Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


HIV – това вече е ваша работа!

Е-мейл Печат ПДФ

HIV - AIDS – това вече е ваша работа!Градът е Шумен, датата - 1 декември, мястото е щабът на Български червен кръст. Още в 8.20 сутринта тук е пълно с млади хора, съпричастни със Световния ден за борба със СПИН...

Така преди 4 години започнах статията си за един от броевете на „Час Пик“ – вестник ,издаван рядко, и сътворен от млади хора за млади хора. Тогава бях 12 клас в гимназията и усещах тази кауза твърде близко до себе си. Да бъдеш съпричастен с милионите заразени, да бъдеш млад и информиран, да информираш и, преди всичко - да бъдеш човек, който е наясно, че не е застрахован от коварността на тази болест.

Днес отново е 1 декември. Годината обаче е 2009, а аз съм IV курс в университета, но все още усещам твърде близо до себе си и каузата, и датата. Сега, за разлика от 2006 г., не мога да дам подробности за това какво се случва в града и каква е новата антиспин кампания, която са подхванали младежите от БМЧК. Вярвам обаче, че за тях, както и за мен – тази дата е специална и означава много.

Първи декември не е един от многото популистки дни, изпълнени с усмивки и изненади. Първи декември е ден, в който можем да се замислим за живота и здравето си, за живота и здравето на хората, които обичаме. Да си сложим червената лентичка в знак на съпричастност с болните, да се информираме и да опитаме да бъдем малко по-толерантни към тези, които по някаква причина са се заразили.

Фактът, който винаги ме е натъжавал, когато дойде 1 декември и се замисля над гореизброените темички е – отношението на здравите към болните. Хиляди пъти, когато съм гледала интервюта с хора, носещи вируса в кръвта си, ми се е искало да изкрещя, точно когато дойде време да се зададе въпроса „Какво е отношението на другите хора към вас?“.

Точно тогава ми иде да крещя с пълно гърло, та да ме чуят всички: „ХОРА, ТОЗИ ЧОВЕК НЕ Е БОЛЕН ОТ ЧУМА! ПОДАЙТЕ МУ РЪКА, ДАЙТЕ МУ РАБОТА, ТОЙ Е КАТО ВАС!“. Няма гаранция, никаква гаранция, че утре аз или вие няма да бъдем на същото това място, и като че ли това е най-стряскащото.

Като се замисля, всички си врем носовете в чаршафите и живота на другите. Най-вече на известните личности, но също и на нашите приятели. А не е наша работа как живеят те.

HIV/AIDS – това вече е наша работа. И колкото и изтъркано да звучи, ако не ти пука за теб – предпази любимия си човек!

За fortisimo.eu – Меги Йорданова (Facebook)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично HIV – това вече е ваша работа!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414