай си нещо за финал…

Петя Стефанова: Ок, пожелах си.. :). Тайна е (кръстосвам пръсти).

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки личен архив)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Интервю

    Популярно от Интервю

    Реклама

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Още от Това е лично

    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още от Интервю

    Готви с нас

    Конкурс: „Празник на трапезата” с награда електрическа хлебопекарна

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Ева – център за красота от ново измерение. Ние се погрижихме, когато преминете вратите на център за красота ЕВА, да почувствате уюта и комфорта на домашната атмосфера.

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Интервю Интервю Петя Стефанова: Всеки българин знае как се управлява държава

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
    • Часовници – онлайн магазин

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414