ФортисимоСмелостта да възпитаваш

Е-мейл Печат ПДФ

Смелостта да възпитавашПродължение на „Голямото християнско семейство”!

Нели Русева: Господин Петров, вие сте бащата в едно голямо християнско семейство. Какво кара един мъж и една жена да имат седем деца, освен любовта?

Петър Петров: Трябва да имаш и смелост да възпитаваш! Така мислим със съпругата ми Марияна. Не става дума за някакви забрани от религията, каквото е разпространеното общо мислене. Всяко дете е дар от Бога, благословия. Има зло, има неправда, има и различни хора. С различни разбирания, които децата ни срещат всеки ден, но нашите напътствия, нашата опора и надеждата ще им помагат всеки ден.

Нели Русева: В днешно време семействата имат все по-малко деца. Едно, много рядко две... Какво ги спира?

Петър Петров: Семействата вече не вземат решение да имат повече от 1-2 деца, защото парите не стигат, а не защото не искат. Друга причина са различни заболявания и чак на последно място е егоизмът. Едно дете винаги се гледа по-лесно.

На въпроса ми дали техните деца изявяват желание да имат повече деца, Петър се усмихва и казва, че всички сме различни. Някои от децата искат, други не. Преди години двамата с Марияна мечтаели за три деца. Понеже се раждали все момичета, започнали да обмислят осиновяването на едно момче. С времето обаче се ражда и техният Самуил. Той е измолен от Бога, също както и моят Самуил (: Сега Ростислав е най-малкият, учи се от всички и приема цялата им любов.

Смелостта да възпитаваш

Нели Русева: Вярвате ли в ценностите на българина, или мислите, че са напълно изчезнали?

Петър Петров: Твърдо вярвам, че ценностите на българина не са изчезнали. Притеснително е, че малко са променени, но все пак, ако човек иска да се промени, той взима решение и го прави. Всеки може да се изгуби по една или друга причина, но това може да се поправи. Духовната реалност е реалност, също както и физическата. Дали хората вярват или не, тя съществува. И доброто, и злото ги има. Не може да направим стол, без да има дърводелец.

Нели Русева: Щастливи ли сте?

Петър Петров: Разбира се, много сме щастливи, имаме прекрасни деца. Дори и да не сме заедно, те винаги са с нас. С Марияна се познаваме от толкова много години и до ден днешен се радваме на живота си заедно. В нашия живот винаги е интересно – 7 деца! Седем различни характера. Всеки един от тях изисква различен подход, различно възпитание и различна любов. Въпреки многото ми ангажименти, всъщност имам привилегията да се радвам на голямото си семейство.

Семейство Петрови винаги са на педал, нямат време за скука и за безделие. Петър и Марияна сами отглеждат децата си, помощ от родителите си получават само в краен случай. Веднъж оставили децата си сами, преди време, като са били по-малки. Когато се върнали вкъщи, не познали кухнята. Децата размесили брашно и вода – правели „тесто”.

Общуват много с децата си, водят ги на разходки, заедно почиват и заедно се разтоварват. Обичат да приемат гости. Децата им мечтаят да учат в чужбина, да се развиват. Вече осемнадесет годишната Криси учи в самостоятелна форма на обучение, но иска и да работи. Мечтае да е стилист и да има собствен бизнес. Не иска да утежнява семейството, а да поеме сама грижата за себе си. Помага много на баща си, когато майка й я няма. Мирена е отлична къщовница. Готви всичко, и то много добре. Наричат я „малката домакиня”. Ден преди нашата среща направила „Френска селска торта” по рецепта на Ути Бъчваров. Хапнах и наистина останах впечатлена.

Смелостта да възпитаваш

Нели Русева: Как намирате време за всички, как успявате да ги възпитате?Петър Петров: Ние сме примерът за децата си, нашите отношения ги възпитават. Освен думите, освен съветите, децата трябва да виждат щастливи родители. Учим ги да общуват, да споделят, да са естествени и да се учат... Съвършени хора няма, има хора, които се учат всеки ден. Всеки може да сбърка, но това не трябва да се случва постоянно. Не трябва да се повтаря. Насърчаваме децата си, когато сбъркат, да искат прошка и да вървят напред. Насърчаваме ги, дори когато имат неуспехи. Иначе с много наставления и назидание може да доубиеш човека с думи. После показваме грешката и анализиране нещата. Едно от децата ми се обърка. Не получи каквото искаше, защото не прецени правилно човека и ситуацията. Сега очаква промяна, но трябва първо себе си да промени! Представата за любовта ни заслепява, не самата любов! Самата любов е прекрасна! Всяко непокорство се плаща. Родителите обичат с безусловна любов и завинаги!

Нели Русева: Какво си пожелавате за вашите деца? Какви хора искате да станат?

Петър Петров: Да вярват и да следват Бог. Да успяват в живота, да се реализират, да учат, да създадат свой собствен бизнес, да са самостоятелни и да намерят точния човек в живота. Нямам предвид само да е вярващ, защото не всички хора вярват истински. Да е човек, който почита родителите си, защото ако не почита родителите си, няма да почита и партньора си. Да не се лъжат по обещания и да гледат истинската същност на хората срещу тях. Да търсят работливи партньори, но в крайна сметка и те самите да отговарят на всички тези критерии. Ако искаш от другите, трябва да искаш и от себе си. Ако учиш другите, трябва първо себе си да научиш.

Нели Русева: Остава ли ви време само за вас с Марияна?

Петър Петров: Да, дори сега, когато сме далеч един от друг. Вечер, след 22 часа, времето е само за нас. Общуваме, споделяме, радваме се на дребни неща. Поздравяваме се за малките победи от деня – на среща в Скайп (усмихва се). А иначе, когато Марияна е тук, се старая да съм проницателен към нейните желания, да я изненадвам с нещо – цвете, жест, мили думи. Трябва да усещаш желанията на партньора си и дори да ги изпреварваш, за да поддържаш огъня. В продължение на два месеца й подарявах по едно цвете на седмица - ей така, без повод, само за да видя усмивката й.
Смелостта да възпитаваш

Преди много години Петър и Марияна са взели решение да бъдат заедно. Да си казват всичко, да не си спестяват нищо. Освен дребните неща – кой паднал, кой счупил нещо... „Оттук нататък ще растем в любовта”- това е обещанието на Петър към Марияна и досега го е спазил... Казва, че празнуват Деня на християнското семейство, но всъщност нямат нужда от определен ден, за да се обичат и да възпитават децата си.

Часове след нашата среща ми позвъни Петър. Познайте! Родило им се второ внуче - момиче, което нарекли Стефани.

За forisimo.eu голямото християнско семейство представи Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Смелостта да възпитаваш

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414