Фортисимо – това е лично!



Ева, чети за менопаузата!

Е-мейл Печат ПДФ

Оня ден една много готска лекарка, която ми следи разни състояния, каза че с единия крак вече съм в менопаузата. Менопауза! Нормално било за мен, имайки предвид някои неща, които минах през последните 4 – 5 години. А и долната граница много била паднала, тоз’ живот под стрес, ала бала.

Да започвам разни превантивни мерки, чрез които съм щяла да избегна СТАНДАРТНИТЕ за това състояние прояви и да съм подготвена за тази фаза при жените.

Няма страшно, ми вика, може да продължи десет години това. Аз леко измучах, защото цели десет години да чакаш и другият крак да ти „влезе“ в менопаузата, си е бая време. Тя се засмя и започна да изброява кои точно признаци мога да олекотя, даже да избегна, ако започна от сега да пия разни билки:

- Внезапните нервни сривове.

Демек спокойно ще изпадам в нервна криза, уравновесено. А не рязко, злобно… едно такова, неочаквано даже. Например, докато си изправям косата и си пея тихичко няква песновка на Селин Дион, и рисувам сърчица по прашните щори, флорално-романтично се чувствам, нервният срив внезапно да ми се стовари, да хвърля пресата, да взема една бичкия и да разчленя де що има мебел у нас, да се развикам на дъщеря ми, че шумно мига, да отида и обеся Иванов на собствените му три косъма, да изтрещя един вид до степен котките ми чак да започнат да четат молитви за спасение на душата ми. Кимнах й с глава и казах, че и без нервни сривове ми се иска да разчекна съседа Иванов и ритуално да запаля спекания му от мазнина и лекета халат на квадратчета. Лекарката ми толкова се смя, че си разля водата върху документи някави.

Следва:

- Рязката смяна на настроенията.

Тоест лека, умерена циклофрения ще е. Няма да е неконтролеруемо състояние на рев, смях, бой, смях, рев през десет минути. Ами плавно, нежно. Разпределено ще е. А не в 10:00 часа сутринта пиша пост у Фейсбук "Йеееее, щастлива съм беее, урааа, обичам вииии, всички обичаам, Иваноов, обичам та бее, дърт пръч такъв! Наздравеее". В 10:02 часа същата сутрин друг пост "Мразя! Непоносимо ми е съществуването! Защо живея? Коя съм аз? Какво съм? Всичко е лъжа и измама! Дишате ми въздуха! Ще ви блокирам, разприятеля! Я не ми лайквай! " и в 10:05 "Простете ми! Аз съм нищожество! Не заслужавам даже хлебарките зад печката! Накажете ме! Плача и не мога да се спра! Простете ми. Някой да знае адреса на в. "Лична драма"? Господи, колко съм жалка, даже и пърхутът ми ме напусна".

Пак кимнах с глава спокойно и я уверих, че по дифолт съм си с циклофрения, нищо ново за мен, ще се справя. Е, верно, че никой не разбира, освен фауната в къщи. Много са сетивни тея котаци бее... Когато наближи фазата ми на ярост, духват да се крият толкоз бързо, че чак виждам отпечатъка на лапи и опашки във въздуха. Като в анимациите, ако се сещате, обяснявам й. Не се появяват, докато дойде фазата на любов и нежност. Пак много се смя докторката ми. Зачудих се дали не е с единия крак и тя някъде влязла.

Поредното:

- Обливането с топли и студени вълни.

Тук направо я прекъснах, нема нужда да ми обяснява. Имала съм ги, но в други ситуации. След терапевтични моменти са ме обливали не вълни, ами океани от лед и вряла вода един след друг. Всичко е под контрол, нема страшно. И още:

- Нощно изпотяване.

Ох, счу ми се „напикаване“, та се попритесних за секунда. За него съм имала много време, успокоява ме. Но веднага ме рикошира с въпрос:

- Нямаш паднала матка, нали? Всичко ти е наред с перинеума, да? (един мускул е тва, който при жената като се олаби и се случва напишкване малко, даже и като кихне или кашля по-здраво) Две раждания все пак имаш! От раждане се отпуска мускулът, знаеш.

- Емииии - чукам върху бюрото и плюя в пазва: пу-пу, не помня да ми е падала матката. Принципно губя постоянно неща, ама матка – не! Тц, не помня да съм изтърсвала. Все пак някакво джвакане ше издаде, ако падне, някъв шум, нали? С кво е закачена? Да не взема да я изръся някой ден, докато тигелирам ларгото на Бургас? Веднъж в новините казаха, че са откраднали пениса на китаец докато спял. Малко се позачудих аз, как тъй се краде пенис?! То да не е златен жезъл някъв, който стои под стъклен купол? Или пък каст'фон, обувка, гащи? После чак като изчетох новината стана ясно, че са му го клъцнали докато е сънувал жена си как се дупи насред оризово поле, грешника дръпнат. Тъкмо си представих как китайчето преди лягане си откача пениса и го закача на закачалка... Аз лично много си държа на матката и затова искам да знам как да си я пазя, че да не падне. Трябва ли да започна да се напикавам нощно, за да разбера, че вече е паднала?

Тук трябваше да млъкна, да я изчакам да се успокои малко. Мед. сестрата се отказа да пише нещо на компютъра. Голям смях, голямо чудо от тея хора.

В крайна сметка и за изпотяването се разбрахме. Случвало ми се е, не ме плаши. А и често забравях да изключа електрическото одеало през зимата. Веднъж без малко да са изпържа, докато спах. Вир вода бях станала. Пък и вече не спя кой знае колко често, тъй чееее...

Окей, още смеейки се през сълзи, казва докторката, да не те мисля тогава и да не ти казвам кои билки и хапове да пиеш. След шест месеца те искам пак! Ще ти се обадя, и sms ще ти пусна.

Отказах да ми изброява още други неща свързани с климактериума, аз и без това си знам, че одъртявам, тъй че засега ще я давам както си знам. Тъкмо да си стиснем ръцете и да си тръгна, когато се сетих за въпрос, който отдавна исках да задам.

- Ъъъ, добре де. А не може ли превантивно, вместо да пия билки, отвари, хапове и други неща, да засиля секса например? Да речем по три пъти на ден, сутрин на гладно да е, на обед след леко аперитивче с биричка, а вечер както дойде, а? Производството на естроген и прогестерон ще се утрои направо. Ще има и за износ даже. Пък и е полезно за кожата, косата, изобщо за целия вид на една жена. И сривове няма да има, ще се подмладя един вид. Гледам, мед. сестрата се търкаля из пода вече, докторицата ми припада в гърч и на пресекулки ми отговаря:

- Щях даже да ти го препоръчам, защото в тоя период либидото намаля и винаги насърчавам пациентките си да засилят секса с партньора, но ти ме разсея с падналата матка и китаеца съвсем!

Ако искаш рецепта да ти напиша? – и пак почва да се смее.

- Да! Рецепта. Супер! Ще казвам, че действам по лекарско предписание и трябва да си спазвам дозите! И едно направление ако дадеш, златна ще си. Клинични пътеки за изкълчена очна ябълка измислиха, та за единия секс ли няма!

И така, в шеги и закачки, мина денят и ми е все едно дали съм с единия крак в менопаузата, дали съм с двата! Важното е, че бирата ми се изстудява, а дъщеря ми има шест на есето по литература!

Женки мои, мога да издействам и на вас една рецепта, а? :))

За fortisimo.eu – Ирония Идиотова (снимка: zdorovie.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Ева, чети за менопаузата!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414