Фортисимо – това е лично!Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Е-мейл Печат ПДФ

Едно прекрасно и необичайно кътче в ОдринТова е огромен, доста впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над сто по-големи и по-малки куполи и две огромни, островърхи минарета. Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище (медресе), джамия, приют за гости, турска баня, кухня.

Строителството е завършено за по-малко от 4 години, между 1484 и 1488 г.

Наричат това място Музей на здравето, но неофициалното му име е Музей на Психиатрията. Това всъщност не звучи толкова привлекателно, затова искам да ви разкажа малко повече.

Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Преди 500 години, тогава когато психично болните в Развитите страни в Западна Европа са били считани за обсебени от дявола и са ги изгаряли на клада, в Османската империя са лекували тези хора с изключително напредничави и хуманни средства - с аромати, музика и вода.

Методите на лечение били изключително нетрадиционни и нехарактерни за времето си – те лекували не само тялото, а и душата, използваните средства са музика - специални мелодии, изпълнявани от оркестър с 10 музиканти, ароматерапия и звуци от ромона на падаща вода в шадраван, разположен в центъра на сградата под голям купол.

На специална сцена се е разполагал оркестър от 10 музиканти, куполът над тях е осигурявал финна акустика, като по този начин музиката е стигала до всички болнични стаи.

Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Музикантите са изнасяли концерти три пъти в седмицата – свирели са различни ориенталски мелодии (маками), като всеки инструмент и мелодия са имали специално медицинско предназначение. Ирак макам са успокоявали хората, Исфахан макам – опреснявали паметта и повишавали интелигентността, рехави макам е помагала при главоболие, зирефгент макам – облекчавала болки в гърба и лумбаго, ушак макам – успокоявала сърцето.

Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

През пролетта, в двора пред болницата са цъфтяли различни цветя – жасмин, лалета, карамфили, зюмбюли – прекрасния им аромат е спомагал за лечението на болните.

Въпреки че е известна като психиатрична болница, всъщност това е била многофункционална болница в ранните си периоди – там са работели главен лекар, 2 основни лекари, 2 хирурзи, 2 офталмолози и 1 фармацефт. Лекуването на хора на това място било изключително напредничаво за времето си и болницата е оставила опечатък в развитието на медицината.

Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Комплексът е работил без прекъсване до времето на Руско Турската война през 18 век. По това време болницата е затворена, а болните са откарани в Истанбул. По-късно обаче те били върнати, защото никой не ги искал и не намерили подходящо място за лечението им. Скоро след това болницата била закрита, а комплексът – опустял и останал занемарен в продължение на почти 100 години.

От 1993 г. комплексът е във владението на Тракийския университет в Одрин – те реставрират комплекса и го откриват официално през 1997 г. като Музей на здравето.

Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Днес, музеят е едно изключително интересно историческо място, но също и удивително място за релакс.

Представител на музея посреща своите гости в малка уютна зала, в която прожектират филм за комплекса, на фона на изключително приятна успокояваща музика.

След това, влизайки през входа на болницата те обхваща изключителна атмосфера – коктейл от аромати, тиха музика, сливаща се с ромона на бликащата вода от шадравана, приятна светлина. Ефектът може би не би бил толкова въздействащ, ако ги нямаше восъчните фигури. Те правят мястото напълно автентично и завладяващо.

Няма да ви казвам повече, за да ви оставя място и за лични впечатления, а ще завърша разказа с думите на турски пътешественик, бил там 17 век „Това е болница, която не може да бъде описана с думи, с молив или с уста”…

За fortisimo.eu пътеписът написа Мая Николова (Редтурс)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Едно прекрасно и необичайно кътче в Одрин

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
 • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414