Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Радост за душата

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euПосещавали ли сте скоро изложба? Ако отговорът ви е подобен на моя – не, може би ще бъдете заинтригувани от проекта на преподаватели и студенти от Шуменския университет. Утре в  градската художествена галерия „Елена Карамихайлова” ще бъде открита изложба  с повече от 50 творби иконопис и снимки на стенописи.

Това е финален етап от работата по научноизследователски и художествено-творчески проект под надслов „Студентско иконографско ателие: „Преображение на духа – преображение на културата. Иконографски и културни измерения на модела „Преображение” в изкуството”, финансиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” през 2009 г.

Екипът на проекта включва преподаватели и студенти от катедра „Педагогика на изобразителното изкуство”, с ръководител доц.  Валентин Кулев и членове – доц. д-р Спартак Паскалевски, гл. ас. д-р Ростислава Тодорова, гл. ас. Бранимира Тодорова, гл. ас. Мария Здравкова, ст. ас. Евгений Кръстев, магистрите Теменуга Христова и Янко Божков, и бакалаврите Боряна Илиева, Веселка Ангелова, Горан Ангелов, Гьонюл Сеидахмед, Деница Спасова, Джанан Якуб, Димана Славчева, Емилия Ганчева, Златомир Йосифов, Любомир Василев, Милена Соколова и Цветелина Стоянова.

fortisimo.eu

За читателите на fortisimo.eu известният шуменски художник и ръководител на проекта доц. Валентин Кулев разказва, че без предварителен план откриването на изложбата хубаво съвпада с началото на коледните пости. „Студентите работят изключително старателно, спазвайки всички традиционни техники, и използвайки само естествени материали”, коментира още доц. Кулев.  Четирима от участниците в проекта, освен Изобразително изкуство са завършили и Теология. По думите на доц. Валентин Кулев, много негови студенти с различно от християнското вероизповедание не само са спазвали нелеката техника на иконописта. Те, също така, са работили с изключително уважение към вярващите и изискванията на религиозното изкуство. Част от студентите представят първата си  иконописна творба.

Произведенията  ще могат да се видят в арт пространството на втория етаж на  ХГ„Елена Карамихайлова”. Много от платната биха могли да бъдат закупени. Изложбата ще бъде открита както подобава – с тържествен водосвет, в сряда, от 17 часа. И понеже в дните на християнски пост по-важно от телесното е духовното пречистване,  ние горещо ви препоръчваме да видите тези творби. Дано имате време и настроение!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Радост за душата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414