Фортисимо – това е лично!



Модерни отшелници – това име им дадох

Е-мейл Печат ПДФ

Модерни отшелници – това име им дадохТака наричам онези симпатяги, които винаги са вторачени в студената светлина на смартфона, докато са навън с приятели.

Хора, които в даден момент от вечерта решават да дезертират от компанията на останалите и да си влязат във Фейсбук, където да си пишат с други хора или просто да зяпат снимки и статуси. Ако сте на възраст между 10 и 35 знаете за какво говоря. Ако сте по-големи съм убеден, че сядайки на кафе са ви правили впечатление точно този тип хора. Странна работа са – след като си излязъл някъде с дадени приятели, би следвало да ги познаваш достатъчно добре, за да можете да завържете разговор и да обмислите мисли. Само че драгите отшелници явно имат по-друга гледна точка – обикновено двама или трима винаги избират пътя на тихото социално изгнание в тъмния и мрачен свят на социалните мрежи. Ах, че силно прозвуча това последното, но наистина не ми е понятно как предпочиташ да си гледаш смартфона вместо приятелите – даже е малко обидно.

Модерни отшелници – това име им дадох

Погледнете снимките на приятели от Нова година – в даден момент на фотосите изкачат хора с телефони в ръце, докато при останалите тече жива дискусия или просто фотоапаратът (телефона) е уловил поредната наздравица. Не че не ми се е случвало и аз да си извадя телефона при положение, че пред мен има маса с вино и блажни мезета, а около мен са все приятели, но то обикновено е, за да поканя още някой или да проверя развоя на даден мач. Не за да лайквам статусчета.

Мислите ми започват да стават все по-тежки – дали не правим първите крачки по пътя към „Матрицата”, дали тази интернет зависимост, за която като чуех преди години ме избиваше на смях, не е чумата на 21 век, дали един ден наистина хората изцяло ще заменят живия контакт и ще общуват само чрез машини?

Модерни отшелници – това име им дадох

Знам ли, ще поживеем – ще видим, а може и да не доживеем. Даже дано. Представяте ли си как преди малко повече от няколко десетилетия нямахме мобилни телефони и персонални компютри, а сега интернет е завладял умовете и сърцата ни – всичко около нас е висока технология и тя измества дори първичния искрен социален контакт лице в лице, без който доказано не можем да съществуваме – да, трансформираме го в малко по-друг вид, но някак не е същото. Наречете ме „консерва”, но аз си искам онзи, стария - включващ руйно червено вино, приятна студена бира или щипеща ракия, на фона на камина, море или планина, заобиколен от приятели – да те не са 600, а 6, да не ми „лайкват” последната шега, а се смеят или ме подиграват, че е тъпа, но без това не мога да живея.

Мерси, но отказвам да съм модерен отшелник.

За fortisimo.eu – Стоян Стойчев Вълчев (avantaj1.blogspot.com, снимки: feverpr.com и imghumour.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Модерни отшелници – това име им дадох

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414