Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Краят на света ще подмине 2012

Е-мейл Печат ПДФ

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.В неделната програма на „Форте” радио, „Десетият град”, се похвалих на Иван Капралов, че гледах премиерно „2012”. Останах безкрайно изненадан, че нашият любим водещ не бе чувал почти нищо за филма. Както вие сигурно знаете, лентата се базира на апокалиптичния мит на маите, според който светът ще свърши на 21 декември 2012 г.

Слава богу, резултатите от родния бокс офис показват, че българската аудитория е била доста добре запозната с предречения Армагедон. Дебютните приходи на лентата у нас са впечатляващи – 374 734 лв.

Всъщност, „2012” се представи блестящо по цялото земно кълбо. Милиони души са се отзовали на предложението да видят как Земята потъва на кино, и то по плашещо реалистичен начин. Филмът на Роланд Емерих обаче вбеси Американската космическа агенция, която пусна официално съобщение, че „Светът няма да свърши на 21.12.2012 година”. НАСА поведе сериозна кампания срещу слуховете, плъзнали в Интернет, и твърденията в новия холивудски апокалиптичен епос.

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.

Вярващите в теориите за края на дните твърдят, че на тази дата Земята ще бъде ударена от друга свободно плаваща планета, на име Нибиру. Тя била открита още от шумерите, а съществуването й било потвърдено от много съвременни учени и парапсихолози.  Поредната конспиративна теория обвинява НАСА, че крие съществуването на тази планета.

Астрономите в агенцията обаче казват, че подобни твърдения са пълна бутафория: „Ако предстоеше подобен сблъсък, учените по цял свят щяха да го следят от десетки години. А обектът, запътил се срещу нас, щеше да е видим вече и с просто око. Очевидно такава заплаха не съществува. Истинските учени са наясно, че риск, свързан с 2012 г., няма”, настояват от НАСА. Те са категорични, че бъдещето на планетата е сигурно в близките четири милиарда години.

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.

В съобщението се обяснява още, че наистина има свободно движеща се планета, която се казва Ерис. Тази планета-джудже навлиза във външните части на Слънчевата система, но траекторията й не се доближава до Земята по-близо от 6,4 милиарда километра.

От НАСА настояват, че календарът на маите не свършва на 21.12.2012 г., а просто се занулява, за да започне нов цикъл. Агенцията отрича и твърдението, че на тази дата планетите от нашата система ще се изравнят. Такъв феномен не ни очаква в близките десетилетия. Дори ако планетите се наредят в една линия, според американските учени, ефектът върху Земята ще бъде незначителен.

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.

Изследователите на космическото пространство опровергаха и теориите за геомагнитни бури, обръщане на земните полюси и нестабилност на земните слоеве. "Доколкото е известно – изместването на магнитните полюси не би навредило по никакъв начин на живота на Земята. Освен това - да се обърне посоката на въртене на планетата, е невъзможно”, уверяват от НАСА. Те допълват, че поне през следващите няколко хилядолетия е почти изключено да се случи нещо подобно

Ще трябва да разочаровам и феновете на идеята за метеоритен сблъсък. Земята е непрестанно бомбардирана от метеори, но големите удари са изключителна рядкост. Вярва се, че последният подобен инцидент се е случил преди 65 милиона години и е заличил динозаврите.

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.

„Сигурни сме, че към нас не пътуват толкова големи астероиди, като тези, вероятно убили големите влечуги”, заявяват от агенцията.

Така че… без паника! Гледайте филма заради ефектите, а ако искате да помогнете за здравето на планетата – изключвайте електроуредите, когато не ги ползвате. Изхвърляйте боклука разделно и засадете седем дървета. Те ще произведат толкова кислород, колкото изхабява средно един човек през целия си живот.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов


Ревю за „2012” четете тук.

Трейлърът на филма с български субтитри гледайте в YouTube.

Снимкa © Columbia Pictures - Sony Pictures. All Rights Reserved.

 

2 коментара

  1. НАСА отрича и твърдението, че на тази дата планетите от нашата система ще се изравнят. И правилно, планетите на тази дата не се изравняват. Но НАСА пропуска да спомене, че земята, слънцето и центърът на Млечния Път, което е всъщност черна дупка) се изравняват. Това се случва на 26000 години. И точно това "занулява" календара на маите. Никой не знае последствията, от това подреждане, за земята. Както знаете, черните дупки вскукват дори и светлината. Ние виждаме изгрева. Но какво става когато то4но зад слънцето има черна дупка, когато виждаме изгрева ?!?
  2. хахахахах
    Но какво става когато то4но зад слънцето има черна дупка, когато виждаме изгрева ?!?
    Ами това става,тази черна дупка всъщност е метафорично казано "ЗАСПАЛА!" и няма такова "ЖИВОТНО" което да може да я пробуди,от 3 млрд. години не се е пробуждала :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Краят на света ще подмине 2012

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414