ФортисимоУсмивкааа!… Сватба от „Престиж”

Е-мейл Печат ПДФ

Усмивкааа!… Сватба от „Престиж”В професионалните среди е добре известно, че почти всеки местен видеооператор се занимава и с видеозаснемане на сватби, кръщенета, абитуриентски балове и други тържества. Малко са обаче колегите, които са го превърнали в основен бизнес, какъвто е случаят с Даниел Труфчев.

Познавам Даниел повече от 10 години. Някъде от времето, когато и аз се „замотах” из медийните среди в Шумен. Известно време дори сме работили в някогашната кабелна телевизия „Вариант 6”. Той е собственик на сватбена агенция ”Престиж”. След като се разговорихме, реших да предложа на читателите на „Фортисимо” един по-интересен ракурс към сватбата. Този, който минава през обектива на камерата.

Мина Денева: Познавам те като един от добрите професионалисти в Шумен. Гледала съм различни твои материали – от телевизионни репортажи до видеокартички на детски градини. Сега обаче на фокус са сватбите. Колко сватби си снимал?

Даниел Труфчев: Точна статистика не си водя, но си спомням че първата ми сватба беше в края на юли 1994 година. Венчаха се едни мои приятели. Върнах се от морето, за да я заснема.

Мина Денава: Как стигна до идеята за собствена сватбена агенция?

Даниел Труфчев: Петнадесет години в бранша ти дават информация за почти всичко нужно на младоженците за този ден. Понякога се шегуваме, че можем да помогнем във всичко, без да обличаме булката или младоженеца. Агенцията бе създадена след окуражителните думи на двама мили юристи, които ни се довериха за своя сватбен ден. Моделирахме салона и украсата на нашия компютър и след презентацията се оказа, че сме претворили техните изисквания много точно. От тогава всячески се стараем да оправдаем оказаното ни доверие за този неповторим празник на всяко ново семейство. Интернет сайтът ни е с указателното име svatbensait.com и дава нагледна информация за възможностите ни.

Мина Денева: Важни ли са снимките и видеозаписът? Обръщат ли им младоженците достатъчно внимание при подготовката на сватбата?

Даниел Труфчев: Какво са яли гостите се помни една седмица. Каква е била украсата – десетина дни, а качеството на видео и фото заснимането остава за цял живот. Наскоро излезе статия в интернет, в която ощетена булка в Англия възкликва: "О, ужас!" и споделя, че "след свещеника, най-важен е фотографът". Съвременните младоженци все повече се интересуват от това кой и как ще снима на празника им, какви възможности за видеомонтаж им се предлагат. Те предпочитат лично да се убедят в майсторството, гледайки сватбени клипове и фрагменти от други сватби.

Мина Денева: Да поговорим за това. Какви са изискванията на днешните младоженци?

Даниел Труфчев: Всеки иска да получи най–доброто, според неговите виждания, но обикновено портфейлът решава кое ще бъде избрано. В днешно време изискванията на младоженците поставят високи летви в качеството на всички сватбени услуги, но, както винаги, има изключения от правилото. Спомням си едни мили младоженци на сакралната дата 07.07.2007 година, с които в началото ни беше много трудно да уточним какво искат. Точните думи ни се изплъзваха, докато аз не предложих да разбера какво определено не искат. Накрая уточнението за стила излезе от само себе си - "американски тип” сватба, и всичко бе "О'кей". Стараем се да задоволим всички претенции, защото доволният клиент е най-добрият ни рекламен агент.

Мина Денева: Кои са най-интересните сватби, които си снимал?

Усмивкааа!… Сватба от „Престиж”Даниел Труфчев: Всяка сватба е уникална и това е мотото, по което аз работя. Крайният ми продукт винаги е уникален. Не обичам работа на конвейр. Всяка сватба има свой неповторим дух и темперамент, който се старая да уловя още при заснемането. И после – да го приложа във видеомонтажа, за да се получи уникален видеофилм. Сватбеният видеофилм – това е историята на всяка сватба, разказана с магията на киното. Не е тайна, че всяка история може да бъде разказана по различен начин, или доукрасена от добри творци. Интересна сватба за мен е всяка, която е оставила траен спомен. Понякога те биват и доста комични, понякога горчиви, но си имат своето място в "операторския" фолклор. Усмивка и до днес предизвикват коментари на булките, като: "Как можа да ми снимаш чорапа, не видя ли, че не е добре опънат?!", "Вие що слушате майка ми, не виждате ли, че не знае какво иска!" Запомнил съм и коментар за колега, лош оператор: "Тоя клати камерата като гладно циганче – джанка, чак ме хвана морска болест!" Интересна например беше и сватбата на племенницата ми тази година. Освен че имаше специфична организация, видеозаснемането беше с 4 камери, като тримата оператори бяха с костюми и вратовръзки, а четвъртият, понеже е жена - с вечерна рокля. Рядко може да се видят прилично облечени оператори, особено през лятото. Прехвърляйки спомените си, се сетих за булка от Бургас, чиято сватба беше в Шумен и всички ритуали се развиваха в една къща. Неочакваните ми хрумки дадоха възможност във филма тази подробност да остане скрита и "сладката" майка да остане предоволна. Приятни спомени са и сватбите на бившите ми ТВ колежки Христина Станкова, когато се наложи да снимам паралелни кадри и за новините на телевизия МСАТ. Както и на Светлана Крумова, където анимирах лястовички за началните надписи и менюто в DVD-то.

Мина Денева: Кои са необходимите условия за една хубава сватба?

Даниел Труфчев: Различни са разбиранията на хората за „хубава сватба”. За част от хората е важно всичко да е от скъпото, за други – гостите да са хапнали добре, за трети – многото танци. Но най важното, според мен, е младоженците да имат позитивно настроение и много усмивки. Усмивката е "заразна" и предава положителен заряд на цялата сватба и на всички гости. Респективно, и на оператора, който заснема. Усмихнатите лица на младоженците носят още по-празнично настроение на самия видеофилм и доставят радост на всеки, присъстващ в този ден.

За fortisimo.eu с Даниел Труфчев разговаря Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Моята луда сватба

  Популярно от Моята луда сватба

  Студио Трима

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Моята луда сватба

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба Усмивкааа!… Сватба от „Престиж”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414