Фортисимо – това е лично!



Уикипедия спря за 24 часа, защитавайки свободата в интернет

Е-мейл Печат ПДФ

Уикипедия спря за 24 часа, защитавайки свободата в интернетПредставете си свят без свободен достъп до познание!”. Представихме си го, защото англоезичната версия на шестия най-популярен сайт в света – Уикипедия е протестно затворена. За 24 часа информационният портал посреща потребителите си с мрачни надписи, които обръщат внимание на законопроекти срещу пиратството в САЩ.

Те ще позволяват Америка да затваря всеки сайт по света, който нарушава евентуални авторски права. Реално погледнато това слага на мушка всеки адрес в мрежата.

„Повече от десетилетие и в продължение на милиони часове ние изграждахме най-голямата енциклопедия в човешката история. Американският конгрес сега обсъжда законодателство, което в значителна степен ще наруши свободата на интернет”, аргументират се от Уикипедия.

Естествено, филмовата и музикалната индустрия подкрепят двата спорни законопроекта, които ще защитят интелектуалния им труд. Те застават зад идеята, че свалянето на mp3-ка или филм от мрежата е престъпление, което оставя милиони американци без заплащане и работа.

Скептиците обаче гледат над корпоративните интереси на Холивуд и музикалните магнати и виждат възможност за държавна цензура, невиждана по своите мащаби и възможности. Можете ли да си представите, че САЩ ще придобие механизъм, решаващ кой сайт да се блокира и кой не?! Една подобна възможност ще работи в полза на големите информационни корпорации и ще удари всички независими медии в мрежата, каквато е Уикипедия.

Уикипедия спря за 24 часа, защитавайки свободата в интернет

Интересно е обаче, че точно интернет гигантите Google, Yahoo, Ebay и Facebook също указват натиск срещу приемането на въпросните рестриктивни мерки, като твърдят, че свободата в интернет е по-важна от обществената. Междувременно и Белият дом премина на страната на критиците. Все пак идват президентски избори, а контролът в глобалната мрежа ще е жестоко поле в дебатите.

И въпреки че Конгресът най-вероятно ще подкрепи законопроектите, вероятно Барак Обама ще наложи вето. От кабинета му обявиха, че подкрепят борбата с пиратството, но не бива да се стига до толкова амбициозни мерки за контрол. Макар че свободата в интернет рано или късно ще се превърне в блян. Освен ако организации и потребители не продължат да отстояват правата на свободна размяна на информация.

Уикипедия ще бъде отново он-лайн в четвъртък.

Екип на fortisimo.eu

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Хапвай с нас

    Популярно от Хапвай с нас

    Реклама

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Още от Това е лично

    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Фотоконкурс

    ФОТОКОНКУРС: Покажете ни най-красивото великденско яйце

    Още в Хапвай с нас

    ГАЛФ3 ЗАПОЧВА

    Създай отбор и се включи в ГАЛФ 3!

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Хапвай с нас Това е лично Уикипедия спря за 24 часа, защитавайки свободата в интернет

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
    • Часовници – онлайн магазин

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414