ФортисимоПламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Е-мейл Печат ПДФ

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастливаОтдавна се каня да ви срещна с едно невероятно момиче. Както се казва, няма нищо случайно в живота ни. Преди дни получих подарък от скъпа приятелка – малка червена книжка, красива като бижу, а вътре нежна като детска душа с име „Пожелавам ти…” от Пламена Стоянова.

Това е втората книжка от тази авторка, която получавам като подарък. „Птичката в душата” пак ми подари приятелка преди две години, пак във време, в което имах нужда точно от такова послание.

Поисках среща с Пламена точно сега, във времето между най-хубавите празници на годината, за да говорим за празниците в душите ни. Да поговорим за децата, за творчеството, за подаръците-послания, и за непразничните ни ежедневни търсения и борби.

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: На кого си кръстена, Пламена?

Пламена Стоянова: Кръстена съм на баба ми Петрана, майката на баща ми.

Нели Русева: За какво си пламенна най-вече?

Пламена Стоянова: Интересен въпрос, никога не са ми го задавали. Пламенна съм за това хората да се обичат с онази тиха обич. Затова и пиша. Искам хората да се осъзнаят, да видят че това е животът, да се обичат и да бъдат себе си.

Нели Русева: Представи се! Коя е Пламена? :)

Пламена Стоянова: Веднъж в библиотеката на една от презентациите искаха да се представя с три думи. Тогава измислих това – ООО. Особено Опасен Оптимист.

Нели Русева: Разкажи за твоето ателие "Роден край" в „Детска работилница за изкуство”, което правиш в регионалната библиотека?

Пламена Стоянова: Аз ателието го направих повече за възрастните, отколкото за децата. Но крайната полза да е за децата. Те научават много неща и се забавляват. Идеята е с приятели, абсолютно безплатно, да дадем на децата нещо, от което имат нужда, а възрастните да се научат да дават. Поканих над 30 лектори, цялото лято, да отделят по два часа от времето си. Три месеца беше моето ателие „Веселите сръчковци”. Исках да докажа, че може без пари да се направи това, ако всеки си отвори сърцето. Гостуваха ни билкари, пчелари, художници, музиканти, четохме приказки. Всичко това стана почти без пари.

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: Времето е предпразнично, но аз искам да си спомним за Присиян (виж тук). Работила си с него, хайде да си спомним за него с няколко думи…

Пламена Стоянова: Присиян… Познавам Присиян доста преди да дойде в работилницата. Познавам го от детския отдел на библиотеката, идваше почти всеки ден. Тогава давах дежурства. Винаги беше покрай мен. Питаше много, говорехме си за много неща. Любознателен, готин хлапак… Страшен, много чаровен с тези две трапчинки… После той поиска да участва и започна да идва редовно в работилницата. Аз пропуснах повечето неща около тази трагедия. Първо, защото не гледам много телевизия, а и в момента бях на почивка. Тогава чух обаче, че говорят лоши неща за него и съм длъжна да кажа, че нищо от това не е вярно. Присиян беше едно лъчезарно, любознателно дете и това, че му се случи тази трагедия е повод да се замислим ние големите какво правим. Не той какъв е бил… Всичко това се е случило, за да се замисли всеки от нас какво прави.

Нели Русева: Кога започна да пишеш?

Пламена Стоянова: Пиша стихове отдавна, но никога не съм била стимулирана да пиша или да се занимавам с творчество. Завърших друго, съвсем различно, но когато станах на 30 години реших, че е време да се занимавам с нещата, които искам, и които ме изпълват. Моят съпруг ме подкрепи и затова така ми се получиха добре нещата. Осмелих се да се хвърля в една дълбока вода, без да мога да плувам. Първата хайку стихосбирка се осмелих да издам през есента на 2006. Напуснах работа съвсем лудо. Отидох в Библиотеката дадох стихосбирката си на Краси Александрова и така се започна. Тази година имам 5 годишен юбилей :), книжките ми станаха около 13-14.

Нели Русева: Коя ти е любима?

Пламена Стоянова: Любима ще ми бъде следващата, която предстои да излезе. Стихосбирка е…

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: С какво се занимаваше преди библиотеката?

Пламена Стоянова: Аз съм икономист по професия. Преди това съм работила като офис мениджър, асистент. Сега съм един щастлив библиотекар :) Тази работа е магия, книгите носят някакво особено състояние на духа.

Нели Русева: Сядаш да пишеш, когато ти е весело или когато си натъжена?

Пламена Стоянова: Пиша, когато съм тъжна. Уви. Когато съм тъжна отвътре. Тогава се получават по-силни стихове.

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: Пишеш книги, изработваш бижута, плетеш, рисуваш чаши, още какво…?

Пламена Стоянова: Аз обичам да си играя. Когато искам да си играя на бижутер, съм бижутер. Друг път ми се играе на моден дизайнер, и съм моден дизайнер, друг път на писател. Рисувам по стъкло, рисувам някой път с акрил, плета, каквото ми се доиграе.

Нели Русева: Какво те усмихва най-често?

Пламена Стоянова: Радват ме децата, небе без облаци, слънцето ме радва и когато хората са изненадващо хора. Защо сме хора изненадващо е странно, но…

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: А какво те натъжава?

Пламена Стоянова: Натъжава ме, когато хората спрат да бъдат хора. Аз пак не спирам да се усмихвам, но фактът, че хората забравят да бъдат хора ме разтърсва.

Нели Русева: От какво има нужда българинът днес?

Пламена Стоянова: Има нужда от любов и да е на мястото си. Живяла съм в Германия, учих там, но не се чувствах на мястото си. Тук са ми корените, тук са ми крилете, затова се върнах.

Нели Русева: Мислиш ли, че ние българите умеем да празнуваме (нямам предвид на маса)?

Пламена Стоянова: Хората, които като мен не се натъжават по празниците, могат да празнуват. Но пък от друга страна, като се струпат празници като сега Коледа, Нова година – празнуват си хората. Тогава се забравя за кризата, за лошите моменти, хората се отпускат. Дори не е толкова страшна кризата. Май повече говорим за нея, отколкото реално я изпитваме. Това е животът, приемаме го и това е. Нямаме пари… Искаме да отидем на концерт, душичката се свива и казва – ще почакам, после искаме да отидем на друго място, но няма пари и душичката пак се свива. И така много пъти. Докато някой ден, например, на някое кръстовище ни блъска кола и душичката казва „Чао, много чакахме ние с тебе” :).

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: В края на годината освен време за празници е време и за равносметка. Твоята година каква беше?

Пламена Стоянова: Моята година беше невероятна, вълшебна. Случиха ми се неща, които не вярвах че могат да се случат. Бих я определила като изключително добра за мен, пожелавам на всички такива години. На всички, на приятели и на неприятели. Беше достатъчно спорна, достатъчно здрава, имаше и пари, не много но достатъчно, и любимите ми хора бяха край мен. Какво повече да иска човек?

Нели Русева: Какво от това, което си научила от твоите родители, много би искала и твоите деца да знаят?

Пламена Стоянова: Научих от моите родители, че всичко е възможно с труд и постоянство. Няма нужда от подлост, няма нужда от интриги, няма нужда от съревнование с другите. Това го научих от тате, мир на праха му. А от мама, да ми е жива и здрава, научих, че всяка жена трябва преди всичко да е жена. А това, което аз искам да предам на децата си е това, че всичко е възможно. И още да не забравят да мечтаят, да вървят към мечтата без да се отказват, защото чудесата са нещо съвсем реално.

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: На какво те научиха твоите момчета?

Пламена Стоянова: От тях съм научила, че животът е хубав. Че трябва да се живее с детска страст, свободно и леко.

Нели Русева: Всеки, който пише, обикновено има някакво послание, твоето какво е?

Пламена Стоянова: Хората да бъдат хора, ама наистина!

Нели Русева: Какви хора си купуват твоите книги?

Пламена Стоянова: Хора като теб, които имат нужда да получат и да подарят послание за душата.

Нели Русева: Кой е подаръкът, който си получавала досега и който е докоснал душата ти?

Пламена Стоянова: По отношение на подаръците съм трудна. Не обичам да имам вещи и да събирам вещи. Иска ми се да си го избера сама, нещо което много съм искала, нещо което ще изживея, пътуване, разходка, преживяване. На това най-бих се зарадвала – ако ме заведат някъде, нещо за душата. Най-желаният подарък предстои…

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Нели Русева: Как си представяш Пламена на 50 години?

Пламена Стоянова: Пламена на 50 :) Как ще изглежда не знам, може би пак руса…Децата й ще са пораснали, студенти някъде по света. Пламена ще има вила в Гърция, например на остров Санторини, ще ходи там да пише :) През зимата ще се прибира в България да прави разни благотворителни изложби и други събития. Внуци все още няма да има Пламена, защото й трябва време за писане.
Ще бъда много щастлива :) Навсякъде покрай мен ще има изкуство и деца. Това са двете най-хубави неща в живота.

Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Намерих общи неща помежду ни, чух някои мои мисли. Разделихме се с Пламена и вече знаех защо я харесвах още преди да съм се запознала с нея.

„Аз съм супер щастлив човек. Имам си едни артистични гласове в главата, и те ме водят където трябва. Това казвам и на хората около мен - да си слушат гласовете в главата, да не ги гонят. Те казват точно накъде да вървиш… и тогава си щастлив. Затова преди години се върнах от Германия. В един миг си дадох сметка къде искам да бъда и какво има вътре в мен. Когато се върнах реших във всеки момент от живота си да си позволя да бъда щастлива. Да правя нещата, които искам, онези за душичката… Пожелавам го на всеки!”

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

1 коментара

 1. Привет :) Много позитивно и изпълнено с обич интервю :) Благодаря и на двете ви :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю

Реклама

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Томбола

Включете се в инициативата „Магията на раждането”!

Още от Интервю

Време е за ГАЛФ 3

Създай отбор и се включи в ГАЛФ 3!

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Интервю Интервю Пламена Стоянова: Позволих си във всеки момент да съм щастлива

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
 • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414