Фортисимо



След теста за бременност

Е-мейл Печат ПДФ

Първият месец

Мога ли да ви споделя колко щастлива може да бъде една бременна? Следващите редове няма да са нищо повече от много субективно, чувствително, нереално отразяване на състоянието на една жена, когато разбира, че е бременна: това, което преживявах и усещах тогава.

Както и това, което ми споделят приятелки, които сега са в този етап. Просто моята гледна точка, която не е нито събитие, нито значима за някого. Освен за мен самата, разбира се, но за да разсъждаваме по някоя тема в живота, понякога ни е необходимо именно това.

В един прекрасен ден разбираш, че ще ставаш майка. 9 месеца от живота ти, които не се повтарят. Докато си в тях ти се струва че са много дълги, че няма свършване. А когато преминат и когато останат назад в паметта ти, ти се струват като миг, който и да искаш – не можеш да повториш. Още когато разбереш факта – в теб живее още някой, вече са останали 7 месеца. Докато си направиш първите прегледи и се чувстваш сигурна да споделиш пред близките – осъзнаваш, че остават още 6.
И тогава вече наистина се разглеждаш като бременна.

Какво се случва в тялото?

Първа седмица: Заченат е нов живот. Яйцеклетката се е срещнала със сперматозоида.
Втора седмица: Зачатието е вече минало. Новосъздаденият човек започва своя път. В следващите 40 седмици той ще се превърне от микроскопично създание в бебе.

Трета седмица: Вече няма съмнение в истинността на тестовете. Иначе си живееш обичайния живот - работиш, забавляваш се, почиваш си, правиш секс.

Четвърта седмица: От този момент нататък в теб живее не просто „яйце“, а ембрион.
Вече трябва да се съобразиш с някои полезни съвети за здравословен живот. Спираш цигарите, спираш алкохола, храниш се по здравословно, стараеш се да дишаш повече чист въздух, да не стоиш толкова време пред компютъра, да си спокойна.

Постепенно спира да ти пука за доста неща. Толкова спокойна бях аз, че се учудвах на себе си как преди съм се ядосвала за някакви дреболии. Добре е да се ограничи приемът на медикаменти. В този етап започва оформянето на органите на бебето.

Понеже усещането ти за мирис се променя, може любимите парфюми да не ти понасят. Аз не можех да помириша любимия парфюм на половинката си, а аромат на готвена храна и цигари улавях от стотици метри. Не ми е прилошавало, нито ми се е гадило, освен веднъж от едно кебапче. Така приключих с месото за цялата бременност. Не че не исках, организма ми не го понасяше.
Като цяло обожавам сладкото. Консумацията му при мен е цял ритуал, но… нищо сладичко не ме изкушаваше, когато забременях.

През първият месец от бременността, макар външно по нищо да не личи, организмът се мобилизира. И който познава добре себе си, започва да усеща, че тялото нещо ти говори. Какво ли иска да ти каже? Тайният език на тялото.

Изпадаш внезапно в мрачни настроения, дразниш се от незначителни неща, чувстваш се нервна и без настроение. Хормоните в теб правят каквото си искат. Дори понякога се разколебаваш в желанието си, а толкова силно искаш бебе. Организмът привиква към новото състояние, то е нещо ново и за него. Ти можеш да си само отдадена на всеки миг - дори и неприятните такива не се повтарят.
 
Бебето е вече 5 мм. и нараства с главоломни темпове. Всички твои мисли тепърва започват: Момиче, или момче? На кого ще прилича? Очите, косата, тенът, интелектът… А природата вече го е решила. Още от момента на сливането на 2 клетки – бащината и майчината – всичко е предопределено и нищо не може да се промени. Първата клетка на твоето бебе съдържа всичко необходимо, за да го превърне в човек като теб и мен, които четем сега. Няколко мига тишина, за да се удивим на това чудо!

През първия месец на бременността разбираш, че ставаш мама. Тати все още не знае. Ако искаш, помисли как да му съобщиш – преживяването на този толкова личен момент остава в историята. В „Това е лично” може да ни споделите как тати научи от мама новината за бебето.

(Следващите публикации ще проследяват различните етапи от бременността)

За fortisimo.eu – Деси Кръстева

 

2 коментара

  1. Поредната порция "боза". Банално и безинтересно с примес на инфантилност.
  2. Не съм съгласна с вас ЛЕЛКА, статията е много хубаво,съдържателно и образователно написана,на вас може да ви се струва,че е "боза",но за момиче,което никога не се е сблъсквало с този етап от живота си ще е любопитно и интересно,аз също съм майка и мисля,че Деси Кръстева е поднесла по много вълнуващ за читателките начин. Успех и занапред, Деси !

Добавете коментар

Ново от Мама + Тате = Аз

Популярно от Мама + Тате = Аз

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Мама + Тате = Аз

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз След теста за бременност

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414