Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Българските компютри

Е-мейл Печат ПДФ

Българските компютриНякъде в края на периода на „развития социализъм“ се разви и идеята за българските компютри. В следствие на това държавно планирано мероприятие започна разработката на трабантите в компютърното производство с марка „Правец“.

Заговори се за „Долината на българската електроника“, а часовете по информатика влязоха в учебната програма.

За днешните ученици, които живеят с постоянното искане за повече компютри в училище сигурно ще е странно признанието, че точно часовете по Информатика ми бяха любими за бягство. Разбирай – нерегламентирано доброволно отклоняване от учебния процес.

Все съм бил подозрителен към идеята, че можем да смаем света с високи технологии и новаторски разработки в областта на компютрите. Когато политиците говорят за тези неща, винаги ми изглеждат кухи. „Имаме Стоичков, имаме Топалов – във всички области имаме постижения. Защо да не изберем някой политик да ходи и да побеждава?“, питаше Бойко Борисов, докато беше в опозиция.

„Винаги горещо препоръчвам това момче Румен Христов“, само преди два дни заяви президентът Георги Първанов по адрес на младия програмист, носител на наградата „Джон Атанасов“.

Всъщност, доверието в реториката на политиците е нещо различно от фактите. Примерно – от факта, че на приключилия вчера Девети национален турнир по информатика и информационни технологии „Джон Атанасов“ българските младежи грабнаха два от трите златни медала. Освен това си тръгнаха и със сребро и бронз.

Възпитаниците на Школа А&Б, с ръководител д-р Бисерка Йовчева – Симеон Иванов (Шумен) и Георги Георгиев (Благоевград), заедно с представител на румънския национален отбор, събраха пълния актив от точки. Калина Петрова (Пловдив) и Момчил Пейчев (Варна) пък прибраха среброто и златото.

Българските компютри

В цялото състезание участваха 200 ученици от шест балкански държави. През последните пет години то се печели само от българи. В последните две – все от Румен Христов, споменат от президента.

Българските компютри

На провелата се в петък среща на Георги Първанов със студенти от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ д-р Бисерка Йовчева зададе важен въпрос: Какво ще направи държавата, за да даде възможност за развитие на талантливите информатици в България? Така пак се сетих за компютрите „Правец“, „Долината на българската електроника“ и т. н.

Българските компютри

Когато намерим тайната на това как от талантливи хора и техните дела правим добре организирана държава! Тогава тези умни информатици ще прославят „Българските компютри“. Дотогава ще се гордеем с наградата на Джон Атанасов, който наистина даде приноса си за развитието на тази индустрия. Ама в Америка…

Българските компютри

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Българските компютри

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414