Фортисимо



Ани Владимирова помага онлайн - част 2

Е-мейл Печат ПДФ

Първата част от интервюто с българския топ психолог – тук!

Нели Русева: Ани, нека продължим разговора си, насочвайки се към станалите популярни техники за автотренинг. Много литература се издава по темата – как да бъдем щастливи, как да мислим позитивно, да привличаме успех и пари, как да подобрим отношенията с партньора. Според теб полезни ли са тези съвети?

 

Ани Владимирова: Голямата част от тази литература идва с ценностите и опита на други култури. Западният свят е материален, той дава рецепти за притежание, което не е сигурно, че ще те дари с щастие. Източният свят е мистичен. Това пък не е гаранция, че докато медитираш, ще забравиш трайно в какво си затънал. Балканите са специфичен регион. Неслучайно няколкото държави в този регион имаме специфична култура, психика и сме непредсказуеми за така наречените Велики сили. Още Левски е мечтаел за Балканска федерация, защото сме различни хора. Трябва да не забравяме историята, културата и уроците от съдбата си. Това ще ни помогне най-много.

Нели Русева: Мислиш ли, че здравната ни култура се повиши дотолкова, че да се обръщаме към психотерапевт, когато имаме нужда? Или и при душевното здраве на мода си остава самолечението?

Ани Владимирова: Ето този въпрос най-хубаво показва предишния. Ние имаме здрав скептицизъм. „Дай ми пари, не ми давай акъл”. От друга страна – попиваме с лекота новото и се адаптираме бързо. Все повече хора търсят професионалната помощ на психотерапевта, но и знаят колко шарлатани слагат тази титла пред имената си, без да имат идея за професията. Държавата е малка, хората се знаят и затова не правят компромис с имената. Доверие се печели много трудно и се губи за миг. Затова и не правя компромиси с убежденията и професионализма.

Нели Русева: Кой е най-големият проблем на българина? С какви дилеми идват хората при теб?

Ани Владимирова: Общо взето, можем да ги групираме в три основни сфери. Проблеми с децата, любовта, или работата. Сега като ме попита така – осъзнах и кое е най-ценно за българина (смее се).

Нели Русева: Как мислиш - защо хората участват в едно телевизионно риалити? Авантюра ли е това, или някакви проблеми, комплекси?

Ани Владимирова: Българите обичат да гледат отстрани. Да дават акъл и да съдят другите. Така хем се опазват да не сбъркат лично, хем си дават кураж колко ги разбират нещата. Риалити форматите за първи път позволиха на хората да „влязат” в ситуацията и да видят как биха се справили лично. Е, видя се колко по-лесно е да съдиш отстрани, отколкото да влезеш в кюпа. Във всеки случай тая авантюра помогна да си видим проблемите и да си избием комплексите.

Нели Русева: Има ли цена истината?

Ани Владимирова: Истината може да е най-лекото и естествено отношение към събитията и може да е най-мъчителното и скъпо удоволствие! Това определя и цената й. Ако се научим да я възприемаме по първия начин от деца, ще живеем щастливо, но ако ни вменят втория – ще плащаме много скъпо!

Нели Русева: Какво е най-важното качество, което трябва да има човек с твоята професия?

Ани Владимирова: Доста са, но има няколко, без които не се получава. Трябва да можеш да мислиш непреднамерено! Да имаш изключително внимание за детайлите и общите тенденции едновременно! Трябва да имаш изключителен морал и отговорност към човешкото същество!

Нели Русева: Ако ми позволиш и няколко въпроса с гриф „Това е лично!”: Вярваща ли е Ани Владимирова?

Ани Владимирова: Да, вярващ човек съм. Това е най-голямото упование в краткия жизнен престой за човека, според мен.

Нели Русева: Синът ти е вече голям. Какво си пожелаваш за него? Успяваш ли да го предпазиш от проблемите на възрастта? Анализираш ли го?

Ани Владимирова: Много обичам сина си, като типична българска майка. Моля се да премине през живота си като добър християнин, син, баща и човек! Добрият родител не предпазва, той показва как се преодоляват проблеми. Всеки човек сам минава през своята Голгота. А че го анализирам е ясно, само дето не му натрапвам анализите си. Давам съвети, само когато ги искат от мен! Важно правило в професията!

Нели Русева: На какво се радваш? 

Ани Владимиров: Радвам се, когато съм здрава и силна за работата си! Радвам се, когато видя блясък в очите на децата си! Радвам се, когато видя пациентите си щастливи!

Нели Русева: Без какво не можеш, Ани? Има ли любим човек до теб?

Ани Владимирова: Не мога без смисъл на живота и работата си. Има много хора, които обичам до мен, но любим в интимния смисъл, който предполагам, че влагаш – не, в този момент от живота ми.

Нели Русева: Самата ти била ли си в депресия, от която ти е било трудно да излезеш?

Ани Владимирова: Да, била съм в депресия няколко пъти в живота си. Депресия, плод на тежки житейски изпитания, но винаги съм намирала сили и път да изляза от нея.

Нели Русева: А как се забавляваш, имаш ли време за това?

Ани Владимирова: Забавлението е доста широко понятие. Волната програма при мен е винаги след задължителната и това я прави зависима от натоварването ми в дадения момент. Само едно забавление не спирам никога – спортът!

Нели Русева: За финал – би ли дала някакъв общ съвет към читателите на fortisimo.eu: Как да приемат проблемите и как да излизат от депресията?

Ани Владимирова: Най-лесният начин да преодолееш даден проблем е да го възприемеш като изпитание. А Господ никога не ни подлага на по-големи изпитания, отколкото можем да издържим!  

За fortisimo.eu с Ани Владимирова разговаря Нели Русева

Снимки standartnews.com, tiabg.com, narodnodelo.bg

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Интервю

    Популярно от Интервю

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още от Интервю

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Интервю Интервю Ани Владимирова помага онлайн - част 2

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414