Фортисимо – това е лично!Докога ще се разболяват децата ни в детските градини?

Е-мейл Печат ПДФ

Докога ще се разболяват децата ни в детските градини?От опита, който имам с посещенията на малкия ни син в детските ясли, знам, че разболяването е неминуемо. Всъщност посрещат те с тези думи още на вратата. Обясняват, че децата са в затворено пространство и задължително ще преболедуват докато обменят всичките си бактерии.

И някъде до 6-годишна възраст ще бъде така. Не мога да се съглася с подобно твърдение, защото смятам, че водя детето си в детска градина, а не в болница. От няколко месеца посещаваме детска градина, положението не е много по-различно.

Първоначално се настройвах срещу учителите, директорите и медицинския персонал. Така обаче мислех когато гледах нещата отвън, а сега знам, че проблемът е другаде.

В родителите.

И не във всички, а точно в онези, които нямат отговорността да задържат у дома децата си, когато не са здрави. Свидетел съм на кашлящи и хремави деца, които сутрин се водят в градината, обуват им се пантофките и се пускат в групата с ясното съзнание, че това дете се разболява, болно е  или нещо не е както трябва. Недоумявам как тези родители стоят със спокойни сърца знаейки, че всеки момент детето им може да вдигне температура, а да не говорим и за усложнения. При децата такива се развиват много бързо, за часове. Още по-фрапиращо за мен е как много от тези деца са на неработещи родители, такива, които имат по-възрастни роднини у дома, които могат да се отзоват с помощ.

Питах и разпитвах за контрола в детското заведение, оказва се, че и медицинският персонал в градината е безсилен срещу наглите родители. Да, ще повторя наглите. За мен да си доведеш болното дете сутринта и да се прибереш у дома да си пиеш спокойно кафето, защото не ти се занимава да го погледаш за ден – два докато отшуми заразата, е безотговорно и нагло.

Също като нагла бих определила постъпката и на възрастните, които въпреки предупрежденията на директор, учители и медицинска сестра водят детето си и на другия ден, още по-болно. Докато не се стигне до антибиотик или болнично лечение. Тогава вече е видно, че детето е БОЛНО. От друга страна ми омръзна да слушам обяснения от рода на „Не ми дават болничен”. Не съм чувала случай на отказ от педиатър да издаде болничен. Кога ще спрат да се разболяват децата в детските градини? Защо ги водим здрави за ден – два и после стискаме палци да успеят да издържат седмица? Тъпчем ги с имуностимуланти, даваме хапченцата вместо закуска и се молим по цял ден да не ни звъннат от детското заведение, че малкото е вдигнало температура. Докога? Ако някой има отговор на този въпрос или предложение за решението му, моля пишете ни…

За fortisimo.eu – Кремена Маринова

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още в Мама + Тате = Аз

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Докога ще се разболяват децата ни в детските градини?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414