Фортисимо – това е лично!



Big Brother: Фалшиви, ама герои

Е-мейл Печат ПДФ

По утвърдена с годините традиция Big Brother стартира с лъскави визитки, колоритни образи и гръмки изказвания. Мотото на новия сезон е „100% натурален”, макар че дебютният епизод оставя точно обратното впечатление. Фалшът, делюзията, хиперболизирането на качества и влизането в определен образ са неизбежни при представянето на участниците.

Всеки специалист по човешки ресурси добре знае какво имам предвид. На документи и думи всички кандидати за работа са квалифицирани, владеят чужди езици и имат висока компютърна грамотност, но практиката показва съвсем различна реалност. Е, точно това се случва всеки път и при запълването на къщата на Големия брат. „Аз съм лидер в живота, много съм умен, мразя този или онзи, никога не бих постъпил така”, са обичайните твърдения във визитките, които биват опровергавани още с престъпването на прага на социалната лаборатория. Лидерите се затварят в себе си, темите за разговор предполагат всичко друго, но не и интелект, а заявените претенции си остават просто... претенции”.

Ако погледнем Фейсбук страницата на шоуто ще разберем, че единствената явно заложена провокация от продуцентите вече трупа рейтинг.

Пламен Богданов е хубаво момче от малък град, бивш футболист, който се отказал от спорта не заради трудности в играта, а заради задкулисни игрички. Мразел к*рвенските номера. Хм, у нас всички разбират от футбол и се мислят за достойни и справедливи хора, нищо че масово споделят недостойните възгледи на 22-годишното момче: „Никой не може да ми смени гледната точка” (дори явните доказателства?), циганите трябва да бъдат *** (вероятно изселени) от България („Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем” – колко цивилизовано), най-голямата ми нетърпимост е към гейовете, не е хубаво да има в къщата гей, щото ще излезе много бързо..., щото ще му скъсам главата (да, в квадратните тикви на невежите хора светът е черен или бял, различното е заплаха, без значение колко напомпани са мускулите на потенциалната жертва).

Пламен е отворена книга, при това енциклопедия по родни комплекси. Аз съм страхотен, красив, можещ, проблемът винаги е в другите (в случая в тези, които дирижират родните футболни първенства, но може да се стигне до обвинения към ЕС, рептилите или илюминатите...). „Сексът е нещо, което правя по-добре от... всеки”, е поредното гръмко твърдение на съквартиранта в мачов БГ стил, казано толкова неуверено, че чак звучи смешно. „Най-много би ме изнервило в къщата ако остана гладен”, твърди аполонът от Пазарджик. И тук екзистенциалните му разбирания са поставени на една критично ниска основа. Щом приоритетите са „да ям”, тоест „да оцелея”, то логичният извод е, че бившото футболистче не живее, а оцелява. Като мнозина в България. За жалост това  също е една от причините да е най-харесван във Фейсбук профила на шоуто. Съдейки по религиозните татуировки, вероятно Пацо е страстен православен християнин, който, басирам се, оправдава омразата си към гейовете с „божествените” завети. Само че е пропуснал пасажа в Левит, в който старозаветното писание определя като „мръсотия” не само лягането с мъж като с жена, а и татуирането или бръсненето. Позицията пък „Аз не влизам вътре със стратегия” издава сякаш липсата на капацитет за създаването на такава.

И все пак трябва да призная, че Богданов бе участник, който успя да запази част от образа си в първите минути на играта и не се срина напълно като останалите. И то как. Отказа да се запознае със специално подбраната за него провокация – хомосексуалния Кристиян. Бившият футболист издърпа настрана част от мъжете и започна да плете интриги по женски. Ей това е да си роден мъжкар. И ако Пламен има пет пъти повече харесвания (4 582 лайка) от шармантния участник от село Жерново (1741), то гримираното момче е провокирал три пъти повече коментари за себе си в профила на Big Brother (939 броя). Макар че наистина не искам да знам какви.

Вярно, Кристиян е еманация на негативните стереотипи за хомосексуалните мъже у нас: говори фалцетно, използва грим, демонстрира натрапчиво поведение, има неадекватна самооценка („Аз съм модел, бивш поп фолк певец, интересен, търсен и много скандален. Непрекъснато се пише за мен в медийното пространство. Като цяло съм номер едно.”), склонност към лъжи или в най-добрия случай преувеличаване („Спал съм с много известни хора. Първият е Валери Божинов…”), изгражда развратен („Нимфоман съм направо”) и егоцентричен образ („Ще унищожа чуждото, моето ще запазя”). Утвърждава и тезата, че гейовете са клоуни, защото „Правят шоу”. Демонстрира женска злоба („Изобщо не мъ закачайте, щото шъ полудея”) и, разбира се, провокира мачовския страх със заплахата: „Мога да прелъстя най-големия хомофоб и ще го направя”.

Big Brother представя една извадка от обществото. Не е представителна (в смисъла на средностатистическа), но е реална. Не трябва да забравяме, че мисията на Големият брат не е да ни учи на нещо, а да печели - докато ни занимава. Притокът на капитали се определя от телевизионните рейтинги. В тази връзка не можем да очакваме реалити играта да се превърне в научна конференция или литературен клуб. Никъде в описанието на сезона не ни обещават деконструкция на образи, а „100% натурална” ...., е, изберете си съществителното име сами.

И тъй като се фокусирах върху фалшивите герои Пламен и Кристиян, я да Ви попитам: Кой успял български футболист, още повече – оценен на запад, би влязъл да участва в шоу с награда 50 хил. лв.? Кой добре реализирал се в конкретна професия хомосексуален мъж с адекватно възпитание и ненатрапчиво поведение, би подложил себе си на публична война за чушки, домати и обиди? Пък и колко интересни биха били тези хора в телевизионната програма? Интересни за масовия зрител, имам предвид. Всеки народ заслужава не само управниците си, а и родните си реалити звезди.

Защото у нас претенциите в огромен процент от случаите са обратно пропорционални на възможностите. Това е единствената (натурална) поука, която си вадим от всеки сезон на Big Brother.

Брат, успех в играта!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: ФБ Big Brother Bulgaria)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Big Brother: Фалшиви, ама герои

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414