Фортисимо – това е лично!Проблем ли е затлъстяването и на кого е проблем?

Е-мейл Печат ПДФ

Проблем ли е затлъстяването и на кого е проблем?В наши дни затлъстяването е все по-често срещано състояние и много хора смятат, че това е един от най-мащабните проблеми на днешното общество. Има многобройни статистики и анализи, нагледно показващи явните проблеми, причинени от наднорменото тегло.

Въпреки това, много хора считат, че прекалено високата телесна маса, не вреди и няма негативни последици за живота. И тук възниква въпросът дали затлъстяването е сериозен проблем или личен избор – в крайна сметка, ако някой е с наднормено тегло, на кого пречи той?

Не е тайна за никого, че затлъстяването носи със себе си многобройни затруднения, например – по-малка възможност за физическа активност и по-трудна комуникация с хората, поради намаленото самочувствие на някои от страдащите от наднормено тегло индивиди. Също така увеличава риска от сериозни физически и психически заболявания, свързани с години на лишения и по-кратка продължителност на живота. Мисля, че е наложително да се вземат мерки за намаляване броя на затлъстелите хора по света. Но, въпреки всичко това, моето мнение е, че още по-голям проблем е отношението на хората към тези с наднормено тегло, които често биват дискриминирани и третирани с неуважение. Повечето от тях са депресирани и изолирани от света. Много от нас са предубедени и ги пренебрегват без да ги познават и дори да са разговаряли с тях. А вие общувате ли и имате ли приятели, страдащи от затлъстяване?

Проучване от 2013 г. показва, че негативното отношение към хората, страдащи от затлъстяване, се закоренява в нас още в най-ранна детска възраст. Учените са на мнение, че виновни за това поведение на децата към хората с този проблем са техните родители и близки и начина, по който ги възпитават. Но има много противници на тази теория, именно роднините на децата, които смятат, че медиите са тези, които оказват лошо влияние върху мисленето, действията и отношението на малчуганите едни към други.

Съществуват многобройни организации, с цел да ни насърчат да приемаме хората с наднормено тегло, да се научим, че те са част от нашето общество, да спрем да ги отхвърляме, да защитаваме техните граждански права. Но въпреки разрастването на тези движения и кампании, техните членове са все още малобройна част от модерното общество.

В наши дни получаваме от милиони източници информация за все по-ефективни диети, режими на хранене и фитнес тренировки, създадени специално за сваляне на излишното тегло. Въпреки това, статистически погледнато, затлъстяването се превръща с все по-резки темпове в още по-сериозен глобален проблем, засягащ почти всички райони на света. Изследванията сочат, че България е 5-та в Европейския съюз по свръхтегло. Смята се, че това се дължи на бързото навлизане на големите вериги за бързо хранене в страната и честата консумация в тях, особено от децата, които са поставени на 6-то място по затлъстяване в ЕС. Всеки, който прочете статистиките, ще се убеди в това, че целият свят води застоял нездравословен живот, което, ако продължим в същия дух, ще доведе до още по-сериозни проблеми. Очаква се до 2015 година 75% от възрастните и 24% от децата в Съединените американски щати да страдат от затлъстяване или наднормено тегло. Друга статистика показва тревожни резултати и във Великобритания – 2/3 от възрастните през 2014 са били с по-висока от нормалната телесна маса и броят им се очаква да нарасне драстично и в следващите години. Това означава, че повечето от хората не осъзнават, че имат проблем и не вземат никакви мерки за предотвратяването му. Известно е също и че родителите отказват да приемат, че децата им са затлъстели и не ги насърчават да водят здравословен живот, което може да има пагубен ефект за бъдещите поколения.

Най-големият проблем се изразява в покачване броя на индивидите, страдащи от болести, породени именно от затлъстяването. Такива са например диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак. Наред със здравословните проблеми, затлъстяването носи със себе си и проблеми на работното място. Научно е доказано, че хората с наднормено тегло имат по-малко вероятност да бъдат наети на работа. Известно е също и че, затлъстелите хора са по-малко продуктивни и взимат повече почивни дни по болест отколкото хората с нормално телосложение.

От тези тревожни данни, лесно може да се достигне до извода, че затлъстяването е сериозно разрастващ се глобален проблем, който носи със себе си катастрофални последствия за голяма част от населението по света. Всички ние трябва да се подкрепяме и да помагаме на тези, страдащи от този проблем, да спрат да бъдат дискриминирани и пренебрегвани. Всеки един от нас трябва да се грижи за себе си и най-вече за своето семейство и да му осигури спокоен, дълъг и здравословен живот.

Източници: NaturalNews, Puhl R, Brownell KD. Bias

За fortisimo.eu – Зорница Стойчева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Проблем ли е затлъстяването и на кого е проблем?

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
 • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414