Фортисимо

Глобалното село

 

Коркова табуретка на винт

Свикнали сме да свързваме корка с тапите, които вадим от бутилките с пенливо вино...

 

Свети нещо по стената

Стикерите до голяма степен изместиха родителското творчество – рисуване по сте�...

 

Постави „Отметка” на стената!

Не че не сме ви показвали интересни етажерки и преди, но не можем да пропуснем таз...


Мозъчната активност намалява след 45

Е-мейл Печат ПДФ

Мозъчната активност започва да намалява от 45-годишна възраст, а не след навършване на 60, както се е смятало до момента. До това заключение стигнаха учените от центъра по Епидемиология и обществено здраве във Франция, както и колегите им от Лондонския университетски колеж.

Изследването е направено измежду 7000 доброволци между 45 и 70. 5000 мъже и 2000 жени се съгласили да се подложат на устни и писмени изпити за периода от 10 години, които били извършени на три пъти.

Резултатите показали влошена активност на мозъка, както и затруднения при мисловната дейност. Изненадата идвала от факта, че подобни промени се наблюдавали не само при най-възрастните, а и при по-младите на възраст над 45. При тях учените констатирали намалена ефективност на мозъка с около 3,6 процента. С възрастта този процент нараства, като при мъжете между 65-70 тя е 9,6, а при жените – 7,4.

Вторичните заключения от това изследване доказали, че колкото по-голям е процентът на влошаване, толкова по-вероятно е тези хора да развият симптоми на деменция и алцхаймер.

Учените заложили главно на вербални и математически задачи, чиято трудност прогресивно се увеличавала. С този метод те успели да изпитат възможността за разрешаване на проблеми и създаването на заключения на доброволците. Времето, предоставено за решаване на задачите, било 10 минути. Един от най-трудните тестове бил свързан с възможностите на краткосрочната памет. Той включвал списък с 20 думи с по една-две срички, който бил предоставян на доброволците за преглед. След това те трябвало да напишат на лист думите, които си спомнят, в какъвто ред пожелаят. Втората част предвиждала написването на най-много думи, започващи с буквата S, в рамките на една минута, следвана от още една минута, в която хората трябвало да впишат възможно най-много имена на животни. Под внимание било взето образованието на всеки от участниците в експеримента, така че това не се отразило на резултатите.

Въпреки заключението на учените, че влошаването на мозъчната дейност започва по-рано отколкото сме се надявали, те уверяват, че този процес може да се забави. Според тях най-голямо внимание трябва да се обръща на сърцето. Ако сърцето е здраво, то и мозъкът работи по-прецизно, отбелязват от центъра във Франция. Хората, страдащи от високо кръвно, затлъстяване и висок холестерол, най-често развиват деменция. Учените твърдят, че трябва да се грижим за тялото си още от ранна възраст, така че да предотвратим преждевременното развитие на болести, засягащи мозъка. Призивът е подкрепен и от Линдзи Дейвис, президент на Факултета по обществено здраве, която подканва младите да се грижат за здравето си не само след традиционното коледно преяждане.

За fortisimo.eu – Карим Букорт (C.O.Z. Blog)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Готви с нас

    Конкурс: „Празник на трапезата” с награда електрическа хлебопекарна

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Ева – център за красота от ново измерение. Ние се погрижихме, когато преминете вратите на център за красота ЕВА, да почувствате уюта и комфорта на домашната атмосфера.

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Мозъчната активност намалява след 45

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
    • Часовници – онлайн магазин

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414