Фортисимо – това е лично!



Свещена вода или свещена глупост?

Е-мейл Печат ПДФ

Добре дошли в „Страната на чудесата“. В ролята на Алиса днес влиза отец Никанор, който в национален ефир заяви, че някаква си жена с диабет, онкологични заболявания, стомашни проблеми и кашлица се изцерила с вода от Аязмо на роден храм. Последва уточнението, че не водата лекува, помагал конкретен светия.

Без да подценявам силата на хидратацията, плацебо ефекта или минерализацията на водата в нашите извори, изтъкната преди дни от проф. Божидар Димитров, смятам че подобни божествени глупотевини трябва да бъдат анатемосани и прокудени от българския ефир.

Вярно, Ани Цолова по Нова ТВ се опита да отсрами гилдията със скептични и реторични въпроси за опасността на суеверията. Отец Никанор също заклейми хората, които биха потърсили свещена вода, а не лекар – като „Елементарни, проявяващи сектанско поведение”. Прав е, но само преди секунди нали самият той даваше примери за подобни водни изцеления. Да, добави, че важна била молитвата (виж още: Не си губете времето в молитви) и още по-важна божията промисъл (тя обаче е на някакъв висш произволен принцип).

Религията не само, че не отричала медицината, даже „Добрите хирурзи казвали, че Бог държал ръката им”, защити тезата си отецът. Да ме прощава Богът, ама той е егати несъобразителният и лицемерен тип. Помага на добрите хирурзи, които едва ли се нуждаят от помощта му, а е изоставил некадърните, които могат да нанесат болезнени щети върху телата на чедата му.

Отец Никанор представи в ефир и писмо на жена от Дупница, която получила Божия помощ по време на литургия в храмов празник преди година. На следващия ден тя преодоляла артроза, блокирано дясно рамо и изкривено стъпало. Ето, Бог се оказа не само хирург, но и чакръкчия. Всъщност родната ни църква изостава много в демонстрацията на подобни чудеса. Е, имаше опити в симулирането на такива, където жена на инвалидна количка бе изправена на крака и на всичкото отгоре тръгна да върви, пак с помощта на Бога. Чудото от Стамболийски се завъртя в медийното пространство, а чак след бума комшии на изцелената обясниха, че тя така или иначе можела да става. Американските пастори обаче са факири в правенето на подобни демонстрации. Господ не им е нужен. Изкарват на сцената мирянин с физически проблем, крещят в лицето му някакви религиозни дивотии, после му нареждат бързо, неспирно и натрапчиво в името на Бога да стане. Само образованите хора знаят, че тази агресивна терапия има една единствена цел – да активира производството на адреналин у жертвата. Естествената упойка позволява на „докоснатия свише” да се раздвижи, да изненада себе си, докато развързва кесията си, за да плати за чудото, което след усвояването на упойката ще отшуми. Така ще се наложи да отиде пак, да потърси помощ „отгоре”, за която пак да си плати. Порочен кръг на зависимост, а?

Има такива неща, понякога помага“, връща се към темата за живата/свещена вода отец Никанор, след което започва да се подмазва грозно на Бойко Борисов. Премиерът имал една „изключително точна и вярна по въпросите, що се касае до вярата и до православната религия“ позиция, но (нали не сте очаквали, че ще се размине „но-то“) на Борисов му липсвало религиозно образование, както и на всички българи. Словесното целуване на задници бе за прословутото задължително религиозно обучение в училище.

Отец Никанор, образование и религия са две самоизключващи се вселени. Науката учи на скептично мислене, допускане на възможности, изследване, формиране на мнение на базата на доказателства, докато всяка религия се уповава на пророчества, видения, сънища и гола вяра, защото тя е висшето благо. Вяра, която включва говорещи змии, крилати коне, непорочно зачатие, възкресения и прочие. Митологеми, които се подиграват с интелекта на всеки мислещ човек.

Отец Никанор, ако наистина сте против продажбата на суеверия, както заявихте в ефир, то сваляйте расото и се захващайте с изучаването на биология, физика, астрономия... Богът Ви е точно толкова истински колкото са хилядите му роднини: Амон Ра, Атина, Тор, Уинкс и много други.  Това е съвет, който ще отправя към всеки, който е забил нос във вълшебните приказки с религиозна тематика.

За fortisimo.eu - Стоян Стоянов (снимка: vbox7.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Свещена вода или свещена глупост?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414