Фортисимо – това е лично!Къпането на бебето е емоционален процес

Е-мейл Печат ПДФ

Къпането на бебето е емоционален процесПрактически уроци по къпане и обличане на бебе като бъдещ родител можеш да получиш от баба си или от професионална акушерка. Без да подценяваме опита, младите родители често предпочитат съветите на специалиста.

Оказва се, че на къпането на мъника преди време се е гледало като чисто физиологична нужда за почистване на тялото и поддържане на хигиенен навик. Но къпането с участието на мама и тате изгражда дълбока емоционална връзка с бебето.

Понеже е трудоемко за сам човек, специалистите съветват да участва и таткото, тъй като в повечето случаи майката е тази, която къпе пеленачето. Отдавна вече отпадна теорията за увиването в пелени и пристягане на вързопчето. Сега пазарът изобилства от удобни памучни и ленени дрешки. Бебетата не обичат обличане през главата, затова подходящи са камизолки и ризки „прегърни ме“ или с копчета отпред или отзад, ританки, чорапки и шапчица. Бебе на 1 месец винаги се облича след къпането – така че да са покрити всички части на телцето. То скоро е дошло при нас и цели 9 месеца си е живяло на 37 градуса, колкото е телесната температура. Водата в коритцето е готова предварително, не се разхлажда като се досипва студена. Лесно се измерва или с термометър за вода или с лакът, потопен във водата.

Къпането на бебето е емоционален процес

До 2-3 месец на бебето не е нужно да престоява във водата, този му интерес възниква постепенно като отраства и започва да чака с нетърпение своята баня. Никога не се полива вода директно върху бебешката кожа, полива се върху вашата ръка, както и измиващата емулсия – сипва се в ръката и се втрива след това по бебешкото телце. Водичка попаднала върху лицето, очичките и нослето не пречи, но много нежно и внимателно се полива и се внимава да не се задави бебето. До годинката бебето се къпе всеки ден. Препоръчително в един и същи час – предимно вечер, защото се успокоява за вечерния сън.

Сега е много достъпна тази услуга да си викнете акушерката у дома през първите дни на бебето, за да помогне и покаже как да държите мъника, как да го поставяте във водата и какви манипулации да му приложите след като го подсушите с хавлийката.

Почистване на пъпчето, почистване на очичките и нослето, почистване на ушите и зад ушите, почистване в областта на пелените, омазняване и подхранване на кожата, масаж и гимнастика, поставяне на памперс и обличане. Отстрани погледнато къпането изглежда много лесно, но това е една от уморителните процедури. Усилието обаче може да достави максимално удоволствие на бебето.

Някои родители не обръщат твърде внимание на къпането и бебето може да изгради страх и да плаче всеки път когато го поставите във вода. Постарайте се от първия ден с голяма любов да го въведете в ритуала на банята. Когато навърши годинка мехурчетата и гумените патета истински ще го забавляват и няма да иска да излиза от водата.

Къпането на бебето е емоционален процес

На финала нека Ви припомня трите основни неща, които са ви нужни за пътуване из Вселената: ХАВЛИЯ, четка за зъби и един човек (любимия)!!! :) Това съветва „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Е, да не подценяваме хавлията!

През юли с нетърпение чакаме темата за кърменето в училище за родители БЕБЕ. Дотогава на всички читатели весела ваканция и геройствайте с бебетата на почивка!

За fortisimo.eu – Десислава Кръстева (Училище Бебе във facebook.com, снимки Татяна Томшичкова, Прага)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз


  Още от Това е лично

  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  Racing Technology
  Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
  В и К - Шумен” ООД

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Къпането на бебето е емоционален процес

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414