Фортисимо – това е лично!



С колко боклуци тъпчем децата си?

Е-мейл Печат ПДФ

С колко боклуци тъпчем децата си?За вредните съставки в бебешките продукти и колко помия поглъщат децата ни – това е тема, която вярвам вълнува всеки родител и която разрази бурен диспут на последната лекция в училището за родители.

За същата тази една седмица ми се случи на два пъти да купя развалено прясно мляко от магазина. А него трябваше веднага след отварянето да дам на децата, добре че опитвам винаги преди да консумират и един път мухлясал хляб от различни магазини и дори в различни градове. Как така? Летните жеги драстично влияят на качеството на магазинната храна при неправилното и съхранение.

Продавачката в хранителна верига ми се жалваше как ще изтегли от щанда мухлясалия кашкавал – по подаден сигнал на клиент, тъй като седмица по рано от магазина са нарязали кашкавала от пита на малки разфасовки, а не се е изкупил от прясната витрина. За тези неща сме потърпевши ние, защото не си търсим правата, както и аз да призная, не съм потърсила Комисия на потребителите в нито един от изложените случаи. Но освен това…

Вредните съставки в бебешките храни ни дебнат във всеки продукт. За повечето от тях не знаем, защото трябва да си степенуван фармацевт, за да научиш всички химични съединения по опаковките. Ще бъде твърде дълго, за да обясня колко са вредни тези вещества, но ги изброявам с апел за това че са много токсични. Натрупват се необратимо в организма и са разрешени от закона, което позволява на производителите легално да ги слагат в продуктите, защото подобряват действието им:

  • Парабени
  • Феноксиетанол
  • Хлорфенезин
  • Хлорхексидин
  • Фталати
  • БHA
  • BHT
  • MCIT
  • MIT
  • SLS
  • Продукти от преработка на нефт, минерални масла и течен парафин
  • Изкуствени аромати (Pafrums, Fragrances) и оцветители
  • Силикони
  • Ланолин
  • Алкохол

Едно от нещата, което по-лесно може да ви ориентира при избора е да пише „Без аромати, без изкуствени оцветители, без парабени“.

Вилияна Стоева, консултант дермокозметик, сподели, че тайната да прилагаме на бебетата и децата каквото и да е една дума – ПРОСТОТА! Простота в съставките на козметиката, простота в съставките  на храната, простота в обкръжаващата среда на детенцето. Действието на чистите билки, плодове и зеленчуци е чудодейно, когато познаваме приложението им. Затова нека всяка детска стая бъде обзаведена с билкова аптека.

Ето някои от вълшебните билки за бебета и деца: семе на копър за колики, лайка за капки в нослето и очичките (промивки), невен за успокояване на кожата, корени от коприва за подсечено дупе (е това го приложих и подейства от 2 пъти), липов цвят и шипки.

Теориите са много и различни всеки може да открие истината за себе си. Спорно е, че мокрите кърпички са безвредни. Въпреки че на тях пише без алкохол, как тогава дезинфекцират?! Вече се твърди, че слънцезащитният фактор над 30 е вреден, тъй като се добавя химия, която предпазва, но и запушва кожата. Кожата пропуска и отвътре навън и слагайки отгоре и филтър я запушваме и токсините не могат да се изхвърлят.

Нужната козметика при грижите за бебешката кожа изискват да си имате:

1. Мек измиващ гел – ако сте предпочели чист сапун, знайте че сапунът изсушава кожата.

2. Мицеларен разтвор. Формулата на мицелите осигурява перфектно почистване като запазва хидролипидния слой на кожата (не съдържа сапун и алкохол). Физиологичен pH.

3. Ежедневно хидратиращо мляко или олио, но олиото не е за лятото, защото загрява.

4. Грижа срещу подсичане и зачервяване.

5. Специфична грижа за възпалена кожа около устата, получава се от слюнката, която съдържа киселина.

6. Грижа за отстраняване на сквами, крусти от скалпа (млечни корички).

7. Слънцезащита.

Храната на нашите деца е друг голям проблем – стане ли въпрос за вредните съставки. Отново тук вълшебната думичка ПРОСТОТА ще ни помогне да дадем правилното нещо. Бонбон или стафидка, печен или суров бадем, прясно узрял плод от селския двор или пътувал с километри и обработен за пожълтяване банан!? На лекцията говорихме и за храната, но отново може да следвате насоки за естествените съставки – това, което е от природата, приготвено с доза любов за същия ден. И не можем да бъдем крайни. Всяка възраст има своите изкушения и от време на време децата се радват много на лакомствата. Трябва обаче да имаме нашата осъзнатост, че отначалото ние решаваме какво да им дадем.

Вредни съставки се съдържат и в текстила и в облеклото. Особено важно е какви са материите за сън. Естествени тъкани и материи е най-доброто, но са и по-скъпи, заради по-трудния начин на добиване и по-малкото количество. Също така почистващите препарати – за помещенията, за съдовете, за дрехите. Дрехите когато съхнат на слънце, попиват слънчева светлина, но ако е много прашен районът, по-добре вътре да съхнат.

Играчките на бебето също е важно да не съдържат вредни съставки. Заобиколени сме от китайски играчки, макар евтини и занимателни, те  са некачествени. Предвид ниския стандарт, в който живеем, знам от собствен опит колко е трудно да постигнем това ниво да даваме само здравословни неща – храна, козметика, играчки, дрехи, просто всичко.

Много е малка границата вместо да видим детската усмивка, да го лишим от „боклука“, който е евтин, шарен и вкусен. Но идването на едно бебе у дома е определено подходящият период  да се дисциплинираме, превръщайки тази грижа в ежедневие.

Йоана Буковска, която в момента е бременна, е един от привържениците на здравословния начин на живот, ще присъства на лекцията на училище Бебе на 19 юни в София – именно с идеята да сподели своите емоции от периода на бременността.

И пишете ни какви са вашите въпроси и кои са и къде да намерим здравословни продукти за деца.

За fortisimo.eu – Деси Кръстева (Училище Бебе във facebook.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз


    Още от Това е лично

    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    Racing Technology
    Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
    В и К - Шумен” ООД

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз С колко боклуци тъпчем децата си?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
    • Часовници – онлайн магазин

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414