Фортисимо – това е лично!



За кого точно се помисли режисьорът на „Дякон Левски”?

Е-мейл Печат ПДФ

За кого точно се помисли режисьорът на „Дякон Левски”?Доста често ми се налага да повтарям, че не бива да се коментират автори, а техните произведения. След като обаче нямам никакво желание да гледам премиерния български филм „Дякон Левски” (благодарение на „брилянтния” трейлър и убийствените коментари за лентата), ще си позволя да фокусирам вниманието си върху незнайния войн Максим Генчев – без да изпадам в морални противоречия. Всъщност не е чак толкова незнаен.

В IMDb е отбелязано, че е участвал в „Хитмен”. Макар че ако съдим по секундната поява на Асен Блатечки, може да се окаже доста трудно да отметнем физиономията на Генчев в американската продукция. Както и да е. По-сериозна популярност актьорът/режисьор придоби благодарение на агресивните си медийни изяви от тази седмица (bTV и Нова), касаещи критичния прочит на „Дякон Левски”.

Толкова ли е трудно да излезеш спокоен, усмихнат, да признаеш правото на различни мнения и оценки, а след това аргументирано да защитиш труда си (колкото и нескопосан да е той)? Това е въпрос, който отправям към Максим Генчев.

Велислава Дърева вече направи връзка между лентата за Апостола на свободата и „Страстите Христови”. Съпостави и общите абревиатури на режисьорите – М. Г. а ла Мел Гибсън. Въпреки че след медийните изяви на родния творец, съкращението трябва да се чете като Маниакален Гамен или My God. Да се върнем към Гибсън, обаче. Всички сме чували за избухливия нрав на Смелото сърце. Дали обаче режисьорът си е позволявал да вика, да обижда журналисти („И да не ме прекъсвате”), зрители („Дреме ми, че не ми харесват филма”), сценаристи („Като не можете да го разберете от раз ще го гледате още веднъж”), наследници на герои от филмите му (“Да взима хапчета”) и критици?

Явно родният М. Г. оценява труда си по-високо от американския си съабревиатурник. Нещо повече. Оставам с впечатлението, че Максим Генчев тъне в заблуда че общественият ореол на Левски се преписва по подразбиране на всеки текст или филм, който приюти революционера. Това е като да се залъгваш, че всяка икона, върху която е изрисуван Исус, се превръща автоматично в шедьовър.

За кого точно се помисли режисьорът на „Дякон Левски”?

Ще завърша с няколко съвета:

Първо, уважаеми ТВ водещи, не позволявайте на агресивни гости да обиждат Вас или аудиторията Ви.

Второ, уважаеми киномани, пропуснете „Дякон Левски”, съдейки по трейлъра, излъчените кадри и най-важното – публикуваните ревюта, няма да изпуснете много. За сметка на похарчените пари и време (цели 3:40 ч.) – срешнете се с Апостола по-лично: чрез „Епопея на забравените” на Вазов, „Черти от живота на Дякона Левски” на Захари Стоянов или „Български хроники” том 2 – на Стефан Цанев”, примерно.

Трето, уважаеми Максим Генчев, ако все пак искате да развиете кариерата си, направете филм за Павел Чернев, чиято самовлюбена, агресивна и просташка реторика копирате до съвършенство. Даже можете да поемете не само режисурата, сценария, монтажа и каквото друго си наумите, но и главната роля.

Дерзайте и внимавайте с кръвното.

fortisimo.eu - Стоян Стоянов (снимки НОВА ТВ)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично За кого точно се помисли режисьорът на „Дякон Левски”?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414