Фортисимо – това е лично!Big Brother: 100% толерантен

Е-мейл Печат ПДФ

Ето го и поредния роден Big Brother – наречен 100% натурален! Мото, на което много българи се възмутиха от първата вечер: „Какъв натурален брадър с псевдо манекенки, софийски мутри, пластмаси и високоинтелигентни футболисти? Това ли са "обикновените хора", това ли са съвременните успели българи, които ни рекламираха?“.

Дори да се възмущаваме, тези хора са извадка от нашето общество, макар и не представителна. Те са родени в България, тук са възпитавани, тук са учили, тук работят. Да, те са част от нас, колкото и да не ни харесва, учудва, възмущава, отвращава.

Знам, че трябва да показваме на децата си добрите примери, и да не им навираме лошите пред очите. Най-напред трябва ние самите да сме добрите примери. Иначе колкото и да им затваряме очите и ушите за хорската лошотия, тарикатлък и простотия, нищо няма да има значение. Има една сентенция: не възпитавайте децата си, те така или иначе ще приличат на вас.

Гледам Big Brother заедно със сина ми и коментираме. Говорим за хората, за постъпките им, за достойнството им, за излагането им, за грубостта и арогантността им, за липсата на толерантност и излишното дуене. Говорим и за актьорската им игра, както и способността им да се приспособяват. За способността да оцеляват някъде: където са избрали да бъдат или където са попаднали случайно.

Говорим за това, че когато човек прави избор, трябва да понесе и последствията от него, хубави или лоши.

Аз съм избрала синът ми да е наясно с това, че в живота ни има от всичко. Въпрос на личен избор и възприемане на света. И на дълбока толерантност към всичко, което е различно. Не става дума за безпардонна арогантност и безочие, както и всякаква липса на реална преценка за себе си. Около нас, не само в Биг Брадър, навсякъде има различни хора. И колкото повече се приемаме, толкова по-лесно ще живеем с тях/ще живеят с нас.

Задавам си въпроса, ако човекът, който ме дразни, беше моят брат, син или близък приятел, как щях да мисля тогава? Най-вече, ако това е моето дете!

Ние може много да се стараем и да възпитаваме децата си, но никога не трябва да забравяме, че има и неща, които не зависят от нас. Та, нали нашите деца са отделни от нас хора!?

Задавам си и въпроса, ако човекът, който ме дразни, срещне моята усмивка, вместо ироничния ми поглед или извърната ми глава, дали няма той самия да стане една идея по-добър, по-коректен?!

Гаранция-Франция! Трябва да се опита обаче. Това няма да стане като не забелязваме различните. И няма да стане като сменяме канала на телевизора. И дори няма да стане като спрем да гледаме телевизия и изхвърлим телевизора.

Всъщност Big Brother винаги ще възпалява (уж) високо моралния българин. Ще го възпаляват и много други „неморални и извратени неща по телевизора“. Ще се съглася с възмущението и отвращението, само ако извън телевизора, в реалния ни и безкрайно къс живот, нещата са прекрасни.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимки: ФБ Big Brother Bulgaria)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Big Brother: 100% толерантен

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414