Фортисимо – това е лично!

Глобалното село

 

Празнуваме деня на целувката

Днес е Световният ден на целувката. И ако си мислите, че това е някаква модерна пр�...

 

Обувка като цвете от шипове

Холандската модна дизайнерка Ирис ван Херпен, известна със своя интердисциплина...

 

Сладоледът на Фейсбук

Хърватският дизайнер Томислав Звонарик има сериозна Фейсбук фиксация. Първо, съ�...


Светът на детската невинност е родителска фантазия

Е-мейл Печат ПДФ

Светът на детската невинност е родителска фантазияПреди броени дни медиите в САЩ гръмнаха със сензацията, че учителка от Вашингтон е обвинена за „изнасилването” на 11-годишни петокласници”. Думата „изнасилване” наистина присъства в полицейските обвинения, но чуйте само как просветителката е „посегнала” на хлапетиите.

Тази „безсрамница” си е позволила да опише в урок за превенция срещу СПИН какво представлява орален и анален секс. Подчертано е дебело, че учителката Си Джей Грей е използвала обрани думи и по никакъв начин не онагледила разясненията. Пък и обясненията й се наложили в следствие на ученически въпрос. За голяма част от родителите обаче това било изнасилване и опорочаване на невинните детски съзнания. Дали?

Ще си кажете „Подобна глупост, лицемерие и неадекватност могат да се проявят само в САЩ. Там са се побъркали на тема детска превенция, без да осъзнават, че живеем в информационната епоха и детето може да види какво представляват изброените форми на секс от всеки компютър или телефон”. Да, ама не. Преди няколко месеца предаването на Гала „На кафе” бе подложено на нелепи обвинения в развращаване и то по подобен повод. В предиобедния блок на нова беше демонстрирано правилното поставяне на презерватив. Урокът по сексуална култура бе заклеймен от родителски и християнски организации, които твърдяха, че те сами трябвало да решат кога точно да обогатят сексуалната култура на хлапетата си.

От една страна разбирам, че всеки родител изпитва притеснения – стане ли въпрос за интимното съзряване на наследника си. Но въздържанието до сватбата отдавна не е опция в реалността. Децата са любопитни, а информацията е единственото нещо, което може да ги предпази от психически травми, сексуални фиксации, болести и аборти. На всеки родител трябва да му е ясно, че забраненият плод е най-сладък.

Но да се върнем към американския пример. Факт е, че зад океана има учебни програми за сексуално обучение в 5 и 6 клас. Проблемът е, че материалът е консервативен и учителят е принуден да използва общи термини, без да дефинира проблемите. Например, когато стане въпрос за предаването на ХИВ/СПИН, отбелязва се, че това става чрез „сексуален контакт”. А, че има различни видове, които са и с различна степен на опасност, въобще не се споменава.

Прието е, че децата на 11 или 12 години няма нужда да правят разлика между вагинален, орален или анален секс. Би следвало да знаят, че сексът като цяло е опасен и не бива да го практикуват. Кажете го това на момче във въпросната възрастова група, чиято сексуалност избива под формата на мокри сънища?!

Децата имат право на информация, без значение дали задават неудобни въпроси. Отговорът обаче трябва да е представен така, че да достигне до тях.

Родителите, които се терзаят, че сексуалното образование може да разврати децата им, трябва по-скоро да се притеснят, че всъщност въобще не познават вълненията на наследниците им. Ако чуят свободните разговори на хлапетата ще бъдат направо шокирани. С провокативните програми по телевизията, с разголените билбордове, поставени по пътя за всяко училище, и благодарение на глобалната мрежа – не знам кой възрастен може да се заблуждава, че детето му се вълнува само от кукли и колички?

Светът на детската невинност е родителска фантазия. Сапунен балон, който трябва да бъде спукан. При това в името на хлапетата. Защото наистина е по-добре да им обясниш какво означава орален секс (или свирка), вместо да ги пратиш по дяволите с стандартното извинение „Малък си още”. Те ще попитат чичко Гугъл, който отговаря на всеки въпрос. Но сигурни ли сте, че искате да знаете какво ще им каже/покаже той!?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка dailymail.co.uk, collegecandy.files.wordpress.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Racing Technology
  Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Светът на детската невинност е родителска фантазия

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414