Фортисимо – това е лично!

Глобалното село

 

Питай нинджата за часа!

Много си падаме по часовници, които не издават лесно колко е часът. Затова се зара...

 

Глави в чиниите

Да си признаем основният ни интерес към тези изрисувани чинии дойде от името на а...

 

Превръщат мотори в мебели

Хората, които имат бензин в кръвта, ще се трогнат от колекцията мебели Classified Moto. Т�...


Прадядо беше Поп

Е-мейл Печат ПДФ

Правнук съм на поп Ставри. Помня го, макар да бях малък, когато той се спомина. Тих, добър, белобрад и белокос. От баба знам, че дядо поп е бил уважаван гражданин на Видин преди девети септември. Имал своите виждания за политиката, но гледал главно църковни дела.

След идването на комунистите и последвалите житейски промени – дядо поп взел попадията и дошли при дъщерята в Шумен. Поп Ставри имал своите виждания за политиката, но продължил да гледа църковните дела.

От малък знам, че не трябва да се мешат политиката и църковните дела. Различни са, а смешението не носи истина, а само куп недоразумения. Продължих да мисля така въпреки че често чувах, че за светските неудачи на фамилията е виновен фактът, че дядо е бил поп. Аз съм атеист, но пазих уважението към църквата чрез спомена на татко за як бой от милицията пред св. „Александър Невски”  на група студенти, желаещи да отбележат Великден. Намирах го за грубо мешане на политиката и църковните дела. А и защо ще бият хората, че и баща ми?

Някъде през 80-те чух първия виц, осмиващ владиците. Не го помня. Беше нещо за много попове в трабант. Вицът не помня, но добре си спомням, че беше предизвикан от провъзгласяването на Кирил за Варненски и Великопреславски митрополит. Разказваха си го бабите от църквата. На мен ми го разказа татко. Разказа ми също, че хората говорят, че новият митрополит май имал нещо гнило в миналото. Нещо в Гърция, ама шпионство ли е, пиянство или женкарство не беше много ясно.

През 90-те едни попове стояха в църквата, а други бяха с искащите политически свободи на площада. Бях на площада, но се съмнявах в расата до нас. Не е хубаво да мешаш политиката с църковните дела!

Преди дни комисията, проверяваща архивите на комунистическата държавна сигурност, обяви, че 11 от общо 15-те български митрополити били агенти на тайните служби. Нашият Кирил бройкал Зографския манастир – шпионство, пиянство или женкарство не е много ясно.

Митрополитите са били ченгета още когато поп Ставри беше жив. Група леви интелектуалци преди, а сега и президентът Първанов заявиха, че не е хубаво да се мешат политиката и църковните дела.

Съгласен съм, но аз така и не го направих. Направихте го вие. Остава да махнем ченгетата от църквата и да послушаме най-после прадядо поп.
Поп Ставри почина след баня в двора на къщата, където и днес живея. Енорийският свещенник Димитър ми е разказвал, че същия ден поп Ставри дошъл да купи свещи за храма. Изпитал огромно притеснение, че си забравил парите, но не мирясал доде се върне да се издължи. После баня и изненадваща, но кротка смърт. „Сякаш внимаваше да не остане в дълг”, каза ми поп Димитър.

Така се прави с църковните дела. В политиката е прието да избягаш с дълговете си. За такива работи са нужни бързи автомобили (виж снимката по-горе).

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Фотоконкурс

  ФОТОКОНКУРС: Покажете ни най-красивото великденско яйце

  ГАЛФ3 ЗАПОЧВА

  Създай отбор и се включи в ГАЛФ 3!

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Прадядо беше Поп

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414