ФортисимоМария Касчиева: „Алиса в огледалния свят”

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка Мария КасчиеваАлиса, ъъъ Мария, искам да кажа, е родена през пролетта. Вероятно от там идва и желанието й да снима много цветя. Казва, че цветята са живот, а кой не обича живота?!

Завършила е Агробизнес – експериментална специалност в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Работи в сферата на администрацията, преди това в търговията, а още по-преди е имала научни интереси. Успоредно с това, винаги е развивала творческата си душа. Как?
Ами снима, пише стихове, занимава се с танци. Другата й любов са туристическите пътешествия. Когато заразглеждах прекрасните фотографии на Мария Касчиева разбрах, че искам да разкажа за нея на читателите на fortisimo.eu.

Мария не е професионален фотограф. Активно снима от две години с почти професионален апарат. Прави го всеки ден. Има стотици папки с хиляди снимки. Не мисли за изложба, все още не планира да показва снимките си. „Не съм готова, аз съм максималист по природа, нали съм зодия Овен. Всичко трябва да е както трябва.” Мария не иска да говори много, но аз я тормозя...
 Снимка Мария Касчиева

Нeли Русева: Какво обичаш да снимаш, Мария?

Мария Касчиева: Природата през различните сезони. Старини, сгради, паметници и цветя, разбира се.

Нели Русева: Има ли някаква конкретна причина желанието ти да снимаш старини?

Мария Касчиева: Снимам ги, защото ми носят усещането за нещо мистично, неразгадано, за друго време и друг свят. Виждам различни неща от тези в ежедневието. И ми се иска, като снимам старини, да няма хора (смее се). Не разбирай, че не обичам хората – хора снимам по купони (пак се смее).

Мария и нейни познати, които също се занимават с фотография, имат идея да обединят усилия – снимки, разкази, указания - и да направят сайт за Шумен и региона. Уеб каталог на интересните места, които си заслужава да се посетят. Местата около Шумен, Хан Крум, Осмар, Плиска, Велики Преслав и Мадара, които трябва да почувстваш лично. Това все още е само проект, но определено ни заинтригува.

Нели Русева: Каква е мечтата на твоя обектив, какво искаш да снимаш?

Мария Касчиева: Искам различни неща, но наистина мечтая да заснема островите Крит и Санторин. Не съм ходила там, но ме влече. Понякога човек има някаква неосъзната принадлежност към определено място.

Мария не обича да я снимат, а когато тя понякога се снима сама, е зад обектива. Казва, че се чувства като Алиса в Огледалния свят. „Светът в огледалото е по-добър. В огледалния образ няма суета, и понякога отраженията са по-добри от действителността”, казва тя.

Нели Русева: Видях прекрасни твои снимки, но и доста тъжни. Примерно тези на социална тематика. Селото, училището и класната ти стая, която е почти разрушена.

Снимка Мария Касчиева

Мария Касчиева: Да, там нещата са истински, съвсем натурални, макар и не толкова красиви.

Нели Русева: Имаш ли снимки на хартиен носител?

Мария Касчиева: Да, но са малко, правя само такива, които искам да подаря на приятели, за себе си – не!

Нели Русева: Ходиш на уроци по танци – салса, ча-ча...

Мария Касчиева: Е, само малко. Ходя на уроци – не съм много добра, но всичко с времето си. Ще се науча някой ден, когато трябва...
Снимка Мария Касчиева

Нели Русева: Виждам повече снимки на залези, изгревите обичаш ли?

Мария Касчиева: Обичам слънчевите залези („Малкият принц)”.
Снимка Мария Касчиева

Нели Русева: А дъждът какво ти носи?

Мария Касчиева: Какво ми носи... носи ми усещане за спокойствие, понякога тъга, понякога желание за прераждане. Водата носи живот – всичко е по-свежо, по-натурално след дъжд, особено след летен дъжд.

Нели Русева: Каварна е едно от любимите ти места. На концерти, или за снимки ходиш там?

Мария Касчиева: Каварна и нейните околности – прекрасни места. Малко хора, и без обичайната за морето навалица. Там е магическо място, излъчването е различно. Снима ми се там, а и обичам дивите места! Колкото до концертите - тази година бях на „Скорпиънс” и „Любэ”.

Нели Русева: Как се описваш, Мария - по-скоро тъжна или повече весела?

Мария Касчиева: Весела, но с мъничко тъга.

Нели Русева: Знам, че много пъти си намирала четирилистни детелини. Вече ги подаряваш. Защо?

Мария Касчиева: Не ги търся, те ме намират (смее се). Както казва един приятел – имам детелинов поглед. Подарявам ги, защото не виждам смисъл да стоят между кориците на някоя книга, като могат да зарадват някого. Осъзнавам, че четирите листа са плод на неправилно деление, или на генетична грешка. Но това е грешка, която може да вдъхне надежда или поне за малко да те накара да се почувстваш щастлив.

Мария чете Захари Карабашлиев, Тери Пратчет, Никос Казандзакис - за нещата от живота, разказани просто, но запомнени завинаги. Каквито са и снимките й...

За  fortisimo.eu с Мария Касчиева разговаря Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Мария Касчиева: „Алиса в огледалния свят”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414