Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Бай Себайдин и добрите хора

Е-мейл Печат ПДФ

Бай Себайдин и добрите хораЕдна добра идея на колега и хубавото есенно време ме отвяха в покрайнините на Балкана. В подножието на малко възвишение стигнахме до къщичката на Себайдин и Зехра.

Виждахме се за първи път, но радушният прием ме накара да се чувствам като у дома си. Всъщност изпитах нещо повече. Поводът за срещата ни беше една от прословутите рецепти на Бай Себайдин, която ще публикуваме в някое от следващите издания на кулинарната ни рубрика „Хапвай с нас”.

Бай Себайдин и добрите хора

Той е специалист по чеверметата и пещените манджи, но освен това е майстор и на рибните ястия. Готварството в семейството му се предава от баща на син. Гордее се с това, че към всяка стара рецепта е добавил нещо от себе си. Мисля си, че в това е смисълът на живота.

Каквото и да правим в него, удовлетворение изпитваме едва когато създадем нещо, едва когато добавим от себе си. „Всичките рецепти се пазят в компютъра”, казва Бай Себайдин и посочва главата си. Има и готварски книги, но рядко ги ползва. Една от тези, които му служат обаче е на Петко Славейков – „Наставления за гозби. Готварски рецепти” (Славейков - баща е съставил първата книга с рецепти в Цариград през 1870 г. – бел. авт.).

Бай Себайдин и добрите хора

По образование Бай Себайдин е строителен техник. Подчертава, че става дума за високи сгради. Завършил е и курс за телефонен техник. По онова време е единственият турчин, сдобил се с четвърти разряд. Забелязват се искрици в очите му, когато говори за старото време и за сватбата си. „Кажи сега, не съм ли глупав – 40 години само с една жена...” – двамата се смеят. Женени са отдавна, а шегите и закачките помежду им са такива, сякаш сватбата им е била вчера.

В семейството на Бай Себайдин обичат и риболова.  С риболовен билет е снабден дори и внукът. Често остават и да пренощуват на брега на някой язовир. Докато разговаряхме, в очакване кафето да кипне, Зехра отрупа масата с продукти, родени в собствената им градина. С това също са особено горди. Произвеждат почти всичко сами и обясняват, че им е дотегнало от „ментетата“, продавани в магазините.

Бай Себайдин и добрите хора

Най-голямата гордост на бай Себайдин и Зехра обаче са синовете им. Успели да ги изучат и да се радват на чудесни семейства. Затова сега ги чакат с нетърпение, за да съберат цялата фамилия за Курбан Байрам. Знаят традициите и ги уважават, въпреки че „те вече не са същите като преди“. Тази година даже им забранили да се целуват, като искат прошка. Заради грипа. „Ние ако чакаме да се целуваме само от Байрам на Байрам...” (смеят се и двамата).

Бай Себайдин и добрите хора

„С много хора съм се срещал през живота си, и все на добри съм попадал. Дори в това отдалечено от града място идват да ме навестяват” – всъщност така започна разговорът ни. На раздяла се питах – колко ли хора могат да се похвалят с това? Защо все по-рядко срещам такива? Добри хора, които разказват за обикновени неща и срещат в живота други добри хора. Бай Себайдин ме покани и на рождения си ден. Изпратиха ме, все едно съм им дъщеря, а ме виждаха за първи път.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

1 коментара

 1. Много хубаво си го разказала, Светла.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Бай Себайдин и добрите хора

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414