Фортисимо – това е лично!Санторини – раят на земята

Е-мейл Печат ПДФ

Санторини – раят на земятаСанторини – островът от лава! Жива приказка за изчезнали градове и хора! Подготвяме пътуването дълго, търпеливо и трепетно. Резервирам билети за полета и разбирам, че най-добрите оферти са през Букурещ.

Оказва се, че за прикачването в Атина ще имаме само 40 минути. Успокоявам се с мисълта, че островът няма да се премести, в случай че закъснеем…

След това се заемам с подбора на местата, които задължително трябва да посетим. Дистанционно откривам красиви, закътани плажове. Отбелязвам си забележителности, за които ще ни стигнат отредените на острова пет дни. Не на последно място, като уважаващ себе си турист, търся и значимите обекти с кулинарни изкушения. Струва си всичко да се опита, нали?

Санторини – раят на земята

Шестте месеца до пътуването отлитат бързо. Очакването е толкова приятно, когато те чака такъв невероятен и загадъчен остров… В деня на пътуването ставаме по първи петли, а и не съм много сигурна, че изобщо успяхме да поспим. Полетът на гръцкия превозвач Aegean Airlines е в 10,30 сутринта. Букурещ ни посреща с обичайното си сутрешно задръстване. Преминаваме като насън през десетките светофари. Чекираме багажа, намираме паркинг за колата (безумно скъп, но какво от това, ние отиваме на Санторини) и малко преди излитането вече сме в самолета.

Санторини – раят на земята

Минутите до Атина минават също толкова бързо. Естествено, закъсняхме. Полетът се забави и за трансфер останаха едва тридесет минути. Оттук нататък всичко е като във филм. Пререждаме опашка от близо 500 души и прелетяваме през терминала като в бягане с препятствия.

Очакваха ни. Останали без дъх, успяхме да поседнем за пет минути преди път. Багажът пристигна след нас! Гледките обаче определено си струваха тичането. Да летиш над островна Гърция е красиво и величествено.

Санторини – раят на земята

Но сред всички острови, нямам търпение да зърна един. След хубавите гледки, пилотът ни подари и едно добро кацане. Нататък всичко е приказка, която е най-добре да се изживее, а не да се разказва.

Време на действието – 3 500 години преди наши дни. Главно действащо лице – Вулканът. Шести в класацията ТОП 10 на най-големите изригвания на планетата за всички времена. Страшна катастрофа – променила облика не просто на острова, но и на планетата. Основните места, където се развива действието, са градовете Тира, Имеровигли, Оия, Камари, Периса, Акротири ...

Завеса – вдигната, представлението започва…
 
Въведение: Гледка към острова, с бели къщи и сини оградки, църкви със сини камбанарии, криволичещи пътища, покрай които са насадени лозя…

Санторини – раят на земята

Първо действие: Сутрин, разходка в столицата Тира. Героите се любуват на гледката от калдерата, корабчета плуват около вулкана.

Първи антракт: Почивка на червения плаж, разходка до фара.

Второ действие: Обяд на плажа в Камари. Салата, риба и фава, поляти обилно с узо.

Санторини – раят на земята

Трето действие: По залез слънце. Оия (или Ия) - казват, че това са най-красивите залези на планетата. Не грешат!

Четвърто действие: Вечеря в ресторант, кацнал на ръба на калдерата. Уникална гледка към угаснал вулкан, местно вино, калмари и октопод.

Санторини – раят на земята

Втори антракт: Залива Амуди. Пристан на лодки и романтични души.

Пето действие: Периса – черният плаж, лунната пътека, отразена в безумно синята вода, пясък от отдавна изстинала лава, тук там бели камъчета...

Санторини – раят на земята

Финална сцена: Героите гледат острова от самолета. Няма сълзи в очите им - убедени са, че ще се върнат ...

За fortisimo.eu – Галена Митева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Санторини – раят на земята

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414