Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Европейчета

Е-мейл Печат ПДФ

ЕвропейчетаБългарски деца играят театро на немски език, пред други български деца. След това представят пиеса, свързана с климатичните промени в Румъния.

Това е днешната европейска реалност. Приемаме, или не, отправяме умни забележки за процеса, или не – това е действителността. Расте ново поколение. Децата ни са „европейчета”.

Осъзнавам го, докато преглеждам информация, че деца от града на българския театър – Шумен, представят пиеса на немски език пред връстници от считания за най-европейски български град – Русе. Последните учат в училище, което се казва „Фридрих Шилер”, и очевидно възторжено са оценили изпълнението на пиесата „Измамникът”.

По-късно въпросните „европейчета” изнасят и спектакъла „Гостенка от бъдещето” в Музея на селото в Букурещ. Така поставят на сцената проблемите с климата – току в навечерието на срещата на световните лидери в Копенхаген, по същия въпрос.

Географията, историята, изкуството и актуалната политика пак станаха част от възпитанието на децата ни. Този път – в контекста на идеята, че израстват бъдещи граждани на Европейския съюз. Подходът към младите е един и същ, само идеята се сменя.

Дядо ми е бил форматиран в патриотизма на „Аз съм българче!” Ние пък бяхме пионери и „бъдещи строители” на социализма. Децата ни вече са „европейчета”. Идеята на времето е ясна и държавата, обществените организации и медиите изпълняват своята задача.
Гастролът е в рамките на реализацията на проект „Музикалният театър – начин на общуване”, реализиран след конкурс на Общински фонд „Култура”. Организира се с финансовата подкрепа на сдружение „Алдора” и със съдействието на „Европа Директно”.

„Европейчетата” пък са от младежката театрално-вокална формация към Общинската школа по изкуствата в Шумен с ръководител Диана Колева. Младите актьори получиха признанието и на културното ни аташе в Румъния – Станимир Петков, и на председателя на Демократичен съюз на България в Румъния – проф. Лука Велчов.
 
Всъщност – колко много смисъл има във всичко това? Израстват бъдещите „европейчета”! Онези, които някога ще трябва да отстояват идеята за Европа, като „спокойната сила” в смисъла, който влага в това европейския писател-философ Цветан Тодоров.

За fortisimo.eu написа Иван Капралов, по информация на Росица Василева

 

1 коментара

  1. Четох статията и не знам защо си представих един силно заскрежен прозорец, през който не можеш да видиш света навън, а знаеш че този свят го има. И когато със собствения си дъх затоплиш стъклото, се отваря едно мъничко влажно кръгче, което има изключителна способност - през него се вижда света навън! Браво на момчетата и момичетата от младежката театрално - вокална формация и на хората до тях, които със своя талант и труд размразяват прозореца на своето и нашето ежедневие!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Европейчета

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414