Фортисимо – това е лично!



Какво им става на възрастните хора?

Е-мейл Печат ПДФ

Възпитавали са ме да уважавам хората, които срещам. Независимо дали са деца или възрастни, дали са бедни или богати, дали са ти близки или просто ги срещаш на улицата.

И все пак възрастните трябва да се уважават най-много! Израснала съм с вярването, че те са носители на мъдростта. Достойнство, което младите не успяват да придобият в младите и зрели години, заради много неща.

С времето някои от детските ми вярвания се промениха. Основното остана, но заедно с порастването разбрах, че нещата никога не стоят „по принцип”. И не всеки човек заслужава уважение – „по принцип”. Смяната на авторитетите за мен се случи и продължава да се случва много натрапчиво, откакто аз самата съм родител.

С голямо съжаление отбелязвам, че мъдрите възрастни хора в днешно време са се разделили безвъзвратно с мъдростта си, поне в по-голямата си част. Разделили са се и с уважението към по-младите и децата. Днешните възрастни хора смятат, че уважението им се полага някак по подразбиране, заради годините и белите им коси. А къде изчезна тяхното уважение към по-младите?!

Уважението всеки си го заслужава. В това вярвам и ще продължавам да изисквам уважение за всички, за децата най-вече. Така уча и сина ми, а дали е правилно времето ще покаже.

Възрастен мъж си позволи да крещи в лицето на сина ми: „Къде караш, бе мангал“ само защото е с по-тъмна кожа и не успя да вземе завоя, влизайки в градинката с цветя. Друга възрастна жена му издърпа ухото, защото се качва на пързалката от обратната страна, а тя не одобрява това. Група баби му крещяха в хор, че „изклепал“ шадравана с... цветни тебешири. За тези няколко 20 сантиметрови черти с тебешира „пазителките на шадравана и реда“ крещяха като обезумели. Преди да приближа, едната „мила“ възрастна жена вече му беше извила ръката, а моята поява само я озлоби още повече. Това са само летни щрихи, които ако не бяха адски глупави, щяха да бъдат много смешни.

Все по-често можеш да срещнеш възрастен човек на опашката, който те изтиква да мине преди теб. Може да се натъкнеш и на такъв в автобуса, който ще те прегази, за да седне на седалката преди теб, и дори няма да забележи, че ти самият искаш да му предложиш мястото.

Няма да забравя как една възрастна госпожа обясняваше на сина ми в автобуса, че трябва да млъкне. И че само тя има право да говори, защото е „общественичка“, тема по която изнесе лекция на всички пътуващи.

Можеш да срещнеш навсякъде възрастни хора, които изискват уважение „по принцип”, и обикновено те нападат най-остро и най-безпощадно!

Светът е полудял, ясно е! Хората все повече си изпускат нервите и забелязват само лошото. Обаче аз продължавам да се питам: Какво им става на възрастните хора?

Намирам само едно обяснение. Днес много от възрастните хора живеят зле, трудно се издържат и сигурно голяма част от тях не си купуват хапчетата...

За fortisimo.eu - Нели Русева (снимка: holidayheroes.bg)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Какво им става на възрастните хора?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414