Фортисимо

Глобалното село

 

Къща в хармония с природата

“Eco Perch” е преносима екокъща, създадена от архитектите на Blue Forest. Частите от есте�...

 

Знанието пробива пода

Дупки в пода, ама друг път. Казваме го леко раздразнени, защото няколко минути спо...

 

И Google празнува 3 март

Информационният гигант Google се включи в честванията по повод 134-годишнината от Ос�...


Помощта за болното бебе с тумор на главата е измама

Е-мейл Печат ПДФ

Помощта за болното бебе с тумор на главата е измамаОт близо месец fortisimo.eu помага в събирането на средства за 4-годишния Боги, който се бори, за да върне крачетата си. Една реална и проверена история, която за радост трогна доста хора. И все пак споделянето на информацията за момчето не може да се сравни с манията около една снимка на бебе с тумор на главата.

Нелицеприятният фотос попадна на стените на дузина мои приятели във Фейсбук през последните дни.

Е как, съобщението под нея гласи, че всяко разпространяване ще осигури 0.03 цента от социалната мрежа за горкото дете. Похвално е, че толкова хора са склонни да помогнат, но дали има смисъл от помощта? Или дали въобще има някаква помощ?!

Тук категоричният отговор е НЕ. Първо, Фейсбук прави доста дарения, но не по този начин. Второ, чрез споделянето на информацията единственото нещо, което се постига е по-висока популярност на първоизточника. Пробвах, но не успях да разбера откъде тръгна цялата тази истерия, тъй като съобщението е копирано от много потребители, които вместо да натиснат бутона „сподели” са качили въпросната снимка с призива за разпространение отново. Това пък съвсем проваля идеята за организирано дарение, защото как Фейсбук ще следи точно кой и колко пъти споделя един и същ фотос.

Нещо повече, според socialevo.net въпросната снимка циркулира в интернет още от 2007 г. Според тях недобронамерен потребител е взел фотоса на болното дете и сега е изфабрикувал историята с призива за помощ.

Спам дарителството датира още от зората на интернет технологията, когато електронни писма с търговска информация обещаваха, че привеждат пари за благотворителност с всяко препращане. Така спамъри се оказваха самите потребители, като подвеждат с неясни търговски оферти своите близки или клиенти.

Настоящата кампания във Фейсбук е подобна, но поне няма ясна комерсиална цел. Въпросът е, че няма и социална. Всички помним кампаниите с анимационните герои и чантите, които поне имаха някакви послания.

Ако искате наистина да помогнете на дете в беда през социалната мрежа, то споделете материала за Боги. Фейсбук няма да генерира пари за всяко разпространение на текста, но все ще се намерят добри хора, които да изпратят по един SMS или да преведат пари в банковата сметка на хлапето.

ПС: Няма да ви призовавам да докладвате снимката с бебето и тумора като спам или измама, защото като нищо десетки хиляди профили във Фейсбук да бъдат изтрити. А аз искам да си остана в социална връзка дори с по-доверчивите си приятели.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Томбола

  Включете се в инициативата „Магията на раждането”!

  Време е за ГАЛФ 3

  Създай отбор и се включи в ГАЛФ 3!

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Помощта за болното бебе с тумор на главата е измама

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414