Фортисимо – това е лично!

Глобалното село

 

Празнуваме деня на целувката

Днес е Световният ден на целувката. И ако си мислите, че това е някаква модерна пр�...

 

Обувка като цвете от шипове

Холандската модна дизайнерка Ирис ван Херпен, известна със своя интердисциплина...

 

Сладоледът на Фейсбук

Хърватският дизайнер Томислав Звонарик има сериозна Фейсбук фиксация. Първо, съ�...


Не сме народ, а...

Е-мейл Печат ПДФ

Не сме народ, не сме народ, а мърша...”, така започва едно стихотворение, написано през далечната 1875 г. от Петко Славейков, а звучи така актуално и днес. Не сме народ и не сме патриоти! Винаги отричаме, винаги сме опозиция на самите себе си.

Завистта и злобата към самите нас ни изяжда все повече и повече и това не ни пречи, а ни радва! И тук не говоря за враждата и подигравките между феновете на любимия ми ЦСКА и Левски. Макар че това е поредният стълб в тезата. Феновете на двата „гранда” сочат другия колко бил зле, а сами не виждат, колко трагично е положението и в двата клуба, но млъкни сърце тук говоря за много по-сериозни неща.

Преди близо година когато на остров св. Иван беше открита малка кутийка, на която пишеше, че костиците там са част от мощите на Свети Йоан Кръстител, мнозина ехидно се усмихваха и казваха „Кой знае на кой клошар са” (още по темата: Светците превръщат последователите си в дяволи).

Макар да бе събитие и мнозина да отидоха на поклонение, съвсем не бяха малко хората, които бяха убедени, че това не може да се случва в България и че пак нещо са ни измамили.

В неделя по Нешънъл Джиографик бе излъчен филм в който чрез множество изследвания се доказва, че останките са на мъж, живял в периода 5 – 75 г. след Христа, в района на близкия изток. Сиреч, няма научни доказателства това да не е Йоан Предтеча, а тъкмо обратното – като никога науката потвърждава нещо, което срещаме в религията (християнството). Въпреки вековете на остър конфликт между религия и наука – този път и двете потвърждават един и същ факт: много вероятно е това да са мощите на Йоан Кръстител. Чудя се дали сега ще се намери някой родолюбив българин, на който истината му е по-свята от родината, и да каже „може и еврейски клошар да е”?

Аз обаче няма да спра дотук критиката към нас самите и ще продължа с още нещо, което витае в пространството в последния месец. Става въпрос за созополските „вампири”, които според повечето от нас не могат и да се сравняват по значимост с удивителните, невероятни, сияйни и богопомазани румънски кръвопийци. Та нали те са вдъхновение за сдуханите холивудски сценаристи, които бълват филм след филм!? Разбира се, всички сме чували, че граф Дракула всъщност е Влад Цепеш (още по темата: Дракула е туристическият агент на Балканите) и като цяло е толкова далеч от вампир, колкото съм аз и всеки един от вас. Бъдете сигурни, че румънците също го осъзнават, но хей, кой бяга от тълпите с туристи? Знам кой – българите.

Ние предпочитаме алкохолния туризъм – нищо че отново пиян англичанин затри българин. Последен факт и с това ще завърша пледоарията си, която вече, може би, Ви отегчава, със спомен от една екскурзия в съседна Гърция.

Вмятам, че Гърция макар и по настояще зле финансово е втората държава по богатство на културно-историческото наследство – първа е Италия, а трета България. Финансова справка показва, че гърците си правят по 10 – 12 милиарда евро от туризъм всяка година (естествено с изключение на 2011 и 2012 г., по обясними причини). Когато бях в южната ни съседка посетих гробницата-музей на Филип II Македонски (бащата на Александър). Беше много добре направена и атрактивна – плащаш си 8 евро вход и влизаш в една могила, която е на 2 етажа с екскурзоводи, с  климатици, с много добре осветени експонати, с макети и репродукции на какво ли не.

Единственият недостатък на тази иначе страхотна гробница-музей, е че никъде не пише, че е на Филип II Македонски (няма неопровержимо историческо доказателство, като, например, надпис на плоча или нещо такова). Хората я датирали от тогава (около 366 г. Пр. Хр.), всичко изглеждало сякаш е на богат владетел и вероятно бил той, ама не е сигурно.

И все пак съседите са си направили условията за туризъм и съответно печелят парички, а ние седим и ще се претрепем да се опровергаваме.

Ще се убием да качваме във Фейсбук снимки на Божидар Димитров, монтиран пред скелет на русалка и ще се надсмиваме (всъщност над самите себе си). Но няма да си защитим културата, ценностите и това, което ни се води културно-историческо наследство. Нещото, от което реално можем да живнем и да привлечем чужд капитал. Защото ясно е, че нищо не произвеждаме, за да продаваме в чужбина, но у нас има какво да се види. А хората в белия свят плащат за да видят тези забележителности и то плащат добре.

Благодаря ви за вниманието. Дано съм ви накарал да помислите за тези важни неща, на тези които съм отегчил се извинявам за изгубеното време.

За fortisimo.eu – Стоян Вълчев (avantaj1.blogspot.com, снимки corfu-hotel-guide.com, bulevard.bg)

 

1 коментара

  1. Тука не става ли въпрос за чалга, алкохол, наркотици, проститутки и мутри - въобще не ми го брой за бизнес. Не сме народ, не сме народ, а мърша. Пак ще кажа и с това ще да свърша!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Racing Technology
Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Не сме народ, а...

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414