Фортисимо – това е лично!



Д-р Милен Чолаков: Ваксинацията е изключително сериозен процес

Е-мейл Печат ПДФ

Д-р Милен Чолаков: Ваксинацията е изключително сериозен процес„Стане ли въпрос за ваксинации, веднага трябва да се премерят плюсовете и минусите”. С тези думи започна разговорът с педиатъра д-р Милен Чолаков, поканен в предаването „Между другото” на „Форте” радио като експерт по темата.

„Обществото ни е избрало да се защити от най-опасните заболявания и е въвело ваксинациите”, продължава председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен. „В България съществуват два вида ваксинации: задължителни (които се поставят от всеки общопрактикуващ лекар) и препоръчителни (група ваксини, които се поставят само при възможност или желание на лицето)”.

– На какво се дължат негативните реакции при поставянето на ваксини?

Полифакторни са причините. Трудно може да се посочи точен виновник. Това е една особеност на организма, при която трудно може да се предвиди реакцията към самата ваксина. Има и наследствени моменти, които са също изключително важни. Ние, лекарите се стремим да информираме родителите, които все пак трябва да вземат решение за ваксинация. Макар да са задължителни ваксините, няма структура, която да принуди родителя да ваксинира детето си. Но, ако не се направят тези ваксинации, обществото ще отритне детето. То ще бъде поставено в една социална изолация. Като тръгне на детска градина, като постъпи в училище, ако пък излезе в Европа, за да учи висше, навсякъде му искат имунизационен статус и амбулаторен картон. Без тях то не може да продължи. Това е мярката, чрез която здравните министерства предпазват нашето или чуждото общество. Това е колективният имунитет, ограничаващ внасянето на инфекции. Дори и да се появи уличен щам на съответния инфекциозен причинител, той среща колективна съпротива. Не може да намери подходящ индивид, в който да развие болестта. Така не може да се формират тежки пандемии, които са унищожавали 2/3 от населението през средните векове.

– Налага ли се на лекарите да убеждават родителите, че ваксинациите са важни за децата им?

– Ние като семейни лекари сме поставени пред един сериозен избор. Първо, трябва да убедим родителите, че ваксинацията е полезна за тяхното дете и за държавата, от друга страна ние сме длъжни да подчертаем, че съществува и определен риск. Не трябва нищо да се скрива в този двустранен процес на имунизация. Не е толкова просто, да хванеш една ваксина и да боцнеш детето като крава. Всъщност точно чрез крава е открита имунизацията. Опасни агенти са инжектирани в животното, а после от него са източени съответните серуми, които създават имунитет и при хората. Оттам тръгва и самата дума ваксина. Vacca на латински означава крава.

– Как се преценява, че един организъм е здрав и може да понесе ваксината?

– Това си е медицинско изкуство. Но за да ме разберете добре, трябва да опиша как всъщност се поставят ваксините. Първо, в строго определен ден родителят води детето при фамилния лекар. А лекарят е фамилен, защото трябва да познава медицинската история на цялото семейство и въпросното дете. Обикновено децата са записани при педиатри – фамилни лекари. Това са хора, които са добре обучени да работят с ваксини. Без значение дали са препоръчителни или задължителни. Те познават до пълна подробност здравословния статус на децата. В деня за профилактичен преглед се прави обстоен преглед на детето. Вземат се данни от родителите дали е боледувало в предходните седмици. Установи ли се, че детето е здраво, знаели се, че няма хронични или авто-имунни заболявания, тогава се предлага на родителя възможността за имунизация на детето. При получаване на съгласие в една задължително спокойна атмосфера, с нежна ръка и леко убождане се имунизира детето. То трябва да остане при лекаря до 30 мин. след имунизацията, за да може да се проследи постимунизационната реакция. Може да се получи алергична проява. След това родителите се предупреждават, че трябва да следят детето през следващите 20 дни за съответните дребни, средни или едри усложнения. Ако се проявят такива, трябва веднага да се обърнат към семейния лекар. В почти 100% от случаите обаче ваксините са добри, изпитани и високо пречистени, които не водят до сериозни усложнения.

– Какво се прави ако детето има авто-имунно заболяване, или друг проблем, който може да накара лекаря да отложи имунизацията?

– Системата изисква джипито да отбележи в амбулаторния картон съответните противопоказания за отлагане на имунизация и да изпрати родителя и детето с картона в Районната здравна инспекция, отдел Противоепидемичен контрол. Там в определен ден се събира комисия и преценява за колко време да отложи имунизацията на детето. Може да се отложи изобщо ваксинацията, в зависимост от статуса на заболяването. При наличието на експертно мнение и подпис от комисията, детето става социално вградимо – дори и да не е имунизирано.

– Има ли качества, които трябва да притежава педиатърът, за да му помагат в преценката дали трябва да имунизира всяко конкретно дете?

– Имунизацията на едно дете, особено в кърмаческа възраст, изисква от личния лекар изключително големи умения, прозорливост и наблюдения, мощна доза асоциативност, защото детето не може да говори, а родителите в голяма част от случаите са объркани в борбата „за” и „против” имунизациите. Затова семейните лекари трябва да бъдат интелектуалци и творци, които могат да обхванат и сглобят пъзела от дребните симптоми на болестите, които често са скрити в детската възраст. Да може да изведе главните симптоми, и съответно да отложи или потвърди имунизацията. Това е изключително сериозен процес.

– Тоест да вярваме малко повече на семейните лекари, а не на интернет форумите. Те са пълни с какви ли не страховити твърдения, включително, че имунизациите могат да предизвикат синдрома на Даун. Това вярно ли е?

– Няма основание да не се вярва на фамилните лекари. Това са сериозно обучени хора. А що се отнася до теорията за синдрома на Даун… доста съм се интересувал от тази тема. Като лекар трябва да дам едно коректно мнение и съвет. Действително няма сериозни доказателства и окончателни мнения, че препоръчителни или задължителни ваксини предизвикват болестна симптоматика или генетична трансформация под формата на Даун.

За fortisimo.eu – Силвия и Стоян (снимка shum.bg)

 

9 коментара

  1. 1. Без така ценните ваксини забравяме за детска градина. Тук медицината е стъпила най-сериозно и едва ли ще изпусна кокалът! 2. Колкото и да не Ви си иска да признаете, д-р Милен Чолаков, тежките последици от ваксини се дължат предимно на така наречените адюванти и консерванти във ваксините. Алуминиеви съединения, формалдехид, фенол, феноксиетанол и живак! О, да, ЖИВАК! (ТЕТАДИФ ПРИМЕРНО) Отделен и доста сериозен е проблемът, който настъпва с тялото, когато бактерии (нарочно не употребявам думата вируси) попаднат директно в тялото, пропускайки всичките му защитни механизми - кожа, сливици, пр. Нека не забравяме, че ваксините не действат на всички! Защо? Удобно с е пропуска тази информация, като супер бързо се измества темата към страх - "Вие знаете ли какво страшни болести е имало в миналото и ваксините са спомогнали за тяхното намаляване!" Изключително важно е да се информира обществото, че наличието на антитела НЕ означава имунитет срещу заболяване!!! Засега ще дам само линк на английски, като планирам някога да го преведа - http://vaksinite.info/antibodies.htm Поздрави от главният виновник за съществуването на vaksinite.info На много хора им бърка в бизнеса този сайт, с който ще се занимая, когато му дойде времето...
  2. Никой няма желание да отговори на тези въпроси - http://vaksinite.info/Iskam_da_se_nameri_nyakoy_zashitnik_na_vaksini_s_kogoto_da_provedem_konstruktivno-informativen_dialog.doc Явно и никой не иска да приеме това - http://vaksinite.info/antibodies.htm До дни ще го пусна преведено на същия сайт за удобство на всички...
  3. Ваксините в 100% от тях наистина са добри като с това имам предвид добър (меко казано) начин за печелене на пари - една огромна пирамида, чиято основа се изгражда чрез страха, който постоянно се вкоренява и вклинява в главите на хората. Най-здравите и със шанс за по-силно умствено развитие (без отклонения като хипер активност) са именно тези деца, които не са ваксинирани. Ваксините са Отрова! Те не помагат по абсолютно никакъв начин на здравето на децата ни, а вредят! Д-р Чолаков, кранчето в един момент ще спре да тече и колелото ще спре да се върти. Само тогава ще можем да говорим за медицината като изкуство и за семейните лекари като "коректни" и "обучени".
  4. Какво да се коментира? Трябва ли да наводним тук с линкове от YouTube за да докажем несъмнената истина че: 1) Методите на бизнес-медицината НЕ ДЕЙСТВУВАТ! 2) Те вредят! За да се докаже това, не са нужни детайли въобще! Дали това ще са ваксини или ще е рак – самата система е ПОРОЧНА: затова като цяло я определям като НЕГАТИВИСТИЧНА медицина – не само защото (детайли и факти) трите нейни метода за борба с рака не действуват, или защото при ваксините (детайли и факти) се нанася вреда, а защото в основата си този негативистичен подход е порочен – при него: а) няма грижа за здравето на човека и на социума в цялост, а има б) очакване появата на болест – тази болест е просто „жизнено” необходима за да живее ... не човек, а – да живее една такава порочна система! Ваксините сами по себе си не биха били нужни – ако ги нямаше болестите, против които те да се „борят”! Пример: Съществува Терапия на Шевченко която а) резултатно и просто лекува болестта рак! НО – не само! б) тя резултатно превентира самото появяване на тази болест – генетичната предразположеност на организма да генерира ракови клетки! http://cancer-bg.blogspot.gr/ Просто като давам информация на хората за съществуването на тази терапия, построена на позитивна основа и те започват сами да се лекуват - вече толкова години съм свидетел как започват да оздравяват и да СТАВАТ ЖИВИ хора, които негативистичният подход ги беше довел до ръба на смъртта! Здрави генетични наследници на болни (и вече излекувани) родители с тази терапия превентират генерирането на ракови клетки в своя организъм! Те могат да умрат от всичко друго – само не и от рак! Кой може да облече тези факти в цифрите на статистиката – след като просто не се е случило нищо от това страшното което, ако не се превентира - се случва! А негативистичният модел – колко болни от рак е излекувал? Нито един! Не ми говорете за ремисия – това не е победа, а – само отлагане на смъртта от рак! Дали ще е рак или ваксини - негативистичният модел е порочен в самата си основа! Той има изцяло Негативистична представа за здраве: Здравето при този модел се оценява косвено като отсъствие на болест или на инвалидност – обективно съществуващи или субективно възприемани. Т.е. здравето се оценява косвено чрез отсъствие на болест = негативистично.
  5. Стратегическата основа на този порочен подход е: възстановяване на здравето, а не в подсилване и промоция на здравно поведение А според едно много по-мъдро Определение на СЗО (1948 г): „Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг” Негативистичният подход е гибелен – той е катастрофален не само за отделния човек, но като резултат – и глобално за човечеството, за социума в неговата цялост! Защо? Отговор: Това изказване въобще не е преувеличено! – Защото такъв подход от своя страна, по рефлективен път, индуцира в опорочените умове бизнес интерес да се появяват болести! И даже да се предизвикват такива! Парадокс на искуствено индуцираното сходство между компютър и човек: - Антивирусните компании сами създават вируси – за да се индуцира нуждата, търсенето, пазара на антивирусни програми! А понеже фармако-магнатите плащат на държавата данък от своето производство, затова този гибелен за човечеството подход, рефлектира също и в умовете на държавниците и индуцира също и в тези умове бизнес интереса: а) да не бъде човек напълно здрав, а да бъде полу-болен (за да купува лекарства) б) но да може да работи. Тази беда се изостря особено силно когато държавата е в кризис.
  6. Как ли биха реагирали всички педиатри на тази статия? vaksinite.info/antibodies.htm Много обичам да задавам неудобни въпроси ;)
  7. Д-р Милен Чолаков: Как ще обясните това - http://vaksinite.info/antibodies.html Не че очаквам отговор... Ваксинацията е СУПЕР СЕРИОЗЕН БИЗНЕС!!! Нищо повече... нищо!
  8. Gluposti, gluposti, gluposti i manipulacii...Zlonamereno....no GlaxoSmith Kline si plashta 3000000000 $ globa za takova... Ot 35 godini patuvam po celiqt svqt i nikoga nikoj nikade ne me e pital nito vednyj, vaksiniran li sym, pri polojenie che sym jivql godini nared v stranstvo....kak puk nikoj nikoga ne me popita... Manipulacii i gluposti....parata e strashno neshto...poeta go e kazal,... Za pari, kvo da pravish, prodavash si i dushata.... nqma da q byde taq, proglejdat horata , skoro shte se razbere za kakvo sa tiq vaksinacii i dali sa tolkova polezni i nujni na horata....shte ima oshte globi za manipulirani reklami i takiva prostotii, kokala nqma vechno da e tehen... hak da im e....
  9. Какво мислите за това - http://vaksinite.info/antibodies.html Антителата след ваксинация не означават имунитет! Мисля, че ако добие широка популярност ще се намеся в мулти-милиарден бизнес ;)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Интервю

Racing Technology
Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
В и К - Шумен” ООД

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Интервю Интервю Д-р Милен Чолаков: Ваксинацията е изключително сериозен процес

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414