Фортисимо – това е лично!

Глобалното село

 

Празнуваме деня на целувката

Днес е Световният ден на целувката. И ако си мислите, че това е някаква модерна пр�...

 

Обувка като цвете от шипове

Холандската модна дизайнерка Ирис ван Херпен, известна със своя интердисциплина...

 

Сладоледът на Фейсбук

Хърватският дизайнер Томислав Звонарик има сериозна Фейсбук фиксация. Първо, съ�...


Нека другите съберат смелост

Е-мейл Печат ПДФ

Нека другите съберат смелостНека ви разкажа. Защото тогава не добих смелост: „Може би така други жени в подобно положение ще съберат смелост. Нека всички научат… Ако привлека вниманието на хората. Първо, трябва да се появи някой, който да те накара да споделиш най-голямата си болка.

Може това да е напълно непознат човек. Да ти дойде куражът, да се изправиш пред страха си и да разкажеш всичко. Говориш и изливаш болката. Гласът ти е като вик…”

Ако до теб има хора, любим, приятели, на които разказваш, но те вместо да те разберат, ти казват, че с времето ще забравиш, че са ти простили, всъщност те обричат на вина. Голяма вина!

В повечето случаи съм чувала да казват: Тя сигурно си го е заслужила… изнасилването”.

Времето не лекува тази болка, само я запушва и я притъпява. Ще продължи докогато не намериш сили да я разкажеш, дори когато вече гневът ти е отминал, дори когато наказанието на лошите няма смисъл и дори когато те самите са забравили за собствените си грехове.

Тази вечер разбрах защо гледам този сериал от самото начало.

Не е лесно да признаеш тази болка, да се изправиш пред  тази вина. Тя не съществува, защото никой не бива да се чувства виновен за нещо такова. Все едно да изпитваш вина за това, че някой е искал да те убие… Не физически, но все пак да те убие. Ако си замълчал, ако си скрил, ако години наред изпитваш вина, ако това те смалява  и те кара да продължаваш напред – всеки път с много усилия, ако те наранява всеки път, когато към теб тръгне някой. Успял е да те убие… онзи непознатият.

Времето не лекува, то само леко заличава болката. С времето се научаваш да живееш с тази болка, толкова че да не си сразен, но оставаш уязвим.

Минаха години, много. Някои бяха по-добри, други връщаха болката, но не я изтриха. Не я забравих, само я скрих в тайно чекмедже. Сега се върна отново. Спомних си онази вечер, когато отидох на дискотека с приятелка. Без претенциозно и предизвикателно облекло, с едно старо костюмче на майка ми от някога, с почти незабележим грим и с усещането, че целият прекрасен живот е пред мен. Тогава просто приех една покана на едно момче да ме откара до дома ми. В онази пролетна вечер времето спря

Тази вечер с „Пепел от рози” – един от многото турски сериали, които ни е втръснало да гледаме. Закова ме тази серия, целият ми свят изчезна. И радостните викове на детето ми, което чакаше да играем „Не се сърди”, и комично странните коментари на майка ми… всичко. В този миг разбрах, че трябва да го разкажа, за да излезе най-после от мен, след толкова много години болка. Ако времето се връщаше обратно, ако днес трябваше да потърся правдата и да разкажа… нямаше да се уплаша толкова много, нямаше да се затворя за години в себе си, нямаше да се заривам в планини от вина, нямаше…

Но времето не се връща.

„Знаеш ли, толкова си силна, че можеш да ме вдигнеш на крака… но не мога да вдигна поглед от земята…”

Вече съм по-силна, толкова, че да мога да го разкажа. Споделям го за много други, които са решили никога да не споделят това, което се е случило в техния живот. От болка, от срам, от безпомощност, от ужасното желание да го заровят там някъде дълбоко. Ако не е късно за другите, нека всички научат и виновните си получат заслуженото.

„Всичко започна като тих шепот, после се обадиха и други гласове”

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: ehowcdn.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Racing Technology
  Фирма СПАДОС е основана в началото на 2010 г. в град Шумен от Пламен Христов Георгиев като управител и главен механик с дългогодишен опит в сферата на горската и градинска техника. В магазина на СПАДОС се предлагат продукти на фирмите HUSQVARNA, GARDENA, SAER и BRIGGS & STRATTON, успоредно с продуктите всеки клиент получава едно добро обслужване, точен отговор и оптимално решение, гаранционен сервиз и извънгаранционна поддръжка. За всеки закупен продукт от магазина ще намерите пълната гама от резервни части и консумативи.
  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Нека другите съберат смелост

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414